Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
…jako se vsim, je to individualni…kamaradka je se setrou o 6let a jeji mama vypravela, ze to bylo misty az neunosne, jak ta mala prvnacka na mimi zarlila…prvni 2 roky si je dokonce brali rodice oddelene, na prochazky a tak, aby ta starsi mela pocit, ze je cas ze strany rodice venovan plne jen ji…pak si to sedlo a dnes, v dospelosti, jsou na sobe segry temer zavisle
..
Jeeee Kamčo krásný příběh. No malé ted bylo 5let a čekáme miminko (18tt), takže budou od sebe 5,5roku. Malá se mooooc těší. Trošičku se bojím, že bude žárlit, ale chci jí do všeho zapojit a rozhodně neupřednostňovat miminko a jí odstčit na vedlejší kolej. To ne-e. Ale spíš mám trošku strach, aby si spolu hráli
Přeci jen malé mimčo „neumí nic“ a pak až mu bude rok a víc, jí zase bude 6,5…pak škola. To je jediné co mě trochu trápí. Aby si s „ním“ pak chtěla hrát a měli se rádi
![]()
Mame deti od sebe 5 let a naprosto super. Je to uzasny pomocnik, s malou mi pomuze, poda to a ono atd. Na sestricku se tedy moc tesil a ani ted po 7m neprislo zadne zarleni nic, ma ji silene rad.
Holky jsou od sebe o čtyři roky. V porodnici měla starší pěkně protaženej čenich, ale protože už chodila do školky, a nebyla s námi pořád doma vzala to dobře. Když byly větší, občas se popraly, nebo se jí venku občas venku schovala, aby jí neměla na krku.Ale vždycky bránila jedna druhou před námi, když jedna něco provedla, druhá to nebonzla.To spíš ted, když je jedné 22 let a druhé 18 něco na sebe vyslepičí. Je fakt, že starší byla vždycky samostatnější a mladší na pomoc segry spoléhá občas ještě dnes.
@šóšannáh píše:
@Eugiinka tak teď bych ho asi nechala aby to sám vstřebal, moc se o tom nebavit, třeba začne sámpozději mu můžeš říct, co všechno bude moct bráchu naučit, ukázat mu, jak se s čím hraje apod…
děkuji
tak nějak to přizpusobím ![]()
jsem moc ráda, za postřehy, jinak bych se ho na to asi pořád ptala a tahala to z něj
a udělala bych víc škody
Ahoj, tak my budeme mít za pár dní 3.kluka a všichni jsou od sebe přesně po 5.letech.
Takže nejstaršímu je 10, prostředníbu 5 a pak bude novorozený.
Když první syn zjistil, že bude mít brášku, byl z toho rozpačitý, ale my jsme do něj tak v klidu,,hustili" jak to bude bezva parťák na lumpárny a hraní, jak bude velký brácha moct toho malého všechno naučit… a navíc sám ze školky věděl, že s holkama nic moc není, žádná auta a vláčky… takže se na bráchu začal moc těšit.
Ale rodině jsme zakázali hlášky typu- no jo další kluk,,, bude ti brát hračky…
Teď když jsme zjistili, že čekáme další mrně, rovnou mi kluci řekli, ať prý holku raději domů nenosím, že s nima není sranda a žádné hraní. ![]()
Naštěstí se jim to přání vyplnilo a za pár dní jim donesu z porodnice dalšího brášku.
![]()
Jsem s se svým bratrem a celé dětství jsme se neměli rádi, prali se a žárlili na sebe, světlých chvilek bylo málo, často mě vyfasoval sebou za kamarády a šťastný z toho tedy nebyl. I když jsme už dávno dospělí, nikdy jsme si k sobě nenašli cestu, protože od 15ti byl na intru a už jsme se nevídali.. je to hodně o lidech a o rodičích.. my budeme mít prcky od sebe 2 roky a docela se těším jak budou dávat zabrat nám i sobě navzájem ![]()
Já mám samé ségry, mladší o 4,5 roku,5,5 roku a 7 let. Nepamatuju si, že bych s tím měla problém..
Děti mám kluka a 2 holky. Nejstaršímu je 6,5, prostřední 4 a nejmladší 8 měsíců..Nejstarší kluk nežárlí a nežárlil ani na jednu sestru, má je obě rád, těšil se. S tou starší se teda taky hádají, ale to je myslím, normální..Prostřední je od nejmladší cca 3,5 roku, trochu žárlila a žárlí, ale nic, co by se vymykalo normě a nedalo se to zvládnout.
Já si myslím, že pro pětileté dítě je miminko abstraktní pojem, je možné, že si to nedovede představit, proto je zaražený.
Já se spíš přikláním k názoru nepřehánět to s přípravami na miminko a mluvením o něm. Srovná se s tím.
@Eugiinka píše:
@kvetk můžu se ještě zeptat, jak jste to měli po narození a ted?? vzal bráchu dobře???@šóšannáh no u nás právě chtěl hodně sestřičku
Ale všem děkuji za zkušennosti z každé jde něco vypozorovatproto možná ta reakce, zatím to nechám být a budu doufat, že se bude těšit
no on chtel pak brachu tak mu taky trvalo nez se srovnal s tim ze to bude a je holka ted v poho porad by ji choval vozil kocarek fakt se to srovnalo
@Hanulínek jééé tak to je super
a jak si tě hýčkají tvý kluci???
Jinak k postřehům sourozenců, já mám bráchu o dva roky staršího a nikdy jsme si neorozuměli, rvali se jako koně a dnes se ani nestýkáme…takže podle mě věk to neovlivní, spíš povahy a výchova.
Ted přišel sám, že se mu ta fotka miminka líbila
nebudu mu to nutit a snad se začne těšit ![]()
Jo abych nezapomela ani jeden na sebe nedaji dopustit ja jsem taky ze tri deti ale ja nejstarsi bracha rok po me a segra 5let ode me nikdy jsme nemelytakovy vztah mezi sebou jako moje deti, ale tata nam umrel kdyz mi bylo7let a mamka na nas byla sama uz si nikoho nenasla takze jsme museli dost fungovat.moje zkusenost a rada zni-nikdy je netlacit tak kam chceme my oni sami to vyciti co je dobre a drzim palecky ![]()
@Eugiinka píše:
@kvetk děkujisnad to bude ok, chce to čas
urco bude u nas se to taky srovnalo ja jsem ze zacatku upozornovala navtevy at o tom nemluvi a on pak sam kazdemu hlasil jak se to otocilo ze budeme mit miminko
@kvetk píše:
urco bude u nas se to taky srovnalo ja jsem ze zacatku upozornovala navtevy at o tom nemluvi a on pak sam kazdemu hlasil jak se to otocilo ze budeme mit miminko
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Starší děti mám o 4.5 roku a můžu říct, že kdybych věděla co mě čeká, tak to radši rozchodím
starší je kluk, mladší holka, a nenávidí se, tak od 8 let mladší, teď je mladší v pubertě, on už je „dospělý“ a je to kolikrát fakt peklo 
tak se snad dožiju dne, kdy po sobě nebudou řvát a řezat se

Příchod holky vzal kluk v pohodě, problém začal až v té pubertě. Ale zase když je průšvih nebo se něco děje, stojí při sobě, proti všem