Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@chuanita píše:
@Pomka no právě že lino, v obxýváku dřevěná, takže tvrdé.
V tom případě by měl nosit bačkorky… Hele, já malý teď klasické bačkorky taky pořídila. Ale nosí je jen zřídka, pokud jsme zrovna někde, kde je lino, dlažba… doma máme koberce, tam chodí v ponožkách. Já bych to být tebou střídala. Dávala bych pevnější obuv a někdy jen capáčky…
@Pandemie
Ahoj , mladší dite- fyzioterapeutka a vojtovka. Při té příležitosti jsem tam vzala i starší a prý to není tak hrůzostrašné , jak já vidím. Že má do 6 let čas, že ta noha se mění. Že u nas je i pokrčené koleno, tuším levé nepropíná jak by se mělo, že i to dělá hodně ve výsledku. Ma obě nohy ploché .Ze obuv měkká ohebná ve vsech směrech, dostatečně prostorná v prstech, dávat pozor na úzké boty. Me nadšení ze tedy barefoot zchladila, prý musíme mít narozdil od ní zpevněnou patu a oporu pro kotník. To jsem úplně nepochopila , jak mají podle ní vypadat správné botky, protože sandálky na nohou (podle mě dobré se zpevnenym kotníkem) dle ní byly málo zpevněné, malá opora pro kotník. Tak já nevím, dívala jsem se i na internet a nic jsem nenašla. Prý bosky na tvrdém, nárazy,skoky atd by se kotníky zatěžovaly a bortily se víc. Takže na tvrdém oporu v kotnících, ohebné do všech směrů, výborné padnoucí v páté, pata zpevněná, s rovnou stélkou. Prý s polštářkem ve stélce je to zbytečné, je to pasivní podpora, mozek klenbu umí zvedat až kolem 5, 6 let. Ona osobně by dala rovnou, nevidí důvod proč bych měla mít s polštářkem. Kde to jde bosky bosky bosky!! Kolem baráku na zahradě, v lese, na trávě… Mám použít selský rozum, tvrdé dřevěné podlahy rozhodně bosky ne, město ne. Cvičit např balanční čočku, zvedat lego prstama, bosky úplně co nejvíc kde to jde. Ortopeda mi nedoporučila, prý napíše vložky do bot a ona není zastánce vlozek(viz rovná stelka do 6 let)
Já osobně jsem to vzdala a kupuji fare. Dají se sehnat i ohebnější, některé modely pravda jak beton. Papuče už má taky fare, barefoot ne. Nohy mi přijdou , že se sice nezlepšilo, ale horší snad naštěstí nejsou. V barefootech se to horsilo. Dítě je mnohem spokojenější ve fare než v barefoot, jednu dobu jsme měli oboje a bare nechtělo, vždy jen fare. V bare si ztěžoval , že bolí nožičky, a bylo jedno jaký model. Doma chodí i bosky , ale papuče chce sám dobrovolně. Mladší barefoot nikdy neměl.
Já osobně si myslím, že chůzi po tvrdém rovném skoky dopady…,prostě tim vším jsem mu v barefootech ty kotníky dorasovala víc. Že logicky když vidím ten sklon kotniku a tu vykrivenou patu v bare a když ho dám do normální boty, aspoň malinko mu bota nohu srovná. Já vím , že v bare se razí , že noha se má trénovat atd.,ale u nás trénování nepomohlo, myslím si,ze jsem mu akorát tu nohu víc zbortila. V klasických botách doslapuje líp, i kotník má lepší úhel. Já za sebe barefoot miluju, mě dělají moc dobře, ale u dětí jsem s nimi zkoncila.
Dětská říkala, že máme taky čas a chtěla znát názor fyzioterapautky(zná ji osobně, respektuje ji).
@chuanita a s tím starším cvičitel? Protože naše fyzioterapeutka tvrdí, že je jedno, zda Barefoot nebo konvenční obuv, ale dítě musí co nejvíce naposilovat střed těla. Slabý střed se promítne i do vbocených kotníku.
Vubec nepanikar,dcera mela to same,chce to co nejdrive zacit chodit k detske fyzioterapeutce,nam pul roku tejpovala nozicky a dostali.jsme superfeet vlozky a predtim i takovou paticku do boticky.Detska vetsinou ceka do 3let,pak odesila k ortopedovi,ten da vlozky nebo operuje.Do te doby ty s fyzioterapeutem muzes spravit.Dcera to mela hodne v 24mes,po 2 letech nema okem videt skoro nic,detska doted vubec nic nerikala.