Vbočené (valgózní) kotníky a operace

529
3.6.14 22:37

vbočené (valgózní) kotníky a operace

Ahoj,
sice jsem tu už našla pár těchto témat, ale už hodně staré a pro mě bez odpovědi. :roll:
Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo řešil stejný problém.
Syn (nyní 3,5let) má diagnostikované vbočené kotníky. Nosí speciální ortézové botičky (Nancy Hilton)místo bačkůrek a na ven vyšší boty se spec. vložkou.
Botky nosí déle jak rok a pořád s žádným extra zlepšením.
Doktor nás už straší operací, kterou zatím odmítám (už toho máme za sebou dost, 3 operace na kyčle, spousta sáder, rtg a narkóz)
Chci se zeptat, je tady někdo kdo podstoupil tuto operaci?? Chtěla bych vědět co to obnáší a jestli to vůbec pomohlo?
Moc by mě to pomohlo při dalším rozhodování. Děkuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29436
3.6.14 22:43

Já neporadím, téma jsem otevřela, protože mám dítě se stejným problémem, tak mě to zaujalo. Hlavně mě podle fotky přijde, že náš kluk to má teda mnohem horší a nosí jen protetické vložky na míru. :think: Každého půl roku chodíme na ortopedii, během dvou minut jsme venku s tím, že to nemá ani lepší, ani horší a přijít máme zase za půl roku. Kluk má 3 roky, vložky dostal ve 2,5 letech. Tak nevím. Má valgózní postavení chodidel i kolenou a zborcenou klenbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
3.6.14 22:44

Jejda, to má tak hrozné, že musí jít na operaci? 8o bobek… :hug: mám 4letou dceru, také nosí vložky, botky teda kupuji superfit a do nich vložky vkládám. řekla bych, že nejdůležitější je cvičení… cvičíme dle bobatha i „klasické“cviky pod vedením rehabilitační sestry a i denně doma. výsledek teda není nic moc, ale aspoń se to nezhoršuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
3.6.14 23:33

Operace nevím..já mám kotníky, zejména levý, v podobném stavu, ten levý teda asi horší, odmala jsem nosila vložky, nepomáhaly, asi v 15 mi nabízeli tu operaci, ale já se bála, tak jsem nešla..zatím mě to v běžném životě nijak neomezuje, ani v rekreačním sportu, nebolí mě to při chůzi..dokud mu to nedělá problémy, asi bych do operace nešla, nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
4.6.14 00:30

Já teda nevím, ale syn má 14 let a má ty kotníky ještě horší a nikdo mu s tím nic neudělal ani nenabídl. Nohy ho teda extra nebolí, ale strašně sešlapává boty. Dokonce už mu nenapsali ani vložky do bot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65365
4.6.14 08:17

Tak náš to má taky
Vložky nosí, chodíme na cvičení a cvičíme doma
Nevím asi bych nešla je ještě malý, docházela bych dál na cvičení a zatím operaci vypustila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.14 09:14

Toto je pro mě velmi zajímavá diskuze. Potvrzuje se mi, že lékaři ortopedi bohužel většinou volí pasivní přístup a čekají na dobu, kdy rodiče povolí operaci a oni si zaoperují.
Popíši situaci u nás.
Dcera byla od narození léčena (Wágnerovy punčošky, Frejkova peřinka) pro vrozenou kyčelní dysplazii. Počáteční nález byl velmi špatný, nicméně po 9 měsících velmi důsledného dodržování léčebného režimu (bez pomůcky max. 1hod. denně) jsme se dopracovali k úplně normálnímu kyčelnímu nálezu, bez jakýchkoli omezení. Na kontrolu (RTG) chodíme každé 2 roky a kyčle vypadají ok. Při jedné z těchto kontrol ortoped konstatoval, že má dcera výrazně ploché nohy (3 st.) a předepsal vložky (dělají jí je dle otisků na míru). To jí byly 4 roky… Při každé kontrole (s plochonožím chodíme zhruba po půl roce) lékař zkonstatuje, že je to „zhruba stejné“, předepíše vložky. Kontrola probíhá tak, že si dcera sundá ponožky, stoupne si na to nakloněné zrcadlo, lékař se podívá, zeptá se, zda jí nohy bolí (zatím nebolí) a to je vše. Včetně vypsání žádanky na vložky a zprávy pro pediatra je to záležitost na 5min… Při poslední kontrole nám oznámil, že pokud se to nezlepší, půjde na operaci. Pokud jí nohy začnou bolet, zoperuje ji hned. Pokud ji bolet nezačnou, zoperoval by jí ve 13letech… Nyní je jí 10let. Na naše dotazy, zda můžeme léčbě pomoci cvičením, vždy odpoví, že se ukázalo, že cvičení nepomáhá a je to zbytečné! Prý se to buď srovná samo tím, jak dcera roste nebo se to musí zoperovat… Vzhledem k tomu, že plochonoží je opravdu výrazné a navíc má dcera vadné držení těla (ohnutá záda, vystrčené bříško, konstitučně je velmi drobná), rozhodli jsme se navštívit fyzioterapii. Na fyzioterapii jí opravdu pečlivě prohlídli a nestačili jsme se divit. Vadné držení těla s plochonožím výrazně souvisí a obé je způsobeno slabým svalovým tonusem, zejména středu těla a špatnými pohybovými návyky, které si dcerka vytvořila v době, kdy jsme jí přestali omezovat těmi pomůckami na kyčle. Jak jsem psala, přestali jsme je dávat v 9 měsících a dcerka v roce sama chodila, tzn. za 3 měsíce dohnala z pohybového hlediska to, co většina dětí trénuje rok a více. Bohužel, jak se nyní ukazuje, dcerka sice „všechno“ udělá, ale většinu pohybů provádí „špatně“ (zapojuje jiné svalové skupiny, než by měla, čímž některé přetěžuje a jiné ochabují, a má jinde těžiště, čímž trpí ta chodidla). Takže nyní v jejích 10 letech začínáme cvičit Vojtovku, cviky na ploché nohy a doufáme, že časem dojde ke zlepšení. O to víc nás mrzí, že nám tehdy na ortopedii řekli, že žádné cvičení nutné není a že dcerka vše dožene, že je šikovná. K operaci v našem případě (alespoň prozatím) souhlas nedáme a budeme se snažit dosáhnout zlepšení aktivním přístupem s občasnými návštěvami na fyzioterapii.

