Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já spíš souhlasím s Maky a spol.
Mám dvě děti, busem jsem sice z porodnice nejela, ale jezdila jsem MHD na všechny kontroly včetně doby přenášení a s mimi k dr. už od od cca 1 měsíce. Na socku nedám dopustit, po městě je pohodlnější a často rychlejší než auto, navíc se můžu na rozdíl od toho, když řídím, podle potřeby věnovat dítěti.
Nechci propagovat, že je to správné (jet s mimi busem z porodnice), ale reálně je nebezpečí pro mimi naprosto minimální - v květnu moc bacilů vzduchem nelétá, a až s ním bude chodit na první kontroly k dr., je nebezpečí nakažení ve zdravotnických zařízeních, kam chodí skutečně nemocní, podle mně mnohem větší. Zrovna předevčírem jsem byla s dcerou s podezřením na spálovou angínu u naší dr. a nechala nás tam čekat až do doby vyhrazené pro zdravé, kdy v čekárně bylo s námi už asi 5 mimin. V MHD bych bacily řešila v době epidemií. Ale letos jsem celé období chřipek jezdila těhu do práce MHD (pro zděšené reakce jsme za 1) kvůli tomu nehodlali kupovat druhé auzto, 2) by mi to trvalo autem 2× tak dlouho, 3) projezdila bych půl výplaty).
Spíš bych měla obavy o maminku - 4 dny po porodu, navíc třeba po nástřihu, nic moc. Ale pokud s ní pojede partner a někdo pomůže s kočárem… není nemožné.
P.S. Výbavičky řeším zá:,–(ně od 7.mm, ale to je zcela a naprosto každého věc.
Eva
Útočit jsem rozhodně nechtěla, ano jde vlastně o anonymního člověka.
Ale k tématu, taky si myslím že miminku v květnu nic nehrozí, mnohem horší mi po příjezdu z porodnice přijdou „nájezdy“ příbuzenstva a kamarádek. Jrstli tě to opravdu tak trápí tak těsně před kamarádky porodem nabádni svou pomoc znovu, třeba v té době už bude mít jiný názor.
dekuju za stani.Na vic net tak trochu anonymni i to cloveka tak trochu uvolni a napise toho vic.Verim tomu ze takovej pripad neni prvni ani posledni.Co se vybavicky tyka tak si myslim ze v dnesni dobe je lepsi si nachystat drive.
kattkko , pokud je možnost půjčit autosedačku a i odvoz, pak jsi udělala vše a víc nemůžeš.
Já se cítím být hodně samostatná, než někomu řeknu o pomoc, tak vyzkouším všechny jiné možnosti, ale miminko, to je něco jiného. Tam veškerá hrdost padá.
Upřímně, s mimi neplánuju cestovat MHD co nejdýl to půjde. Člověk nikdy neví, kdo tam bude chrchlat, ale jsou i jiná nebezpečí, stačí, aby bus prudce zabrzdil, ono nepřipoutané miminko může z kočáru i vyletět.
O braní do autobusu tu už psal někdo jiný, počasí jí nikdo nezaručí, pořádná průtrž mračen a ochlazení při čekání, který autobus mě vezme…
Zkrátka jako nouzovka dobře, ale pokud je možnost dítě odvézt bezpečněji, tak je to jen její tvrdá palice.
Souhlasím se všemi.
Je to dost blbý nápad. To chce ohrozit dítě i sebe nějakým bacilem?
Zkus ji to vymluvit.
U nás existuje taxi s autosedačkou pro odvoz z porodnice. Je to ve F-M, ale možná to existuje i u vás. A není to drahé jako normální taxik.
Ahoj, nedá mi to a musím reagovat na chystání věcí. Já měla termín v půlce února a první věci jsem kupovala až v lednu, kdy jsem nastoupila na mateřskou. Do té doby jsem pracovala, pak padla únavou do postele a dala nohy nahoru! A zůstala v ní až do rána… Po svátcích jsem si konečně sedla k netu a všechny velký věci (postýlka, sedačka, matrace, kočár..) byly do 3 týdnů doma. Pošťák už na mne měl pifku. A fakt nejsem divná a na miminko jsem se těšila, ale energie nějak nebylo.. Resut
Tak já tedy nevím, ale v generaci mých rodičů ( je mi 35) měl auto málokdo, autosedačky nebyly, alespoň u nás v ČR. Určitě by se našel i někdo kdo měl porodnici dále než 1 km
. Jak to asi tak dělaly ty naše mámy. Pokud neměly někoho známeho s autem (ale bez autosedačky) a bylo jich minimálně, tak šly nebo jely autobusem.
Možná se vozilo víc sanitkou, to jo.
Ale neviděla jsem nic hrozného v tom , když se bude cítit a bude mít doprovod, jet autobusem. Jsou horší věci. Rodila jsem v dubnu a červenci, a druhý den po příjezdu z nemocnice (ano máme auto), jsem byla s mimčem venku. Nic hrozného se nestalo
.
