Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já jsem dělala veganské Vánoce a vzala jsem na to anglické recepty. Zapečená čočka s kaší (ze sladkých brambor). S brusinkama. A domácí hranolky z normálních br, sladkých br a mrkve. Anglické Vánoce jsou na to fajn, receptů je plný youtube a vybere si fakt každý ![]()
@krecik.dzungarsky píše:
Maruška je skvělá. Má čistě veganské recepty, zakladatelka je vegetarián.
Vím, však to píšu ![]()
@Parninas píše:
Díky, mrknu tam.
Právě hledám trochu něco slavnostnějšího a zajímavějšího, jinak bych samozřejmě věděla, co udělat místo masa (tofu, smažák, náhražky z obchodu). Ale chtěla bych si právě trochu zablbnout.
Je mi to jasné, nevěděla jsem právě, jak moc jsi v tom zběhlá, někoho právě ty běžné náhražky moc nenapadnou, a zablbnout si s veganským recepty je paráda, ono je to ve finále mnohem pestřejší, když se člověk naučí používat nové kombinace, tak nápadů je vlastně nepřeberné množství ![]()
Dej vědět, jaké nakonec bude menu! ![]()
Bramborový salát s obalovaným sýrem, pokud chcete něco tradičního, hrachovka, šišky s mákem. Zapečený květák se smetanou. Obalovaný květák s celerovými hranolkami, nebo batátovou kaší, černou omáčku, fazolkovou omáčku se smetanou a brambory, červené fazolky, omáčku z nich. Vajíčkový salát jako předkrm. houbovou omáčku se smetanou, houbový guláš, plněné žampiony se sýrem. Toho je ![]()
@Parninas píše:
Díky, mrknu tam.
Právě hledám trochu něco slavnostnějšího a zajímavějšího, jinak bych samozřejmě věděla, co udělat místo masa (tofu, smažák, náhražky z obchodu). Ale chtěla bych si právě trochu zablbnout.
Můžeš zkusit kukuřízek od Veto, chuťově výborný, obalený bude jak kuřecí řízek. Nebo si můžeš uvařit seitan a obalit ho jako řízek. Je to jednoduché a dobré. Vařím ho podle KatyVeganza. My děláme na Vánoce pravidelně houbového kubu, přidávám do něj uzený tempeh. Kuba je tradiční staročeské štědrovečerní jídlo a je moc dobrý.
Najdi recept, videla jsem napodobeninu ryby (asi to chuti treba rasami) v trojobalu. Verim, ze v dnesni dobe se koupi i jako hotovy vyrobek.
Rada tradicnich receptu je vegetarianska - kuba, hubnik, cerna omacka, jahelnik a ruzne kase, hrachova polevka. Ono v minulosti moc penez na maso nebylo a ryby byly uz uplne luxus (nekde jsem cetla, ze kapr staval trojnasobek hoveziho).
Mimochodem, cerna omacka je zradlo, z vina, perniku, povidel, ovoce i orechu. My jime s masem a siskama, ale holt bys vynechala maso.
Příspěvek upraven 27.11.23 v 12:27
@Sisika9 mnam na hranolky ze sladkých brambor jsem úplně zapomněla, ty jsou top
![]()
@Parninas já teprve nedávno objevila ratatouille…v té slavnostnější verzi (je to trochu oxymoron, když je to vlastně primárně „prosté“ jídlo
) - tedy nikoli jako kotlíkovku, ale v té podobě, jako bylo ve stejnojmenném animáku… a ještě s kozím sýrem navrch… To bych se nebála servírovat jako slavnostní menu ![]()
(teda u nás doma, ne, naše NE vege rodina to zhodnotila, že předkrm fajn a co teda bude k tomu obědu… )
Nechapu jidla typu “vegetariánské” řízky…
Šla bych ke kořenům a udělala houboveho kubu v nějaké modernější verzi - treba s bílým vínem a parmezanem. Jednou jsem touto směsi plnila portobello a zapekala. Bylo to luxusní!
Nebo bych udělala upgrade čočky. Taková dušená červená čočka s kořenovou zeleninou, rajčaty a bylinkami (idelane zase podlevat vínem), na to rukolu, parmezan nebo buvolí mozzarelu.
Nebo bych se nebala udělat luxusní domácí těstoviny, ve variantě, co mate radi. Jako něco výjimečného, co člověk denně nevaří.