Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, moje malá Karolínka nebyla nikdy nějak spavé mimčo. Naopak. Spala mi jako uplné mimi co dvě hodiny, ale tak max 20 min. Někdy 15… o tom jsem už diskuzi zakládala. Snažila jsem se ji udělat nějaký režim, ale pokaždé mi usínala večer v jinou dobu.+-3 hodiny. Přes den má spánek pravidelný.2 h po tom co se vzbudí a pak pravidelně kolem 16:30-17:00.
Ale večer je to tragédie. Občas se zadaří a usne mezi 9-10 a spí do rána, když nepočítám kojení. Ale většinou se probudí za půl hodiny a straší a prudí mě tak do 1:30 ráno. Je to pro mne dost náročné protože ji uspávám u prsa. Jinak mi neusne. Takže ji nemůžu nechat ani v postýlce s dudlíkem at se ududlá a usne. Musím ji zkoušet uspávat prsem celý večer. Ona je chvíli protivná a chvíli hravá… V posteli se mi vždy probere, jakoby nabrala další dech a prostě nespí a nespí a do těch půl 2. Pak ale spí. Už se krom na kojení takhle nevzbudí. Napije se a spí dál až třeba do 9-10:00.Máte/měli jste to někdo stejné nebo podobné?
@Marky983 Přes den spala malá podobně, jen to bylo posunuté k vstávání v 7.00. Takže v 9.30-10.00 a pak 14.30-15.00 v 18.30 večeře, 19.00 koupání, 19.30 postýlka a uspává tatínek /spíš spolu usnou/, zvládá to do 15 minut… Kdybych ji nechala spát do 17.00, tak mi taky večer nespí. V posteli taky záhadně ožívá, ale už jsme se naučili, že je potřeba ji na chvíli udržet v klidu, takže i přes velké protesty ji k sobě přitulím /spíš bych měla napsat přilehnu/, ona začne ječet /většinou/ a najednou spí. Když ji nechám, budu ji honit v postýlce - posteli několik hodin… ![]()
Jak popisuješ, že se po 30 minutách vzbudí, tak mi to malá taky dělala, když jsem ji nechala odpoledne spát déle než je zvyklá /stává se nám to v kočárku, že vytuhne třeba na 1,5 hodiny/.
Už 14 dnů spí jen po obědě a je to večer pohoda, odpadne skoro bez násilí a spí do rána
![]()
Ahoj holky.tak to ja to mam este pikantnejsi ![]()
Zacneme od rana…mala se probudi tak v pet…pak spi uz jen trikrat pres den po pul hodinkach…to je kolem devaty…jedny a ctvrty…nekdy jen dvakrat
koupeme v sedum a pak se naji a do hajan…nekdy de uspat do peti minut ale bohuzel vetsinou je este tak do deviti nebo pul desaty vzhuru a radi
pak se znova probudi tak o pul dvanacty a to blbne treba do dvou
des a hruza holky…pritom pres den spi malo…tak nechapu co takhle blbne
energie ma na rozdavani ![]()
Kdyby byla naka rada jak na ni tak sem s ni prosim ![]()
@Marky983 16.30-17 mi přijde na odpolední spánek celkem pozdě. Měla jsem také nespavce vstával 6-7 dopoledne okolo 9-10h spal a pak po obědě 12-13h a večer chodil v 18h koupat a spát. Když dal přes den hodinu spánku byla jsem ráda.
@Marky983 Dbala jsem na to, aby mi dcera odpoledne po 15 hodině už nespala. Tím pádem byla kolem 18 hodiny unavená a normálně usnula na noční spaní. Myslím, že to jím pozdním spánkem. Kolem 17 hodiny je už fakt pozdě, pokud chceš, aby se dostala do postele v nějakou rozumnou dobu.
