Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte,
máte některá zkušenost s vázáním do Karpa? My to používáme hlavně večer při uspávání, slyšela jsem, že by vázání mělo stačit cca do 3. měsíce, což nám za týden bude…vím, že se všechno nemusí dodržovat přesně na den, spíš by mě zajímalo, jestli máte některá zkušenosti - do kdy jste vázali ?…zatím si neumím totiž moc představit, jak jinak bychom malého uspali - zavázání a nošení se u nás asi stalo rituálem ![]()
zavázání ničemu nevadí, zavinovala jsem tak dlouho dokud se malá nevykopala a nespala téměř venku sama. Někdo zavinuje klidně i do roka
to asi není na škodu.
Víc bacha bych si dávala na to nošení a houpání to už může být později problém ![]()
Ja jsem zavinovala do 4.mesice,pak se malej zacal vyndavat rucicky a kdyz jsem videla,ze spi i tak,tak jsem zavinovani zrusila a spani je taky v pohode,usina sam,ale obcas se prece jen rucickama vzbudi.Ale myslim,ze tady nekdo i v jiny diskuzi psal,ze zavinuje i treba v 8.mesici..........taky jsem myslela,ze budu zavinovat snad az do puberty,ale samo se to odbouralo ![]()
ahoj zav inovala jsem do 6ti měsíců a je to super protože se děti nebudí mimovolnými tiky ze spaní, pokud se ti nevykope vesele bych vázala klidně až do roku, tak to dělaly naše bybičky a děti jim spaly celou noc
No, naše 7m malá teda celou noc nespí, ale zavinujeme stále a asi ještě dlouho budem…Bez zavinutí dá max. 10min, v kuse ![]()
Ahoj,mohl by mi nekdo polopaticky vysvetlit,co to je,to ..zavazovani do karpa??stydicisesmajlikumoooc. . . Diky!
Klukovi je 6 měsíců a zavinujem. Uvažovala jsem nad odvykáním, ale zase jsem si to rozmyslela. Ničemu to neškodí, dobře se oba vyspíme, tak co.
farska píše:
Ahoj,mohl by mi nekdo polopaticky vysvetlit,co to je,to ..zavazovani do karpa??stydicisesmajlikumoooc. . . Diky!
Jeden hcytrák, co napsal knihu Nejšťastnější miminko v okolí. Popisuje několik pravidel jak zaručeně utišit dítě. Docela to funguje. Jedno z pravidel je pevné zavinutí. Prostě se okolo miminka omotá plenka podle jeho návodu, ale nemusí to být přesně podle toh, hlavní je pořádně nafest i s ručičkama.
Heduš já teda budu radit jen teoreticky, mé první mládě se má teprve vylodit, ale knížku mám a nadchla mě. A Karp sám tam píše, že se má zkusit nezavinout jedna ručička a když je mládě klidné, tak už se třeba bez zavinky obejde. Pokud je neklidné, zavinovat dál, nic se neděje. Myslím, že zavinování návykové fakt není ![]()
Zavinovali jsme do 7. měsíce. To už se malej z toho hned vykopal, ale spal i tak. Spává do teď většinou celou noc od 20 h do 7-8 h do rána.
Myslím, že i v Karpovi je, že se má zavinovat dokud to dítěti vyhovuje a že není nijak závadné. Stažené ručičky nevadí, vadí, když jsou stažené nožičky. Což při tomto způsobu zavinování nejsou.
mě tohle zavinování naučily sestřičky v porodnici a bylo to super používala jsem i později když jsem potřebovala malou znehybnit
(kapky do očí apod.) Látková plínka se přeloží do trojúhelníku ten se dá cípem dolů na to se položí mimčo a zavine se nejdřív jedna ručička k tělu a pak druhá (prostě se doté plínky zamotá
)ale chce to fakt pevně no a pak jsem dala ještě do zavinky. Nevím jeslti to je Karp, ale u nás to pomáhalo. Nešmrdlala si rukama po obličeji.
No a někde jsem četla že po usnutí se může zkusit zavinovačka povolit a když to dítku neva tak nechat. ![]()
farska píše:
jo jo, jak píše neczuz, je to takoévej zklidňovák a dítko v tom vypadá jako taková kukla
, a jak píšou i ostatní, funguje to hlavně tak, že se dítko samo neruší pohybama svejch ruček, náš malej se někdy vyleká sám sebe jak sebou cukne, až se někdy rozbrečí, tak tohle vázání tyhle situace dost eliminuje; a taky mi díky tomu spí třeba 6 h v kuse což je krása ![]()
neczuz píše:
Klukovi je 6 měsíců a zavinujem. Uvažovala jsem nad odvykáním, ale zase jsem si to rozmyslela. Ničemu to neškodí, dobře se oba vyspíme, tak co.
jo jo, to je hlavní, já taky vítám, že spí - a tedy i já a taťka v klidu několik hodin, takže budeme vázat vesele dál ![]()
malou jsme nezavinovali, neměla to ráda, již v porodnici se z toho uměla vyprostit i tehdy když jí zavinovala sestra, když se dala do zavinovačky byla nevrlá a bez ní byla hodné mimčo:) má to asi každé mimčo jinak