Vegetarianstvi a akne

51
11.10.22 17:21

Vegetarianstvi a akne

Ahoj, uz 1,5 roku nejim maso a radim se mezi vegetariany.
Vzdy jsem mela skvelou plet, ale od te doby, co nejim maso je to hruza. Nic nezabira.
Akne se mi dela hodne i bolestive a podkozni.
Prosim nemel by pro me nekdo nejakou radu, co brat treba za vitaminy?
Nebo uz s tim mam zajit na kozni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2394
11.10.22 18:05

Vitaminy B? Ty jsou univerzálně protizánětlivý na pleť a jsou v masu/mléku/vejcích. Nebo kdyby ti to neva, tak se dají jíst i produkty z hmyzího proteinu… Ale jsou i krémy s B vitamíny (ale musíš čeknout, jestli jsou vegan).

Ale taky to může být tím, že máš příliš sacharidovou stravu a to může mít u některých lidí pro-zánětlivé účinky - což se může manifestovat i akné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
11.10.22 18:19

@Tomie bilkoviny jim kazdy den a hlidam si, aby je moje jidla obsahovaly.
Dekuji za rady… sahnu po tom vit. B

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
11.10.22 18:42
@Tomie píše:
Vitaminy B? Ty jsou univerzálně protizánětlivý na pleť a jsou v masu/mléku/vejcích. Nebo kdyby ti to neva, tak se dají jíst i produkty z hmyzího proteinu… Ale jsou i krémy s B vitamíny (ale musíš čeknout, jestli jsou vegan).Ale taky to může být tím, že máš příliš sacharidovou stravu a to může mít u některých lidí pro-zánětlivé účinky - což se může manifestovat i akné.

B6 a B12 zrovna ve vyšších hladinách akné podporuje.

Příspěvek upraven 11.10.22 v 18:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
11.10.22 18:44

Co všechno s akné děláš? Jakou používáš kosmetiku? Kolik ti je? Co jíš? Co piješ? Kolik?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
11.10.22 18:55

@Havlova cistim si plet micelarni vodou, jinak nosim jen rasenku…
Jim jako sem jedla vzdy, jen maso sem vymenila za nahrazky… kazdy den i ovoce a zeleninu… piju primerene a myslim, ze to staci… cca 1,5-2l… je mi 29.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
11.10.22 19:26
@Jevania píše:
@Havlova cistim si plet micelarni vodou, jinak nosim jen rasenku…
Jim jako sem jedla vzdy, jen maso sem vymenila za nahrazky… kazdy den i ovoce a zeleninu… piju primerene a myslim, ze to staci… cca 1,5-2l… je mi 29.

Tak zrovna micelární vodou si moc nepomáháš. Zkus si koupit kvalitní čistící kosmetiku na akné (dceři se osvědčila Bioderma, ale určitě jsou i jiné). Pak byla ještě perfektní kosmetika InnaEssentials. Jestli jsou náhražky ze soji, zkus je vynechat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
11.10.22 21:10

1. zajdi za praktickou lékařkou na rozbor krve, co sis svou nevyváženou stravou způsobila za deficity.

Jinak vegetariánská strava je plnohodnotná, jen se nad tím musí přemýšleš a člověk se musí zbavit předtavy jako že fůůůj, tohle přece nejím. Protože ony ty deficity budou ničit tvoje tělo nejen z hlediska pleti.

2. Pokud nezabere změna stravy na vyváženou a suplementace toho co ti chybí, tak zajdi na kožní.

3. miclerání vodu používej jen na oči a pak si umyj tvář pořádně, včetně toho že smyješ tu micelární vodu s rozpuštěnými nečistotami. Kup si čistící gel a zkliďnujíc krém od La roche possay z lekárny, plus náplasti na akné - tam stačí obyčejné z drogerky.

Plus nějaké sérum s retinolem. Ráno opláchni obličej vodou a namaž krémem od LRP, večer umyj čistícím gelem, namaž sérem s retinolem, na to krém pd LRP a klubající se akné zalep léčivou náplastí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
11.10.22 21:25

To je stejne jako argumentace, ze je to po ockovani :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2394
11.10.22 22:04
@Jevania píše:
@Tomie bilkoviny jim kazdy den a hlidam si, aby je moje jidla obsahovaly.
Dekuji za rady… sahnu po tom vit. B

Ten hmyzí protein jsem nezmiňovala kvůli bílkovinám, ale látkám, co jsou v pojivových tkáních a krovkách - je to dobré na pleť, jsou tam nějaké lepší aminokyseliny (v lepším stavu či co) a je tam i kolagen. Bílkoviny samy o sobě jsou různé, ta makroživina jako taková je jen jedna záležitost. Taky záleží na synergii toho jídla jako celku - tím vůbec nebrojím proti vegetariánství, sama jim maso tak 1-2× měsíčně. Chce to zkoušet a sledovat, co ti prospívá. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2085
12.10.22 14:41

Tak pokud se vám tohle stalo po tom, co jste takhle výrazně změnila jídelníček, je to nejspíš tím. Pokud by vaše současná strava byla pro vás opravdu tak dobrá, neměla byste takto zanícenou kůži. Tělo jednoduše říká, že takhle mu to nevyhovuje.

Někomu vegetariánství pomůže, někomu bohužel naopak. Buď uměle doplňujte minerály a vitamíny, o které se připravujete tím, že nejíte nic živočišného, anebo to zase jíst začněte.

Ze spousty mých přátel se před pár lety staly vegani. Byla to tenkrát poměrně velká módní vlna a i když ze začátku se zdálo, že jim to pomohlo a cítili se lépe, tak do 4 let s tím všichni přestali. Absolutní většina kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu. Náhražka je prostě vždycky jenom náhražka. Pro některé národy je vegetariánství a veganství vcelku normální záležitost, protože tam tak jedí všichni a jejich těla jsou na to „dělaná“. Je to něco, co se předává po generacích. Ale tady u nás to tak nemáme. Pro nás ty živočišné produkty prostě jsou přirozené a jejich absolutní nedostatek se někde projeví, i kdybyste do sebe narvala tři krabičky suplementů najednou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová