Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prohlizim si na socialnich sitich sve byvale spoluzaky ze stredni skoly a tajne zavidim, co vsechno dokazali… Napr holcina, o ktere byste rekli hloupa blondyna, co se nikdy nic moc dobre neucila, ted dokoncila vysokou skolu v Americe. Vdala se tam a provozuje nejaky luxusni hotel. Jina zase co mesic, to cesta nekam po svete, jiny se pysni tituly…Bude mi za chvili 30. Jsem ted doma na rodicaku, mam malou dcerku, na kterou jsem moc pysna. No a to je asi vsechno, co jsem v zivote dokazala. Nemam zadnou vysokou skolu, moje kariera nula. Pred md jsem delala praci, kterou jsem k smrti nesnasela. Nejaky hodnotnejsi majetek nula, sebevedomi v tuto chvili nula. Jo, mam rodinu, jsme vsichni zdravi, mame co potrebujeme a jsem za to rada… Ale prepadla me nejaka depka, ze jsem doted nic v zivote nedokazala
Hrozne lituju, ze jsem nikdy nesla nazkusenou za praci nekam do ciziny
A ted uz to asi nehrozi. Manzel je domaci putka, ten by nesel ani za hranice naseho okresu :-/ Chtela bych taky cestovat po svete, ale kdyz nasetrime jednou za rok na Chorvatsko, tak jsme radi. Nevim o cem chci vlastne diskutovat, jenom si tak povzdechnout…
Jo sice jsem muz ale taky casto takove veci resim mrzi me ze nemam aspon nejaky byt svuj a praci se slusnym platem ale hlavne to nejdulezitejsi zenu a dite ale snad se jednou podari aspon ta rodina moc si to preji
@Maminanamatersky píše:
Prohlizim si na socialnich sitich sve byvale spoluzaky ze stredni skoly a tajne zavidim, co vsechno dokazali… Napr holcina, o ktere byste rekli hloupa blondyna, co se nikdy nic moc dobre neucila, ted dokoncila vysokou skolu v Americe. Vdala se tam a provozuje nejaky luxusni hotel. Jina zase co mesic, to cesta nekam po svete, jiny se pysni tituly…Bude mi za chvili 30. Jsem ted doma na rodicaku, mam malou dcerku, na kterou jsem moc pysna. No a to je asi vsechno, co jsem v zivote dokazala. Nemam zadnou vysokou skolu, moje kariera nula. Pred md jsem delala praci, kterou jsem k smrti nesnasela. Nejaky hodnotnejsi majetek nula, sebevedomi v tuto chvili nula. Jo, mam rodinu, jsme vsichni zdravi, mame co potrebujeme a jsem za to rada… Ale prepadla me nejaka depka, ze jsem doted nic v zivote nedokazalaHrozne lituju, ze jsem nikdy nesla nazkusenou za praci nekam do ciziny
A ted uz to asi nehrozi. Manzel je domaci putka, ten by nesel ani za hranice naseho okresu :-/ Chtela bych taky cestovat po svete, ale kdyz nasetrime jednou za rok na Chorvatsko, tak jsme radi. Nevim o cem chci vlastne diskutovat, jenom si tak povzdechnout…
Není tohle ten největší problém?
Jinak kdyby jsi o těch spolužačkách četla, že taky „jen“ mají spokojenou rodinu a děti, lákala by tě i tak stejnou měrou ta práce v cizině - nebo je to jen spíš reakce na to, co jsi četla a podvědomě by jsi se jim chtěla rovnat, i když ve skutečnosti jsi spokojená tak, jak nyní jsi?
Já už si v minulosti prošla tak dlouhým obdobím sebepodceňování, že už mě to fakt přestalo bavit. Mí spolužáci taky podobné - čtyřkař a rošťák má VŠ a úspěšnou firmu, školní koketa se odstěhovala do Německa a vzala si milionáře..proboha NO A CO? já mám jen SŠ, přestože jsem byla na ZŠ jedničkářka, před rodičákem taky práce jen pro peníze, která mě moc nebavila, nyní s dětma a panem domácím na plenách doma a ještě to tak klidně dlouhou dobu bude, rozhodně dokud bude p. domácí žít. A jestli si o mě někdo něco myslí - to je jeho problém. Co v budoucnu tedy chci - dělat pak práci, která mě baví a která hlavně z mého pohledu má smysl a něco hodnotného pro lidi přináší - za tím si půjdu.
