Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malej má teda teprve dva měsíce, ale taky jsme si ho hrozně naučili uspávat na rukách, a i když je ještě tak malinký, mě to dost vadilo, protože se bojím, aby mu to pak nezůstalo. Takže jsem ho začala učit usínat v postýlce - přišla jsem na to, že musí být pořádně zachumlaný až po krk v dece, strčit dudlík, a teda hlavně přiložit zmuchlanou plínku. On sse do ní vždycky přitulí už sám, kolikrát ji má přes celý obličej…
Ale dělá mu to dobře. Já být tebou tak zkusím buď plínku anebo nějakýho plyšáčka, něco, k čemu se bude moct přitulit, u čeho se bude cítit bezpečně… ![]()
Ahoj tak plínku jsem jí už naučila má jí furt v ručičce
tak budu doufat že časem si k tomu nějak dospěje sama, řeším to protože jsem tohle s malým nezažila ten se takhle hodně nenaučil a spával líp, a mám lufta jak to bude, na jednu stranu si to užívám-je to krásný když u mě spinká, ale když k ní v noci vstávám třeba 20× tak už jsme na pokraji sil ![]()
To je jasné, to prostě nejde, vstávat k dítěti 20× za noc a houpat! A rozhodně i pro ni a její spánek bude velkým přínosem, když se toto odnaučí. Obě budete spokojené ![]()
Ahoj! Já jsem na tom podobně, ale my máme ani ne tříměsíční. Nejsem z těch, co nechají prcka vyřvat, já na to prostě nemám nervy a je mi jich líto. U staršího jsme uspávali do sedmi neděl, pak jsem položila, držela dudlíček, zpívala a on usnul. U malé to nefunguje - není moc dudlíková a jak se položí, je hned koncert. Taky je vše velmi nepravidelné, takže se třeba stane, že někdy ještě není tak utahaná. Můj plán je pokračovat dál v uspávání na ruce a postupně zkoušet pokládat třeba, když ještě nebude úplně spící, aby si zvykla, že se dává do postýlky (kolébky). No uvidíme, jak se to bude dařit ![]()
@janicel Ahoj, taky jsme houpali syna cca do 8 mesicu na mici nebo jsme ho nosili. Byl tezke miminko, tak jsem obcas uz nemohla
, ale plakat jsme ho nechteli nechat. Zkus si precist knihu od Elizabeth Pantley Klidne spani a ukladani. Nam pomohla moc. V 8 mesicich pomalu sam prestal to houpani vyzadovat, dnes uz je dvouletak, usina stale s nama, ale bez houpani
Spat celou noc zacal az v roce a pul, kdy jsem prestala kojit. Uplne te chapu, misty jsem z toho byla uplne vyflusla, ale dneska na to rada vzpominam a ted uspavam rada, je pres den samostatnej a je to nase chvile pro tuleni a nunani ![]()
@janicel píše:
Ahoj mám s malou problém, který jsem si udělala sama, malou uspávám v náručí, a pokládám furt se budí, zabere jedině při pohupování, vím že jí budu těžko odnaučovat, ale chci se zeptat těch co odnaučili kdy jste to tak zkoušeli? a šlo to? nechci ji nechat vyřvat, chci aby si zvykla usínat vedle mě a aby jí stačilo podat jí třeba ruku aby se uklidnila, ona by u mě usla, ale jak se probudí tak už by u mě neusnulato už musím pohoupat, chci se zeptat jestli se někomu stalo že houpal ještě ve 2 letech?
Syn taky usnul jen uhoupanej na baloně nebo v kočárku a jednoho dne jsem si řekla DOST!
Dala jsem dvě velké matrace vedle sebe a aby neřval hned jak ho položím, tak jsem ho dávala na bříško…Nechtěla jsem ho nechat vyřvat, tak jsem si lehla k němu a minimálně zasahovala..když se rozplakal, chytila jsem ho za ručičku..
První dny usínal znehybněný, musela jsem ho zalehnout, aby se přestal rušit pohybem rukou, ale postupem času, asi 4 dny, začal usínat sám.. Úspěch vidím i v tom, že usne sám i v kočárku do kterého ho dávám přes den na balkon ![]()
Příspěvek upraven 22.03.15 v 12:56
Pres den uspavam 9 mesicni mimco. nekdy s ni chodim, nekdy jen sedim a pohupuju.
neprijde mi to vubec divne. natoz u pulrocniho prcka. upustit hodlam az v roce. treba si to do ty doby nastavi sama a nebude me potrebovat. vecer ale usina sama. polozim do postylky a do minuty je tuhos ![]()
Také jsme uspávali muchláním, pohupováním, kolem roku jsme začali tento model pozvolna upouštět a postupně jsme nenásilně odbourali bez pláče
. Máte ještě malé miminko, užijte si to navzájem.