Omlouvám se za elaborát, jen jsem chtěla informacemi podložit mé doporučení nebo radu, abyste se nespoléhali jen na jednoho lékaře, ale zkusili třeba i tu návštěvu fyzioterapie, protože pokud se neodstraní příčina, tak ty potíže se mohou po operaci třeba vracet.

Omlouvám se za anonym, ale řeším zdravotní stav dcerky
inko X

• Citovat
  • Upravit
529
4.6.14 09:53

Děkuju za názory. :palec: Podle mě ho ty nožičky taky nijak extra nebolí. Když už si stěžuje, tak na bolest kyčlí, kterou má po šroubech a má jí tam docela „zajimavě“ zabudovanou - podle nás má díky tomu i ty kotníky a kolínko, kyčel tam má danou tak, že ho to nutí chodit po patě a nohu ztáčí hodně ven (nicméně dle Dr. to je tak samozřejmě v pořádku)
Jinak jak píšeš Anonymko - doktoři vůbec neuznávají cvičení!! :pocitac: My kdybychom si nezařídili sami cvičení a hlavně teda lázně, tak syn má jak píšeš, špatné návyky. V lázních ho učili všechno znova, lezení po kolínkách, stoupání, sezení. Nebýt lázní syn by snad ještě ani nechodil. Začal až v 2,5letech a dr. pořád říkal ať to necháme na přírodě :cert: Hlavně si ani těch kotníků sám nevšiml :roll:
Jsem zvědavá jestli se tady najde vůbec někdo, kdo by tuto operaci podstoupil. Já budu teda nadále odolávat nátlakům dr. protože už i několik fyzioterapeutů my řeklo ať ho nenecháme :roll:
Přidávám fotku těch ortézových botiček - teď v pátek si jedem pro nové, z lepšího materiálu v těchto mu noha sice drží, ale svaly nepracují, protože to je jak přeskáče a nemůže v tom chodit přirozeně (pata, palec)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20950
18.8.17 06:55

Ahoj.

Diskuze byla založena před více jak 3 roky. Zajímalo by mě, jestli se nožky pomocí cvičení a vložek u dětí zlepšily? Řeším teď stejnou věc. Syn téměř 7 let. Vložky má od 2,5 roku. Cvičíme poctivě (rok 3× denně, teď jen jednou) ale změna žádná. Dr. nabízí operaci (šrouby na 3 roky). Přepadává mu prý vrchní kost přes spodní (dle rentgenu). :nevim: To je jeden z názorů. Další odborníci tvrdí, že tam má povolené svaly (neviděli rentgen).

Zajímalo by mě ještě, zda někdo podstoupil operaci a co to nese? Jak dlouho dítě nemůže chodit? Na jak dlouho je rekonvalescence? Dělají se obě nohy naráz? NO, upřímně mám plno otázek. :oops: U dr. jsme to zatím neřešili. Dáváme tomu ještě čas do jara příštího roku - syn má stále cvičit a nosit vložky. Ale i tak bych ráda už teď věděla víc. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
18.8.17 08:53

Příspěvek upraven 24.10.19 v 10:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20950
18.8.17 09:24

@Fima Určitě sleduj a pokud nám někdo odpoví, tak se klidně ptej. :hug: To nám to časově vychází skoro stejně. Koukám, že kluci jsou od sebe cca 9 měsíců… Rentgenovali malému nožky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
21.8.17 13:10

Ahojky, klukovi je už 6,5 let a taky beze změny, spíše ještě i horší. Stále nosí ortézy na obě dvě nohy (máme problém i s kolenem a kyčlemi) tak proto ty ortézy. A za rok máme naplánovanou operaci v Motole. Co řikal Dr. tak se spíše dělá každá noha zvlášť. Hlavně kvůli obtížnosti operace. Operace trvá cca 3-4 hod a pak na 6týdnů sádra. :( My už máme za sebou spoustu operací, tak snad zvládneme i tyto! :)
Taky bych ráda aby se ozval někdo, kdo to už má za sebou a jestli to skutečně pomohlo. Já tomu moc neveřím…ale má to opravdu hodně špatné!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
13.2.18 07:52

Ahoj holky, tak nás za měsíc čeká operace plochonozí.. ortopedi většinou prý o téhle operaci ani moc neví, neřeší to. dají vložky a nazdar.. mám syna 10 let.. tyhle operace se prý provádí nejlépe mezi 10-12 rokem.. jsem zvědavá jak to dopadne. už teď nervuju..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20950
13.2.18 22:03

@kytynka A nožky ho bolí? Já stále váhám, zda do operace jít nebo ne. My jsme navštívili 3 ortopedy a 2 fyzioterapeutky. Jeden ortoped by operovat v 8mi letech, druhý by operovat, pokud by ho nožky bolely mezi 10-12 rokem a třetí to neřeší vůbec. Pak si člověk má vybrat, co? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4153
13.2.18 22:09

Mne u dcery upozornila rehabilitacni ve 2 letech, pul roku nohy tejpovala a neskutecny pokrok.Ted mame vlozky Superfeet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí