Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, chtěl jsem se zeptat, jak jste na tom se spotřebou SV a TV? Letos jsme se přestěhovali do z RD do paneláku 2+1 a měli jsme první odečty.
Za rok pro tříčlennou rodinu máme spotřebu studené 111 m³ a teplé 84 m³. Přijde mi to strašně moc - i při odečtu nám paní říkala, že máme nejvíce z PD…
Za rok platíme za SV, TUV a TV dohromady 26 000,–. Tak nám to bylo spočítáno před nastěhováním.
Mám však obavy, abychom nedopláceli několik tisíc, jelikož už jen podle spotřeby studené jsem spočítal, že jen studená voda dělá celkem 10 101,– (111 m³ x 91,–). Bojím, že těch zbylých 15 000,– na TUV a TV stačit rozhodně nebude.
Zase na druhou stranu jsme skoro vůbec netopili, máme prostřední byt a furt máme v bytě 21-22°C.
Může se někdo podělit o zkušenosti, vaší spotřebu? Zkoušel jsem si najít výpočet pro TUV a TV, ale nic jsem nenašel, je tam toho příliš moc…
Předem děkuji…
Jsme dva dospělí, bez myčky nádobí, v neděli pravidelně návštěva. Máme spotřebu 100, obě vody dohromady.
@Josef22 píše:
Zdravím, chtěl jsem se zeptat, jak jste na tom se spotřebou SV a TV? Letos jsme se přestěhovali do z RD do paneláku 2+1 a měli jsme první odečty.
Za rok pro tříčlennou rodinu máme spotřebu studené 111 m³ a teplé 84 m³. Přijde mi to strašně moc - i při odečtu nám paní říkala, že máme nejvíce z PD…
Za rok platíme za SV, TUV a TV dohromady 26 000,–. Tak nám to bylo spočítáno před nastěhováním.Mám však obavy, abychom nedopláceli několik tisíc, jelikož už jen podle spotřeby studené jsem spočítal, že jen studená voda dělá celkem 10 101,– (111 m³ x 91,–). Bojím, že těch zbylých 15 000,– na TUV a TV stačit rozhodně nebude.
Zase na druhou stranu jsme skoro vůbec netopili, máme prostřední byt a furt máme v bytě 21-22°C.
Může se někdo podělit o zkušenosti, vaší spotřebu? Zkoušel jsem si najít výpočet pro TUV a TV, ale nic jsem nenašel, je tam toho příliš moc…
Předem děkuji…
Co s tou vodou děláte?
U nas 4 clenna rodina a rocni spotreba 48m3… doporucuji nechat zkontrolovat vodomer! mam zkusenost z jineho objektu, kde hlavni vodomer ukazoval jine hodnoty nez podruzny, nahlasila jsem na provozovatele, odmontovali a vymrnili za novy, stary vodomer poslali do zkusebny, zjistili odchylku a i vyuctovani opravili… spotreba 200m3 je silene podle me…
Tak to by musely ukazovat oba dva blbě, což je zase nepravděpodobné.
Blbé je, že nevím naší předchozí spotřebu z RD (jenom studená), protože ten měl jen jeden hlavní vodoměr a pak to majitel rozpočítával mezi 3 byty podle počtu osob. A taky tam byla voda mnohem levnější, takže nemám s čím porovnat.
Podle průměru spotřebuje jeden člověk denně cca 100 litrů vody. To mi vychází na 109 m³ ročně při 3 osobách. U nás se pere každý den, myčku nemáme, nádobí se taky myje kolikrát i 2× denně. Asi začneme držet i hladovku ![]()
@llida píše:
U nas 4 clenna rodina a rocni spotreba 48m3… doporucuji nechat zkontrolovat vodomer! mam zkusenost z jineho objektu, kde hlavni vodomer ukazoval jine hodnoty nez podruzny, nahlasila jsem na provozovatele, odmontovali a vymrnili za novy, stary vodomer poslali do zkusebny, zjistili odchylku a i vyuctovani opravili… spotreba 200m3 je silene podle me…
Ta tvoje spotřeba je druhý extrém.
Páni, to je velká spotřeba. My měli čtyřčlenná rodina roční spotřebu zhruba 100m³ v domku a to vodou nijak extra moc nešetříme, já na rodičáku celé dny doma. Vy máte skoro dvojnásobek…
@llida píše:
No tvoje spotřeba je úplný extrém na druhou stranu. Držel bych se rozmezí 70-110 L/osoba/den. To je průměr v rámci ČR. Nižší Zlínsko, vyšší Praha.
@Josef22 můžeš provést kontrolu, jestli ti neprotika někde něco. Blbej curek na záchodě udělá kubíků a kubíků. Jinak i spotřebu teplé vody máte podle brutálně vysokou. Jako 2m3 měsíčně na osobu mi příjde moc. To je 2-3× týdne vana pro každýho.
@Josef22 píše:
Podle průměru spotřebuje jeden člověk denně cca 100 litrů vody. To mi vychází na 109 m³ ročně při 3 osobách. U nás se pere každý den, myčku nemáme, nádobí se taky myje kolikrát i 2× denně. Asi začneme držet i hladovku
Asi bych se zkusila spíš zaměřit na snížení spotřeby, třeba praní každý den - zkontrolovat, jestli je to nutné, jakou máte pračku, jestli neperete zbytečně malé dávky oblečení a také to nádobí - myjete pod vodou nebo v napuštěném dřezu, atd. Plus třeba čištění zubů - nemíváte puštěnou vodu u toho, atd.