A jestli ty opravdu tak moc toužíš po práci v cizině, tak to jednou uskutečníš, neboj.
Buď ráda za to co máš a nesmutni ![]()
Třeba ti co cestují a mají tituly by chtěli normální rodinu, děti a nedostává se jim ani jednoho. Nikdy nevidíš pod pokličku. Běžná praxe na sociálních sítích je se prezentovat v daleko lepším světle než je realita.
A co bývalí spolužáci okolo tebe v reálném světě? Těm taky závidíš?
Mám školu, mám titul, dělala jsem práci kde jsem cestovala po Evropě a měla ji ráda. Žádná úžasná kariéra, taková tuctová zaměstnankyně, nedosáhla jsem žádných extra úspěchů…A teď mám ročního chlapečka a neměnila bych. Neříkám že se mateřství stalo smyslem mého života, ale rodina je momentálně a doufám že to i tak zůstane to nejdůležitější. A že nejezdíte na drahý dovolený? Důležitý je jestli jste spolu šťastní a tu společně strávenou dovolenou si dokážete užít ať jste na Slapech nebo Maledivách ![]()
Vyspi se, ráno se pomazli s tvojí malou a hned bude líp
![]()
Tvojí situaci neznám a nehodnotím. Ale chci Ti říct, že Facebook je místo, kde se skoro všichni okázale chlubí tím, co dokázali a mají a nesdílejí své neúspěchy a slabá místa. To znamená vidíš jenom část „reality“ a i ty zářivé okamžiky bych brala hodně s rezervou. Hodně žen by na Tvém místě bylo schopno prezentovat se na Facebooku jako ta nejšťastnější matka s nejbáječnějším dítětem na celém světě. A holky, co mají tituly a cestují, ale třeba se jim už roky nedaří otěhotnět, by na Tvé fotky koukaly se slzami v očích a říkaly si, že se opravdového štěstí už třeba nikdy nedočkají. Facebook není realita!!! Ale nikoho úspěch neshazuji, jen jsem chtěla říct, že se jedná o velmi relativní pojem…
@Maminanamatersky Já nedávno potkala spolužačku ze základky a též jsem měla celodenní splín - furt jsem řešila, že doufám, že nevypadám stejně, staře…
no, přešlo mne to. každý má občas nějaký těžší den, kdy to na něj dolehne. A v podstatě o nic nejde. Pokud chceš něco dokázat, tak to dokaž. Nikdy není pozdě. Na nic
Vše je v tvé hlavě.
Takže jak si to nastavíš, takové to budeš mít
Buď se budeš trápit tím, žes nic nedokázala, nebo naopak budeš vidět to, cos dokázala. Ono mít úžasnou dcerku je také něco, co nemá každý a někdo by za to klidně vyměnil všechny peníze, tituly i hotely na světě ![]()
Vecerni spliny mam take. Ale bud v klidu… clovek obvykle touzi po tom, co nema. Ja treba mam VŠ, studovala a byla jsem v zahranici y krat, ale zas touzis po chlapovi, kteryho nikdy nebudu mit a po rodine s nim, ktere se nedockam. Takze krasna a zdrava rodina je podle me zaklad a na tom cestovani se da verim v pohode zapracovat.
@loves píše:
@Maminanamatersky Já nedávno potkala spolužačku ze základky a též jsem měla celodenní splín - furt jsem řešila, že doufám, že nevypadám stejně, staře…![]()
![]()
no, přešlo mne to. každý má občas nějaký těžší den, kdy to na něj dolehne. A v podstatě o nic nejde. Pokud chceš něco dokázat, tak to dokaž. Nikdy není pozdě. Na nic
Vše je v tvé hlavě.
Takže jak si to nastavíš, takové to budeš mít
Buď se budeš trápit tím, žes nic nedokázala, nebo naopak budeš vidět to, cos dokázala. Ono mít úžasnou dcerku je také něco, co nemá každý a někdo by za to klidně vyměnil všechny peníze, tituly i hotely na světě
Přesně tak - vždyť kolik mamin se dožaduje rad jak otěhotnět, řeší umělé oplodnění, i tady na e-miminu..
