Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
je tu milion diskusí na téma, jak ušetřit na jídle. Často se mně ale zdá, že to jde na úkor kvality surovin a skladby jídelníčku - třeba vesměs samé sacharidy, nebo z „bílkovin“ točeňáky a Gothaje.
Můžete se se mnou podělit o recepty na zdravá, chutná a finančně ne příliš náročná jídla? Nepotřebuji jít na krev, ale myslím si, že představa toho, že zdravá strava musí nutně stát daleko víc než právě výše zmiňované pochoutky, je trošku klišé.
Takže předem děkuji za chutné zdravé recepty a třeba i celou skladbu jídelníčku, aby třeba večeře obsahovala nejenom sacharidy, ale i nějakou tu bílkovinu.
Zn: hledám inspiraci ![]()
Treba takove fazole jsou dobrym zdrojem bilkovin, delam takovy fazolovy gulas, mrkev a celer, cibuli, fazole a rajcata z konzervy, trosku priostrit a muze se jist, da se to delat i s fazolema v tomate a je to hned. Kdo chce, muze pridat slaninku nebo hovezi.
To by nemuselo stat moc, ne?
http://www.albert.cz/…paprice.html
Je to tedy jidlo bezmase, ale moc dobre a zdrave..
http://www.albert.cz/…ummus-1.html
Jeste kdyz jsme u te cizrny, tady recept na vybornou pomazanku ![]()
Jinak kuskus se zeleninou a kurecim je taky dobrota ![]()
K večeři mámě často zeleninovo-luštěninovou polévku zahuštěnou např. vločkami, rýží, kukuřičnou krupicí. Nebo zeleninu s přílohou - kuskus, rýže, jáhly, bulgur, pohanka, kukuřičná kaše atd. Na obojí použiju zeleninu, co zrovna je u farmářů, tj. teď v zimě hlavně kořenová zelenina. Střídám druhy zeleniny i úpravu, např. pečení v troubě, dušení, napařování, k tomu trochu syrové zeleniny.
Příspěvek upraven 04.03.13 v 09:38
Ahoj, tak co já miluju a mám zrovna dneska v práci v krabičce je salát z pohanky, je to rychlý a strašně dobrý:) Zkrátka spařím pohanku, a tu smíchám se zeleninou (v zimě dávám většinou mrkev, celer, řapíkatej celej, kukuřici, cibuli, pórek, jeden stroužek česneku…) a s majonézou (jeden pytlíček na 250 g pohanky v suchém stavu), ale tak když to má být superzdravé tak může být i sojanéza, ale ta už tak levná není:) no a ochutím jen solí a pepřem, bo pár kapkama sojovky..no a výbroný ej k tomu opéct třeba tofu na pánvi, a nebo kuře (prsa, nebo klidně stehenní řízky, jsou levnější a šťavnatější…)…pak mám ráda sojovej salát - uvaříš v okořeněné vodě sojové kostky, já je pak ještě nakládám třeba s cibulí a čensekem do oleje, nu a pak to smíchám třeba s moravankou (ta zelenina ve skleničce), a dám tam kečup a hořčici a nějaké to koření (dobrá, kečup a hořčice nejsou úplně nejzdravější:-D)…přítel má ode mě moc rád sojovou čínu, opět sojové kostky přes noc naložím, a pak postupuju jak u normální číny - na pánev cibuli, na to sojové kostky, papriku, žampiony, nebo klidně jen mrkev, zelí a pórek…kari, sojovka, malinko zahustit a je to…také jsou moc dobré sojové kostky naložené do kari koření a jogurtu, pak opečené na pánvi, to je zas tak trochu indické…no ale hlavně všechno je to fakt levné a moc dobré:) A žádný gothaje a točeňáky ![]()
Jeste jsem zapomela, delam takovou zeleninovu br.kasi.Je vyborna, nakrajim brambory, mrkev, celer, dam strouzek cesneku a necham varit normalne jako br.kasi..Potom sleju vodu a udelam kasi.je to vyborny, ta zelenina a cesnek tomu daj takovou zvlastni chut ![]()
@pikola Jo jo, přesně jak děláš fazole ty, tak je delám taky, to by mohl mít přítel k večeři obden ![]()
Pohankový salát :
pytlík loupané pohanky - 20,–
1 cibule
rajče
okurka
paprika
pepř
sůl
balsamikový ocet
ten nejkvalitnější olivový olej
Pohanku uvaříme stejně, jako rýži, zchladíme studenou vodou a vmícháme drobně krájenou cibulku a něco z výše ubedené zeleniny, podle toho, co mám doma a jak moc chci šetřit. Dá se přidat i jemně krájený ledový, nebo jiný salátek. Je toho plná mísa a já tenhle salát prostě žeru.
