Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky /tatínci/, jaké máte večerní rituály se svými ratolestmi 1,5-2 roky?
My s mým 1,5 letým kolem 18té večeříme, pak za cca hodinu jdem koupat a pak dle únavy buď si dá rovnou kakao a jde spát nebo ještě s námi třeba hodinku je a hrajem si. Dříve jsem s koupáním a ukládáním čekala až bude unaven a rovnou šel dohajan. Jenže mi pak přišlo že si vůbec neužije koupání, ale zase lépe usínal. Teď jsem si to trošku zkomplikovala tím hraním ještě po koupání, protože logicky déle pak trvá než se uklidní a usne. Mám být v tomhle jeho věku ještě důsledná nebo to neřešit? V noci spí dobře, jen to usínání teď máme rozházené. Pohádky před spaním zatím nečtu, přijde mi že mě nevnímá, jen pustím ukolébavky a jsem u něj než usne. V létě, až mu budou 2 roky zkusím začít číst krátké pohádky…Jak to máte vy?
@Jitka mamka
Stale to robim rovnako..18h vecera, pak prochazka, v 19:30 napustim vanu, v 20h ukladam, zhasnem svetla a odchadzam-necitam, nepustam ukolebavlu, necakam nez uspi..dite do 20min max usne..
Chodí ve stejný čas denně ve 20h.do postýlky.
Usíná od mala sám teď už ve svém pokoji.
Večeřím společně se všema třema dětma mezi 18-19:30h.jak se povede, někdy první večeře pak společná vana nebo první je okoupu pak jídlo.
My koupeme (né každý den), pak se večeří a do 30min. se jde spát. Což vychází kolem 18h. Uložíme a odcházíme, většinou je klid. Číst začneme taky až později.
Syn se v 18h navečeří cca. 19h se jde omýt(když jdou s tátou do vany tak dřív ) do 19:30 se dívá na pohádku(nebo přečteme jak kdy) a do 20 h dá pusu, řekne dobrou a odchází sám do postýlky…režim máme už od narození trochu se pozměnil v dobu kdy jsme přestali kojit(13m) jinak je vesmes stejný
Já mám syna teprve 16 měs. a máme to podobný jako většina - v18 hod. večeře, pak si ještě hraje, kolem 18:30 chodí z práce tatínek který si s ním pohraje, zablbne a v půl 8 se jde do vany, v pyžámku ještě dostane v ložnici u mě v náručí sunar u kterýho většinou usne a jde do postýlky, pohladím a odcházím. Mlíko má už v přítmí, nesvítím v ložnici ale jen v předsíni a mám pootevřený dveře
@Jitka mamka Já vykoupu, chviličku se pomazlíme ve velké posteli, dám pižamo, dám kakao a jde se spát od malička stejně. Jak by si po koupání ještě hrál, tak by se určitě rozdováděl. Dělám stejný rituál už skoro dva roky.
Já mám syna 18m. a máme to taky podobně jako většina. Kolem 18-19h večeře
pak uklidit roztahané hračky, okoupat a kolem 20h je v posteli. Tam mu ještě přečtu knížku, zhasnu a buď ještě povím pohádku nebo zazpívám ukolébavku a spí se.
@Jitka mamka i u nás je to stejne jak v jiných rodinách…ono do finále stejně s 18m moc nesvedes
Jinak ja tedy režim jedu, max ve 20 je mala v pelíšku a když vidím ze není unavena nechám ji před mlickem pohrat, ale v postýlce. Také se me osvedcilo nenechat spát po O dýl jak do 15hod
V šest jdou děti na večeři. Pak uklízení hraček a postupné koupání obou dětí. Následuje krátká pohádka (večerníček na PC). Potom jdou děti do postelí a čteme. Čtení prožívá hlavně starší (4 roky), ale i mladší (téměř 2 roky) už to začíná prožívat. Mládě u toho popíjí večerní mlíčko. Přibližně v osm zhasínám a odcházím z dětského pokoje. Podle toho, jak děti spolupracují a jak nám to jde ten den rychle, tak někdy pustím či přečtu dvě pohádky, často si s nimi v posteli ještě chvíli povídám. Záleží jen na nich, jak spolupracují a jak jsou rychlí. Ale tohle opatření je zavedeno také zejména kvůli staršímu, který občas dělá blbiny, nechce uklízet hračky, nechce se svlékat, tak potom následuje ten důsledek, že se třeba nestihne pohádka…