Vedlejší OSVČ při mateřské

Anonymní
27.8.24 14:22

Vedlejsi OSVC pri materske

Ahoj nasla jsem nejake diskuze z predeslych let, ale chci se ujistit, ze se vlastne nic nezmenilo.

Zalozila jsem si nedavno OSVC jako vedlejsi prijem. Je to mala drobnost, ale nechtela jsem jet na cerno, navic jsem doufala, pri v budoucnu by to mohlo pusobit dobre.

Vydelek neni aktualne po odectu vsech moznych nakladu temer zadny, takze neplatim zatim zadne dane a zadne zdravotni/socialni, to by se ale letost melo zmenit, protoze vsechny vetsi pocatecni investice skoncily. Materska mi pojede z HPP, ktery mam klasicky na 40hodin/tydne.

Muzu dal bez omezeni pri materske privydelavat nebo je lepsi pockat az na rodicovskou? S pripadnym placenim nejakych dani nebo zaloh na odvody, pokud by jiz letos byli pocitam, ale velke castky to nebudou. Preci jen vydelek to velky nebude, ale potesi, a na cerno jet nechci.

Z okoli bud nic takoveho nemeli, materska se jim pocitala z OSVC nebo zadnou materskou nemeli a rovnou rodicak a podobne konstalace.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35775
27.8.24 14:27

Můžeš dělat neomezeně. Letos nic platit nebudeš pokud ti nevyšly zálohy na tento rok. Budeš platit až příští rok po podání přiznání a přehledů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.24 13:09

Podnikání jako OSVČ při pobírání PPM je složitější:

pokud sis platila dobrovolné nemocenské pojištění jako OSVČ a živnost vykonaváš sama osobně, tak tuto živnost při pobírání PPM vykonávat nemůžeš a bude nejvýhodnější, když živnost přerušíš.

Pokud ale máš zaměstnance, kteří budou práci dělat za tebe, tak přerušovat nemusíš a můžeš nadále fakturovat.

A do třetice, pokud jsi nemocenské pojištění měla placené ze zaměstnání, tak živnost můžeš nadále vykonávat i při pobírání PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
26.9.24 16:56

Mám to podobné- pokud jsi měla HPP a mateřská se ti počítá čistě ze zaměstnání tak můžeš jet neomezeně dal, max ti vyskočí nějaké zálohy nebo nedoplatek na dani pro příští rok.

Jinak ti to nic neovlivni, nelikoz jsi zálohy neměla a tedy žádné odvody. Taky nerada dělám na černo a teď je to fajn, protože mi v práci rovnou řekli, že mě na DPP nebo DPC nevezmou že by to pro ně byla zbytečná komplikace.

Můžeš fakturovat i jak chceš- porod v tomhle nehraje roli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí