Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
už pár dní pozoruju, že můj syn 3,5 roku během spánku přestává dýchat.
Spí s námi v ložnici a když jdu večer spát, tak to pozoruju.Na chvilku přestane dýchat a tak se to opakuje. Kolikrát už jsem chtěla vylítnout, jelikož se mi zdálo, že nedýchá už dlouho.
Je to normální?
Kolikrát nemůžu ze strachu usnout ![]()
Dej ho na monitor dechu. Jinak nepoznáš, jestli dýchá nebo ne. Zmodrá u toho? Jestli ne a monitor nic neukazuje, pravděpodobně jen hluboce spí, až se zdá, že nedýchá (ale dýchá
)
Nebyva to koleqm pulnoci? to je nejhlubsi spanek. mivali to obe moje deti jako maly, Barunka teda doted a Vojtu poprvade uz nesleduju ![]()
apnoicky pauzy ale nejsou moc normalni… muze mi malou vadu srdicka, treba selest. rekni to svy doktorce, at si ho poslechne.
Nemodrá. Přestane dýchat. Pozorovala jsem ho i baterkou a držela ruku na hrudníku a zrcátko u pusinky.Pak se jakoby rychle nadechne. Lapá po dechu.Jako když člověk nemůže dýchat a najednou se dostane ke vzduchu.
Ale spí dál, nevzbudí se ![]()
A nebude to spánková apnoe - vynechávaní dechu ve spánku? Zeptej se doktorky co ona na to. ![]()
Syn to dělá taky, je mu 9. Ale neřešila jsem to (alespoň prozatím)
To dělá hodně dětí a většinou to nic není. Spánková apnoe je v tomto věku úplně o něčem jiném než u dospělého. Pokud ho nedáš na monitor, nedozvíš se. Zkus to říct u doktorky, může tě poslat na nějaká vyšetření.
Spánková apnoe nebo jak se to správně jmenuje..
Dechová pauza..Já jsem naopak četla, že u starších dětí to není normální, jen u kojenců. Pokud se to objevuje, mělo by být dítě vyšetřeno lékařem..Objevuje se to u zvětšené nosní mandle a u dalších poruch.
Syn spával do 6 let s námi v pokoji - než jsme se přestěhovali do většího bytu, spali jsme v jednom pokoji..Žádné nápadné zástavy dechu jsem na něm nepozorovala. A to měl zvětšenou nosní mandli.
Dcera má 4, často přijde z pokojíčku za mnou do ložnice a spí vedle mě. Má zvětšenou nosní mandli a taky na ní žádné zástavy dechu nepozoruju.
Monitor dechu je pro kojence. Spíš než tady na emiminu bych se poradila s lékařem. Neplašila bych, ale poradila bych se.
Moji kluci to dělají taky, myslím, že to je tvrdým spánkem. Ale pokud se ti to nezdá, tak se poraď s doktorem.
My máme zase pravděpodobně afektovou apnoe, malej při řevu přestane dýchat… monitory dechu jsou nastavené na20 vteřin bez dechu proto, že právě tato doba je potřebná k tomu, aby mozek zareagoval na pokles kyslíku v krvi a dal podnět k nadechnutí. řešilůa bych u dr, pošle tě na sono, kardio atd a pokud nic nenajdou, není pomoc, než ten monitor dechu…