Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pájovi nedávno byly tři měsíce a když ho mám na klíně, zvedá se sám do sedu. Moc ho nebaví ležet, chtěla jsem se zeptat, jestli ho mám nechávat se zvedat a jestli tím netrpí jeho páteř…
Já si myslím, že ve třech měsících je ještě brzy, aby jsi ho nechávala sedět. Má ještě slabou páteř a mohla by jsi mu tím ublížit, ale pokud se chce jen zvedat, tak parkrát bych ho nechala se zvednout. Můj malý se taky zvedal docela brzo, ale moc jsem ho nenechávala, taky jsem měla strach o jeho páteř.
Ježkovy oči NE! Nenech ho sedět, neposazuj ho! To víš, že se mu to líbí - ale není na to ještě zralý! Jen si počkej, až poleze a pak se jednoho dne po:,–(í sám od sebe. Však on to vydrží. Lepší, když si párkrát zavzteká, než aby měl v dspělosti záda jako paragraf..
Taky si to myslím, akorát, že v lehátku už moc dlouho nevydrží a na zemi také ne…budu se snažit, aby si záda moc nezatěžoval…
terko, no nemá se posazovat a ni ho neposazuj. Koukám že tvůj prcek je stejnej rychlík jako můj.
Pokud se otáčí na bříško, tak ho nech na zemi na dece a dej okolo něj hračky … nezbude nic jiného než bavit bavit bavit … Já jsem Jáju pak ve 4m vozila v kočáru v polosedě když už řval jak tur … ale on už lezl a v 5m si stoupl a sedl …
Taky bych ještě neposazovala, ale semtam můžeš přitáhnout do sedu, ať si to užije a hned položit. Kamarádky holka zase v 8.měsísích chodila (sama, bez opory). Prostě chodící mimino, byla legrační ![]()
Aladina píše:
Andělo- v pěti měsících si sám z podlahy stoupnul?
no to ne že by si uprostřed místnosti sám stoupl … vždy se přidržel něčeho, a obcházel nábytek … ale jak píše janinkaz … i moje dítko bylo kapánek rychlík a v 8,5 měs lítal bez opory ![]()
Ono je to hezký když se píše že v tolika tohle nesmí a v tolika tohle nesmí … ale když je pak dítko rychlejší než tabulky nedá se nic dělat, a k posteli ho nepřivážu
. ![]()
Taky mám takového doma. Otočky na břicho od druhého měsíce. Teď jsou mu tři a má snahy se plazit. Každý prcek prostě jiný. no.
lucka
Taky mám doma rychlíka. Nic s tím nenaděláš, nech ho dělat, co chce, samozřejmě ho sama neposazuj a nedělej nic, co ještě sám nedělá. Zkus ho chovat v klubíčku, to se našemu moc líbilo, připadal si, že sedí a hlavně na všechno viděl
Počkej, až zjistí, že lepší pohled na svět je, když je na čtyřech, to se nezastavíš ![]()
neposazuj!!!!! ve třech měsících je opravdu moc brzy. Můj malý si sedl sám v 8 měsících. Raději ho nos v náručí opačně (zády k sobě), to se nám moc líbilo.
Niki2 -
snažím se, aby se neposazoval, nošení se mu moc líbí, ale vzhledem k jeho váze 8kg, to moc nezvládám a dlouho ho nosit nevydržím…
Je potřeba nepodporovat v takových věcech, ať se vztekají sebevíc. Pochopila jsem, že máš jen jednoho prcka, tak to máš na jeho zabavování víc času, než bys měla dvě, tři…hračky, hrazdička, podávat hračky nad ním, aby se učil natahovat ruce, dávat na bříško. Nebude se mu to možná líbit, ale zvykne si a bude to OK.
Zrovna dneska jsem dávala malou hlídat a tchýni jsem řekla, že sedět nesmí a nesmí jí ani nechávat, co dělá ráda - odráží se nohama a péruje. Ono miminka maj hodně ráda věcí, které ale pro ně nejsou zatím vhodná, dokud k tomu nedozrajou..
Terko, můj prcek dělá to samý, když ho mám na klíně, tak se chce drápat do sedu. Ptala jsem se na to naší rehabilitační a ta mi řekla, nenechávat ho. Že umí sedět znamená, že si sám sedne z lehu, do tý doby má prostě smolíka.
Teď nedávno jsem si prohlížela svoje fotoalbum z dětství - a v 5ti měsících už tam na všech fotkách SEDÍM! Nedělám si iluze, že bych si sedla sama, byla jsem takový tlusťoch, že jsem pak dlouho ani nechodila. Spíš mě prostě posazovali:(
Nevím, čím je to způsobené - každopádně od útlého dětství mám skoliózu a se zády mám pořádné problémy asi od 17 let. A to jsem vždycky sportovala (přiměřeně), posilovala, udržovala si fyzičku… Teď ve 29 se občas nemůžu narovnat..:(((