@Maminanamatersky
Neposuzuj míru úspěchu podle toho, co lidi pověsí na síť. Jedna moje spolužačka blondýna taky vystudovala v Americe. Ale jedna ze dvou spolužaček, co nemá dítě. Chlubí se skoro denně fotkami z Floridy. Ale když na druhé straně zeměkoule někdo sdílí rodinné fotky, tak si myslím, že si taky posteskne. Momentálně je zaláskovaná dle fotky do staršího chlapa s jachtou. Ale i ona má své bolístky a sny.
Ty si školu třeba stihneš dodělat a manžel se odváží dál než si myslíš. Koukala jsem na JOJ na Sedmé nebe a řeknu ti, že to, že jste všichni zdraví, je také veliký kus štěstí.
Jak pisou holky, kdo dava na facebook negativa? Ty se nerouhej a bud rada za zdravou dcerku. A precti si diskusi „Matyasek bojovnik“.
@stupkyn1 píše:
Já mám zase opak. pracuju v zahraničí, peněz mam dost.ale to je vše. za deset let v San Tropez jsem vybudoval dost ale tim promarnil možnost se seznámit a mít rodinu.tak budoucnost tak práce. Teď akorát pomáhám mladým maminkám, posílám jim peníze. jinak rodina už je jen sen
Proc myslis? Nikdy neni pozde se seznamit prece. A zalozit rodinu, zvlast chlap, muzes i v pozdejsim veku ![]()
@stupkyn1 píše:
Já mám zase opak. pracuju v zahraničí, peněz mam dost.ale to je vše. za deset let v San Tropez jsem vybudoval dost ale tim promarnil možnost se seznámit a mít rodinu.tak budoucnost tak práce. Teď akorát pomáhám mladým maminkám, posílám jim peníze. jinak rodina už je jen sen
No abys neměl po tomhle příspěvku SZ plnou zájemkyň o post přítelkyně/manželka ![]()
Dej pozor, ať tě nějaká „neklofne“ jen kvůli penězům.
A ještě bych chtěla říct, že bych brala kohokoli, kdo se na FB chlubí informacemi a fotkami ze svého soukromí, hodně s rezervou. Nejen kvůli tomu, že ty fotky nekorespondují vždy se skutečností, ale hlavně proto, že lidé, kteří potřebují ostatní neustále informovat a zásobovat novinkami a jsou v podstatě závislí na pozitivním feedbacku a „lajcích“, nebývají sebevědomí šťastní jedninci, ale lidi, co se snaží o svém štěstí urputně přesvědčit. Ostatní, ale hlavně sebe. Taková je aspoň má zkušenost.
Příspěvek upraven 16.07.17 v 23:38
@Maminanamatersky píše:
Prohlizim si na socialnich sitich sve byvale spoluzaky ze stredni skoly a tajne zavidim, co vsechno dokazali… Napr holcina, o ktere byste rekli hloupa blondyna, co se nikdy nic moc dobre neucila, ted dokoncila vysokou skolu v Americe. Vdala se tam a provozuje nejaky luxusni hotel. Jina zase co mesic, to cesta nekam po svete, jiny se pysni tituly…Bude mi za chvili 30. Jsem ted doma na rodicaku, mam malou dcerku, na kterou jsem moc pysna. No a to je asi vsechno, co jsem v zivote dokazala. Nemam zadnou vysokou skolu, moje kariera nula. Pred md jsem delala praci, kterou jsem k smrti nesnasela. Nejaky hodnotnejsi majetek nula, sebevedomi v tuto chvili nula. Jo, mam rodinu, jsme vsichni zdravi, mame co potrebujeme a jsem za to rada… Ale prepadla me nejaka depka, ze jsem doted nic v zivote nedokazalaHrozne lituju, ze jsem nikdy nesla nazkusenou za praci nekam do ciziny
Někdy to člověka přepadne. Ale na druhou stranu není pozdě s tím něco udělat. Třeba studovat můžete i ve Vašem věku, rodičovská dovolená je k tomu ideální příležitost, pokud Vám může někdo pohlídat. Zjistěte si, co by Vás bavilo. Také jsem studovala nejdříve při zaměstnání a pak při rodičovské. Je to příjemné zpestření, člověk se setká s lidmi. Kdybych nestudovala, tak nyní nemohu dělat práci, ke které je dle zákona nutné vzdělání a která mě baví.