Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, u nas pred lety to same. Nakonec zabralo nasadit na noc cepici. Malej do ni zaboril hlavicku a spal. Do te doby to same, furt vzhuru a nic nepomohlo. ![]()
Dle mě zpracovává vjemy ze dne, už prostě vnímá mnohem víc, hýbe se a v noci to prostě mozeček zpracovává a toto se děje. Je to období. Obě naše děti mezi 4-6 měsícem (ne v kuse) měli to že před spaním prostě řvali, jakože fakt řvali ![]()
Hodne zalezi na spanku pres den a bdeni mezi spankami. Povrchni spanek muze byt jak z pretazeni tak i z nedostatecneho bdeni pred spanim a nedostatecneho zklidneni pred spanim.
U nas ted to same, ja si myslim ze zoubky a ze mu to neda spat. (Taky sest mesicu). Jedine co zabira je uhoupat v naruci (do ted jsem se tomu branila ale kdyz to jinak nejde…) a spinkat s nama, nebo v kocarku to jeste snese.
A pak mam pocit ze mu ulevuje masaz dasnicek miminkovskym kartackem na zoubky.
@Jajulinka4 má u toho zavřená očka a většinou s ní jdu do postele cca hodinu a půl po posledním probuzení.. (přes den aktivní třeba i 2a půl hodky)v posteli už jen mazlení, povídání, usíná mi dobře.. ale 30 minut a hodinu s ní tady třeba „cvičím“ ze strany na stranu ![]()
@Anonymní píše:
Maminky prosím, už si nevím rady. Každý večer se děje stále to samé. Dceru 6m uspím v pohodě. Za 30 min. Vyplivne dudlík a to ji probere k pláči. Vrátím dudlík, minuta ticho, pláč. Otočím na bok. Chvilka ticha, pláč, otočím na záda, ticho, pláč, otočím na břicho, ticho, pláč. Takhle třeba 10× dokola.. pak usne a za hodinu zase. Zkoušela jsem nakojit, to většinou nechce q začne plakat ještě víc, zavinout, nezavinou, spací pytel, bez něj, spani u mě, spaní ve své postýlce, bílý šum, hlazení, Viburcol, nevím co ještě.. jsem už z toho na palicinad ránem spí treba i 3-4 hodinky v kuse, ale takhle večer je to konec.
Nemáte některá stejnou zkušenost nebo radu, co s tím?
Zadej si do google „večerní pláč miminek“.
Některé to dlají, nikdo neví proč, přejde to věkem.
Dopoledne spí 30 minut, po O tak hodinku a půl (po půlhodině se vrtí a někdy musím zakročit, aby pokracovala dál ve spanku třeba dudlíkem.. v kočáru spí krásně, o šátku nemluvě); a pak ještě jeden spánek kolem 17hod taky na 30minut. Ukládáme se cca v půl osmé. Utlumím svetla, vypínám hudbu, lehám si k ní, hladím, povídám, šeptam.. prostě aby byla už v klidu.. ona hezky usne, ale po těch 30minutach pláč.. už jí říkáme Lucifer
![]()
@Elath nápodobně i u nás. Připisuju to taky zoubkům, protože když vezmu gel a masiruhu dásně, tak se zklidní.. jen ani za boha na pohled nepoznám, jestli rostou, či ne
![]()
Nemá krátkou dobu bdění po tom spánku v pet? Co dat spát večer o hodinj později? Jinak u nas vždy když jsme pochopili o co jde, tak se to zas změnilo
![]()
Houpačka na baterky, ta u nás zabrala, jinak byl trojitý teror
@Anonymní píše:
Dopoledne spí 30 minut, po O tak hodinku a půl (po půlhodině se vrtí a někdy musím zakročit, aby pokracovala dál ve spanku třeba dudlíkem.. v kočáru spí krásně, o šátku nemluvě); a pak ještě jeden spánek kolem 17hod taky na 30minut. Ukládáme se cca v půl osmé. Utlumím svetla, vypínám hudbu, lehám si k ní, hladím, povídám, šeptam.. prostě aby byla už v klidu.. ona hezky usne, ale po těch 30minutach pláč.. už jí říkáme Lucifer![]()
Optimalni je to cca 2.5 h mezi spankami v 6m +- dle unavy ditete. Po poslednim 30 min spanku staci i min. Takze pretazena by byt nemela. Mozna jen to zklidneni zacit drive: zhasnout velka svetla pul hodky pred spanim, zadne aktivni hry s tatinkem
a ano, mohly by to byt i zoubky.
Chodíme cca tu pulhodinku, někdy i více do ložnice, kde nemáme žádný rušivý element.. většinou bdění 2-2,5 hodinky má celý den. Zkoušela jsem i heřmánek, levanduli.. už si připadám jak šarlatánka
ale nic, absolutně nic nepomůže.. kolem půlnoci nakojím, pak treba ve 3-4 znovu, a budíček kolem 8.. od té pulnoci se budí rapidně méně, do rána tak 4×, dám dudlík a je klid.. ale do půlnoci třeba i 10×..
je to únavné a znervoznuje me to, že nevim co ji trápí. Pres den je vysmata jak lečo
Maminky prosím, už si nevím rady. Každý večer se děje stále to samé. Dceru 6m uspím v pohodě. Za 30 min. Vyplivne dudlík a to ji probere k pláči. Vrátím dudlík, minuta ticho, pláč. Otočím na bok. Chvilka ticha, pláč, otočím na záda, ticho, pláč, otočím na břicho, ticho, pláč. Takhle třeba 10× dokola.. pak usne a za hodinu zase. Zkoušela jsem nakojit, to většinou nechce q začne plakat ještě víc, zavinout, nezavinou, spací pytel, bez něj, spani u mě, spaní ve své postýlce, bílý šum, hlazení, Viburcol, nevím co ještě.. jsem už z toho na palici
nad ránem spí treba i 3-4 hodinky v kuse, ale takhle večer je to konec.
Nemáte některá stejnou zkušenost nebo radu, co s tím?