Vbočené kotníky 14 měsíční, capáčky

397
1.11.16 15:16

Vbočené kotníky, 14 měsíční,capáčky

Holky pomoc, hrozně tu stresuju. Malý stojí a obchází nábytek od nějakého 8měsíce. Už tehdy jsem si všimla kotníčků, ale pustila jsem je z hlavy :zed: nikdy jsem jiné dítě bosky stát neviděla, doktorka nic neříkala, prostě jsem to asi zanedbala a podcenila :,( myslela jsem si, že stojí normálně. začíná sám chodit a dnes jsem na int. narazila na vbočené kotníky. Podle fotek to je ono.. Je mi ze mě celý den na zvracení, že jsem si dřív ničeho nevšimla-ve smyslu že mě to nekoplo do očí natolik, abych dostala podezření, že je něco špatně. Nejlepší je, že já 100% věřila, že dělám pro malého to nej, když mu nedávám pevné boty, ale jen kož. capáčky plus bosky. Zkazila jsem mu nohy? je mi hrozně. Tchýně a její rodina jsou zastáncem sešněrované nohy, pevné boty…,kolik měli uštěpačných poznámek, jak ho zmrzačím… Až se dozví, že má vadu, nechci to vidět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9023
1.11.16 15:24

@chuanita tak to zítra pořeš s dr. Jeslti je to vůbec ono. Pokud Tě pošle na rehabilitace, tak budete cvičit.
Proč jsi nechtěla pro dítě, které se učí chodit kotníkové pevné boty? Obě holky takové boty měly a nijak netrpěly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
1.11.16 15:32

@chuanita neplas, porad se s doktory a uvidíš. Jsou děcka, co mají pevnou obuv a stejne mají problém, jiné zas ne. Toto je individuální, není to vina tvoje nebo capacku. Je mu teprve 14 měsíců. Stejně se dozvíš rozporuplné informace, jeden měl tohle, jiný tamto a stejně měl problémy. Hlavu vzhůru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
1.11.16 15:37

Nech si od pediatry napsat doporučení na dětskou ortopedii. Tam nejlépe posoudí, jestli se opravdu jedná o tuto vadu. A nic si nevyčítej, vrozenou vadu si fakt nezavinila. Tchýně ať se jde bodnout. Nejpřirozenější je chůze na boso a nikde není napsáno, že kdybys mu sešněrovala nohy do pevné obuvi, tak by toto neměl…klid, nejsi vůbec špatná máma a výčitky nejsou na místě :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
1.11.16 15:40

Zavolala bych doktorce a něco bych s tím dělala. Uvidíš, co ti řekne, asi si vás pozve na kontrolu a uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
1.11.16 15:54

Díky holky. Pojedu k dr. Asi jsem se jen chtěla z toho přetlaku vypsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
1.11.16 15:57