Holky super!
Jsem nadšená, budu postupně zkoušet.
Ještě mně, prosím, poraďte. Ve hodně receptech je pohanková lámanka. Já mám pohanku normální tmavou, tedy neloupanou. A zatím jsem nenašla odvahu tu neloupanou vyzkoušet. Mám poh. mouku a vločky a chtěla jsem vyzkoušet i celou, takže jsem koupila tuhle. Jak postupovat? Normálně uvařit jako rýži a pak už můžu zkoušet vaše tipy na saláty? Nebo ta neloupaná vyžaduje zvláštní úpravu a zacházení?
@LucijeS @pikola Fazole dáváte červené ledviny nakládané z plechovky? Nebo vaříte?
Skutečně jen všechno do kastrůlku a nechat povařit? Guláš prostě neumím, čili jak je v názvu guláš, propadám panice ![]()
Nebo quinoa je velmi dobry zdroj bilkovin. Da se to pouzivat jako kuskus, do salatu, priloha.
@Brouk Pytlik Pohanku dáš do hrnce, na jeden hrníček pohanky je tam tuším dva nebo tři hrníčky vody, ale to nevím přesně, já dávám od oka, necháš v rychlosti přejít varem, pak odstavíš a necháš třeba půl hodiny zakryté pokličkou a pak už je to měkké a k jídlu:)
No a fazole dávám červené z plechovky, stojí kolem 10 kč, a já dělám kolikrát i ze tří plechovek, a samozřejmě všechno z jednoho hrnce, nesnáším mytí nádobí:-D
Ještě jsem si vzpoměla, jedna pomazánka pro milovníky kvasnic:) - zpěníte cibulku na pánvi, na ní dáte celou kostku kvasnic, pak k tomu prdnu buď namočené ovesné vločky nebo včera jsem dávala uvařený kuskus, a zaleju třema, čtyřma vajíčkama…ty nenechám úplně vysmažit, ale jen tak na půl, aby to nebyly hroudy ale prostě pomazánka, pak do toho vmíchám ještě tak dvě lžíce hořčice a mažu na čerstvej chleba posypanej jarní cibulkou, pórkem atd…mňáááám!
@Brouk Pytlik bud v konzerve nebo klasicke, ale pak se to musi dele varit. Je jedno jakou barvu, ja mam radsi cervene, ale kdyz se mi nechce delam to i z Heinz Fazoli v tomate.
Gulase se neboj, ja rikam gulas jakemukoliv dusenemu masu, hazim tam co me napadne. Dobre jsou kusy mrkve treba, cuketa, proste jakoby nastavujes zeleninou. Tam hazim fazole, cizrnu ![]()
Porad se chystam na cervenou cocku, nejake placky, ale jeste na to nedoslo.
Pak me napadly ruzne placky, kvetakove, brokolicove..
Ale fakt nevim jak to bude levne, o to se moc nestaram ![]()
@pikola já taky nehledím v první řadě na cenu, ale nechtěla jsem, aby tu byly tipy na humry třeba
Prostě něco rozumného cenově. Sice na cenu taky příliš koukat nemusím, ale nechci rozházet za měsíc za jídlo 10 tisíc (a tím myslím za naší situace, kdy máme 50% věcí z domácích zdrojů a zdarma. Kdybych vše kupovala, tak si myslím, že to těch 10 hravě přeleze).
Střídám:
kuskus se zeleninou
rýže s něčím (klidně jen tak s hráškem - mražený přeliju vodou z varné konvice - uvnitř trochu křupe, ale není zmrzlý celý; nebo s kari kořením a rozinkami)
těstoviny s omáčkou (rajský protlak, cibule, oregano)
bramborové škubánky
pečené brabory (např. s tymiánem) šťouchané brambory (výborné s čerstvým špenátem)
Pro jednoho je nuda vařit složitosti, takže si s tímhle vystačím. Občas si dám někde externě kousek masa nebo ryby.
Příspěvek upraven 04.03.13 v 10:12