Nedramatizovala bych to, zvláš, když si to ještě několikkrát rozmyslí ![]()
pavla
Katko - na kterou stranu 20km? Jestli je feministka a nechce mužský odvoz, já ji klidně odvezu… Ne vážně. Klidně mi písni SZ. Malou sedačku máme, auto taky, po městě jezdím celkem dobře. Rozhodně lepší si udělat výlet, než poslat rodičku s novorozencem autobusem…
VERONIKA píše:kattkka píše:Kači - tak já mám TP 28.5. a mám nachystané úplně všechno, všechno oprané, vyžehlené atd.! Mám už nachystanou i vaničku a postýlku se vším všudy (nebesa .....) - jen ohrádku ještě nemám, budu ji mít v obýváku a není tu moc místo tak tu ještě nemusí zavazet, ale jinak mám fakt všechno!!!
A ze ju kdokoliv preveze tak vi.S ni je to na tezko.Nema doma jeste nachystanou postylku ani vybavicku nachystanou. proste a jednoduse je fakt na hlavu.
Kamarádka se na mimi netěší nebo to má prostě na háku???
…třeba má na práci i ještě něco jiného, než se jen celé dny těšit na mimi a třeba nemá potřebu svému okolí dokazovat svoje těšení na dítě tím, že mu nakoupí oblečení a povlékne postel rok dopředu… Těšit se dá i jinak, víš…
Mně se tedy toto taky zdá jako blbost - je to dost hloupý nápad - s novorozencem jezdit busem. Zvlášť když jí někdo nabízí pomoc. A není pravda, že v květnu nejsou virózy.
Taky se tady někdo oháněl tím, že dřív měl auto málokdo a musel se dostat z porodnice. Tak já jsem se na to zeptala mojí mámy. Naši měli vždycky auto, takže toto neřešili. Nicméně v okolí bylo hodně těch, co neměli. Tak jak to řešili dřív ? Ještě upřesním, že brácha se narodil v 60. a já v 70. letech. Takže buď se požádal někdo z příbuzných nebo kamarádů (kteří měli auto) a jinak se jelo sanitkou, v porodnici se pý ptali, kdo jí chce jet.
Možná by se mohla kamarádka nechat přesvědčit, kdybys jí řekla, ať se zamyslí nad tím, zda cestu zvládne ona sama, když si myslí, že mimču nic nehrozí (což posuzovat nechci). My jsme auto neměli, z porodnice mě vezla maminka - podotýkám, že jsme bydleli v Praze a mí rodiče v Plzni, a stejně dojela, aspoň viděla malou
. A upřímně bych nechtěla kočárek tahat busem už proto, že jsem po nástřihu lezla jak chromý slimák
. Venku jsem byla s malou hned druhý den, ale v parku, a po 20 minutách procházky jsem toho měla dost (já, mimčo spalo jak dřevo moc spokojené).
Jak tu už někdo psal, MHD jsem jezdit musela jak před porodem, tak v šestinedělí, ve 3 týdnech na kyčle, co se dalo dělat (dětskou dr. jsme naštěstí měli 5 minut pěšky). Když je dítě zdravé a v termínu, tak myslím, že jedna cesta ho nezabije, ale z porodnice bych si to asi rozmyslela.
Jinak s tou generací rodičů, naši měli auto společně s babičkou a strýcovou rodinou, a jasně si pamatuju, že pro bráchu jsme do porodnice autem jeli - je mu 25. Ono to tak hrozné nebylo, vždycky se našel někdo, kdo auto měl, a sanitky taky víc jezdily s maminkami.
vulpes píše:VERONIKA píše:…třeba má na práci i ještě něco jiného, než se jen celé dny těšit na mimi a třeba nemá potřebu svému okolí dokazovat svoje těšení na dítě tím, že mu nakoupí oblečení a povlékne postel rok dopředu… Těšit se dá i jinak, víš…kattkka píše:Kači - tak já mám TP 28.5. a mám nachystané úplně všechno, všechno oprané, vyžehlené atd.! Mám už nachystanou i vaničku a postýlku se vším všudy (nebesa .....) - jen ohrádku ještě nemám, budu ji mít v obýváku a není tu moc místo tak tu ještě nemusí zavazet, ale jinak mám fakt všechno!!!
A ze ju kdokoliv preveze tak vi.S ni je to na tezko.Nema doma jeste nachystanou postylku ani vybavicku nachystanou. proste a jednoduse je fakt na hlavu.
Kamarádka se na mimi netěší nebo to má prostě na háku???
Já mám doma taky co dělat - nesedím u postýlky a nerozplývám se nad tím jak jsem úžasná, že už mám všechno nachystané!
Máme Kubíka - nechodí do školky, barák se zahradou, psa, ještě dělám účetnictví atd. atd., ale mít dopředu nachystané věci pro mimi mi příjde úplně normální - hlavně taky kvůli tomu, že nikdo neví kdy bude rodit, že?!?!
Holčina od nás z diskuze musela na akutní CS už začátkem února a myslím, že teď má plno starostí s malým v inkubátoru a na nějaké chystání a shánění věcí už jí asi moc času a energie nezbývá!!!
Myslím, že bych to nijak nedramatizovala. Katka sem nedala žádné konkrétní jméno, bydliště, nic. TAkže je to pro nás anonymní osoba. Katka chtěla asi jen slyšet názory ostatních. Kdyby jí někdo napsal: Ano, autobusem jsme jeli a bylo to v pohodě, tak by se jí svým způsobem ulehčilo, že to prostě taky jde a hotovo. Takhle na ni třeba bude víc tlačit, aby své rozhodnutí zvážila. Tak nemyslím, že je nutný se na ni hned, s prominutím, vrhat.