@chuanita Hlavně se nejdřív uklidni, nic si nezkazila a rozhodně ne takovým způsobem, abys z toho měla výčitky. Doporučila bych ti se na Facebooku připojit do skupiny Barefoot (nejen) pro děti. V připnutém příspěvku této skupiny najdeš seznam ortopedů a fyzioterapeutů nakloněných barefoot, což neznamená, že vše řeší jen bosou chůzí, ale to, že se na problémy s chodidly dívají komplexněji a nepředepisují slepě vložky a pevné boty. Koukala jsem, odkud jsi, tak by možná stálo za to, pokud jsi opravdu tak vystresovaná, zajet do Brna, kde najdeš jednak výborného celorepublikově uznávaného ortopeda Jana Poula (a i další doktory, kteří pod ním pracují, třeba dr. Karel Urbášek) a jednak také uznávaného fyzioterapeuta Martina Valu. Možná najdeš i kontakt na někoho ve vašem kraji.
Vbočené kotníky a nohy do X v batolecím věku jsou poměrně normální, což mám potvrzeno právě od našeho ortopeda. Pokud je to nějak víc, bývá to způsobeno většinou špatným postavením těla, oslabenými břišními svaly apod. Jak moc to má tvůj syn a jestli je to v normě nebo to už je třeba řešit, ti tady nikdo neřekne. Každopádně i kdyby to k řešení bylo, jen pevnou botou nebo vložkami se samo o sobě nic nespraví, vždy je k tomu potřeba i cvičit, případně tejpovat. V pevné botě se problém jen schová.
Já osobně jsem se o problematiku začala zajímat v době, kdy můj první syn začínal chodit. Babička mu samozřejmě koupila klasické pevné Pegres capáčky s pevným kotníkem, ale ve mě hlodaly pochybnosti, jestli je toto opravdu vhodný typ boty. Mám totiž neteř a 2 synovce, jsou to už větší děti, ale znám je od narození a vím, že od prvních krůčků dostávali stejné botičky, jako měl mít můj syn. Doma chodili v kotníkových bačkůrkách, venku v kotníkových botách, v zimě v létě. Mezi 3-4 rokem se u všech začaly řešit ploché nohy a vbočené kotníky, samozřejmě se to řešilo konvenčně podpatěnkami, ortopedickými vložkami, které nosili několik let (a ti mladší stále nosí. Efekt je naprosto nulový, nohy mají (jak se sama švagrová vyjádřila) „jako kachny“, vpadlé kotníky jsou vidět na první pohled a neteř navíc výrazně šmajdá, vtáčí jednu špičku jakoby dovnitř a s chodidlem při chůzi tak zvláštně „kloktá“, nevím, jak to popsat. Přitom jsou to naprosto normální děti bez jakýchkoliv vrozených vad, s normálním psychomotorickým vývojem, kdyby si snad někdo myslel, že to může být tím.
Proto jsem se u svých dětí rozhodla jít spíš cestou stimulace nohy, nesvazování, na doma měl vždy jen capáčky, nebo poslední rok nic, protože ani ty capáčky moc nechce, na ven nosí od roka a půl barefoot boty, za dobrého počasí má dovoleno chodit bos (i ve městě), kdykoliv chce, což je u něj dost často. Jednu dobu měl také mírně vbočené kotníky a nožky trochu do X, tehdy jsem ho vzala k ortopedovi, jestli je to normální a on mi na to řekl, že je to naprosto v normě vzhledem k věku, barefoot boty pochválil, zdůraznil volnost pohybu nohy, rozmanité povrchy, dostatek celkového tělesného pohybu a hlavně žádné vložky a pevné boty! To bylo před asi 9 měsíci, syn přes léto chodil i venku hodně bos nebo měl úplně měkounké, naprosto nezpevněné sandálky. Tento měsíc mu budou 3 roky, nohy do X už skoro nemá, hodně se srovnaly i kotníky a má nádhernou klenbu (tu měl teda už i v době návštěvy ortopeda). Z čehož jsem nabyla dojmu, že mnohdy lidé a někdy i sami lékaři z neznalosti řeší i to, co řešení nepotřebuje a často tím na problém spíš zadělají, než aby ho odstranili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
1.11.16 16:06

@Hoa Mai já to vnitřně taky tak cítila. Přítelovi dělali to samé, pevné sešněrované boty v létě, zimě, pořád. No nepřej si vidět přítelovu nohu, bez kotníkové utáhlé boty není schopný jít, bosky vůbec, v sandálech jen krátké trasy. Já jsem věřila, že když ještě nechodí, tak proč mu šněrovat nohu, aby mu překážela při hře? Byl v kož. capáčcích a hodně bosky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
1.11.16 16:07

Vsak tchyni nic nerikej a budes mit klid ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
1.11.16 16:13

@Danulinka16 jí to vyzvoní přítel, to je mi jasné. Tchán místo pozdravu spouštívá ódu na „proč ještě nemáš pořádné boty, budeš kvůli mamce chromý“. Vydrží o tom vykládat opakovaně i během jedné návštěvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
1.11.16 16:26