@janninna31 a co s ní děláš o té půnoci, když se vzbudí? V noci platí pravidlo - nerozsvěcet, nemluvit, dát mlíko pokud chce, ale vše potichu. Kdyz byla malinká, tak taky v noci občas dvě hodiny bděla, mrskala nožkama, čučela do tmy. Já seděla u postýlky, ale nemluvila jsem na ni, jen jsem tam byla. Posléze jsem tam ani nebyla, ležela jsem normálně v posteli a poslouchala šrumec. Když brečela, tak jsem u ní zase seděla. Ale nevyndávat z postýlky, pokud vyloženě neřve, Pokud jen kňourala, tak jsem tam s ní seděla aby viděla, že není sama, ale toť vše. A pochopila, že noc je od spinkání, že se mnou žádná sranda nebude a prostě začala spát. To bylo kolem půl roku, přesně nepamatuju…možná ještě dřív
@Marky983 Ahoj, taky mi ten poslední odpolední spánek přijde pozdě. Dcera taky není žádný velký spáč, po narození se budila pravidelně každé dvě hodiny na kojení. Takže bych jí v ty čtyři hodiny spát nedávala. A v noci pokud možno na ní nemluv, moc nerosvěcuj, to u nás fungovalo. Když byla malinká tak jsem jí po šesté dávala do postýlky a už tam do šesti do rána zůstala, jen jsem jí vždycky co dvě hodiny kojila.
Nam se nejvic osvedcilo zavest malemu pevny rezim v tomto veku. Tedy alespon co se tykalo denniho spani. Rano vstavat v 7 a jit spat po svacine v 10. Pak jit spat ve 14-14:30 dle unavy a pak v 18:30 koupat a v 19 spat.. Prvnich nekolik dni bylo hodne krusnych - byl unaveny a do tech casu jsem ho v podstate prochovala a pronosila aby neplakal ale vyplatilo se to a zacal spavat dopoledne hodinu az hodinu a pul a odpoledne pul hodinky a v noci spal vyjma krmeni..
@Berousik
Tak bohuzel mala stoji v postylce a rve jak tur…pak si chce hrat…proste neni unavena a neusne za zadnou cenu
ani s nama v posteli ![]()
@janninna31 i tak bych jí dala najevo, že hra nebude. Když stojí pokládat (do úmoru), když řve, být u ní aby nebyla sama, ale nechat, jenom občas pohladit…ale nemluvit. Musí si uvědomit, že na hraní je den, na spaní noc. A nerozsvěcet. Ona by to časem měla pochopit…kolik jí je? Dřív spala dobře? Není to jen nějaké období? zuby atd.?
@Berousik
Nene zuby ne…dela to uz asi pul roku a ted ji bude devet mesicu…s tim pokladanim to bude zazitek…okamzite seotaci a vstava…a zhasnuto mame a I too ticho je krome revu lindy a brblani manzela ![]()
@janninna31 hm tyjo to bude asi tezky, kdyz je zvykla tak dlouho. Nebo ji krouhnout denni spanek. Asi fakt neni unavena. Spat jen jednou po obede, jestli to da
Tak pozdě jak na koho, můj prcek spí do 17:00 a pak v pohodě usne v 19:00. Ale s tou postelí to máme taky tak, jak už tu někdo psal - nenechat blbnout, přiťapnout ať leží, trochu pořve a spí. Mamka ho jednou hlídala, vzbudil se v noci a ona ho nechtěla nechat řvát, tak si s ním hrála. Pak volala ať přijedem z plesu dřív, že je 1 ráno a on si chce hrát
Přijela jsem, přitáhla do náruče v posteli, trochu si povztekal a spal.
@Berousik
To uz sem taky zkousela…nechat spat jen po o…ale ona proste ty tri pulhodky potrebuje…leze a pada u toho na pusu jak je unavena a k tomu neeeeskutecne protivna
a navic se v noci budila uplne stejne ![]()
Kdyby nak normalbe brecela tak je to mnohem jednodussi…ale ona jeci jako blazen a meni u toho I barvy…a ty slzy
jako kdybych ji ublizovala ![]()
Nám je teda 11 měsíců ale už dlouho bojujeme s nočním spaním. Pres den spí jen jednou po obrde (13-15), ale večer prostě spát nechce a usne nejdřív v devět, většinou později. Nic nepomáhá. A v noci se budí, když jsou lepší dny tak po 3 hod, když horší, tak i po pul. Ale ted nám začaly růst i zuby. No a jinak když náhodou usne dřív jak v pul 9, tak za hodinku je vzhůru plny elánu a usne az tak o pulnoci