@chuanita No tak vidíš. U vás by bylo v první řadě potřeba posoudit, jestli tvůj syn vůbec nějaký problém má. Za pediatrem bych s tím nechodila, pediatr při vší úctě není odborník na nohy, on může třeba doporučit další vyšetření, ale nebrala bych jeho názor jako konečný. A s výběrem ortopeda a fyzioterapeuta bych si dala trochu práci, informovala se, přečetla recenze. Protože očividně spousta z nich (hlavně těch ortopedů) řeší problém pasivně. A pokud by už mělo dojít k nějaké léčbě pomocí pevných bot nebo vložek, já osobně bych určitě vyžadovala ještě doporučení vhodného cvičení a/nebo rehabilitace (zdravému dítěti to neuškodí a nemocnému pomůže).
Co bych ti ještě doporučila, pokud bys chtěla pro synův vývoj něco aktivně udělat, najít si nějaké normální komerční cvičení nebo pohybovou aktivitu, která by byla zaměřená na práci celého těla. Ve věku tvého syna je ideální plavání. Nebo cvičení rodičů s dětmi, kde používají třeba gymnastické míče nebo overbally (s těmi můžete klidně cvičit i doma, můžeš si najít, jaké cviky a hry jsou vhodné, děti to většinou baví, protože je to vesměs různé houpání a hopsání). Později, až bude syn starší, je dobrá třeba i jóga pro děti nebo cvičení, kde se využívá balančních chodníčků a kamenů, balančních čoček (taky se dá koupit domů za cca 500korun) apod. Prostě vyhledávat příležitosti a vytvářet prostředí, kde bude mít dítě stimuly pro nohy a pro celé tělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
1.11.16 17:10

@chuanita Hlavně se nenech ovlivnit tlakem rodiny ;) u každého dítěte je to samozřejmě individuální, ale dcerka nosila od jakživa pevné botky se žirafou a tenhle problém nás taky neminul..a ještě k tomu nohy do X..já jsem teda zvolila radši alternativní cestu a místo na ortopedii jsme zamířili k fyzioterapeutce, která se zabývá právě tímto problémem u dětí. Ta zjistila, že vůbec nejde o patologii nohy, ale o to, že má v celém těle rozvolnené vazy a lehký rozestup brišních svalů..a jak nemá oporu v bříšku a pánvi, tak se to přenáší takto na ty nožičky. Doporučila nám barefoot boty, pár cviků a ještě pár dalších rad k běžným činnostem. To bylo na jaře a nožičky už se pomalu rovnají :palec: ještě nám říkala, že je dobře, že jsme nevyrazili rovnou na ortopedii, protože zrovna jí by ta pasivní opora ortopedických bot a vložek naopak uškodila, protože by jí to nenutilo posilovat to, co je povolené. Zkrátka medicína by řešila až následek, nikoliv příčinu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
1.11.16 17:49

Hod sem foto. Noha ditete se vyvyji, ve 14 mes jeste davno ma cas. Mozna se ti to zda jako vbocene kotniky ale noha ditete nevypada jako noha dospeleho. Nepanikarila bych, navstivila dobrou fyzioterapeutku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
1.11.16 17:54

Nemám zkušenosti s vbočenýma kotníčkama, ale k těm botičkám… Mě rehabka, říkala, že je nejlepší pro dítě když je bosky. Takže mi rozhodně nedoporučovala sešněrovanou nohu. Na ven jasně pevné boty, ale doma bosa.
A malá se načila chodit i bosa, takže jestli má tento problém, tak si ho rozhodně nezpůsobila ty! zajdi si za doktorkou ať máš klid a určitě se to dá ještě teď zvládnout. A na tchýni prď. Když jsme byli mi malí tak se hold šněrovaly nohy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
1.11.16 19:14

@chuanita moje dcera ma taky vybocene kotniky, pry o neco vic nez je bezne v jejim veku. Je hypotonik. Muzu te uklidnit, ze absenci pevnych bot to neni. Nedoporucila mi je rehabilitacni, ani neurolozka. Pry jen na hladke podlahy a ven. Jinak co nejvic na boso - po koberci, po trave. Tim noha posiluje a melo by se to spravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková