Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, můžu napsat vlastní zkušenost, jsme s bráchou pět a půl roku od sebe, dobu těhotenství mamky si vůbec nevybavuju a vzpomínám si pouze na to, jak mi řekli, že mám bratříčka, což jsem byla nadšená, ale žárlivost jsem pociťovala…a značně jsem na sebe upozorňovala…například arašídy nacpané v nose a následná cesta na pohotovost
další týden později propíchlý bubínek v uchu tyčinou ve flakonku od parfému a tak dále
a to si myslím, že se mi mamča s taťkou dost věnovali ![]()
Ale ono se to postupem času utiší, až to druhé mimčo trošku povyroste a všichni na něj přestanou šišlat:)
Tak holky asi to to dítě fakt nějak pocituje, strach atp. Pokud je větší, tak může asi mít pocit ohrožení (kort když se seběhnou příbuzní a dítě se odstrčí stranou a každej vidí jenom miminko). Já mám sourozence 2 (staršího o 4,5roku a mladšího o 2,5roku). A když se mladší narodil - to si vůůůbec nepamatuju. Jsem byla asi prostě pískle ![]()
@Eugiinka píše:
Ahojky všem, chtěla jsem se zeptat jen na zkušennosti
budu mít děti od sebe 5 let, a dneska jsme se dozvěděli, že čekáme druhého chlapečka a co jsme to řekli staršímu, je celý zaražený…nechce se o tom bavit, ani vybrat jménolepí se pořád na tatínka, příjde mi, že má strach aby taťka brášku neupřednostnil
![]()
nevím jestli to zatím nemám ted řešit, až to příjde, ale myslím, že bude žárlit.
Máte s tím někdo zkušennost, jak to vzali vaše děti, jestli máte stejný věkový rozdíl???
Máme děti od sebe 5 a čtvrt a celkem dobrý. Jenže teď ho dvojčata terorizují a on jim taky nedá pokoj. Takže běžná situace… Když jsem byla těhotná tak byl dobrej, jména pomáhal, po narození taky super. Chvilku je občas z nich unavenej teď, jak vřískaj a nejsou moc v klidu
V pátek většinou jde spát k jedné nebo druhé babičce a regeneruje tam do neděle
Má je rád, ale potřebuje taky klid
Moc vám všem děkuji za postřehy, vypadá to, že to bude dobrý. Malej už sám od sebe začal povídat, co vše musí miminko naučit ![]()
Ale zaskočila mě reakce manžela, který chtěl holčičku a je zklamaný
z druhého kluka - chlapa zklamaného z holek pochopím, ale z kluků???
![]()
Mě to přijde normální. Otcové chtějí syna, aby zachovali rod, toto je u vás splněno, ale jinak tíhnou k dcerám. Hodněkrát jsem na toto narazila v různých článcích a myslím, že je v tom kus pravdy.
@Jana206 Já souhlasím!! ![]()
Kdybys viděla jak se tvářil náš taťka, když mu dr na UZ řekla ten ortel třetího chlapečka. Museli jsme vypadat jako cvoci- manžel byl zralý na resuscitaci a já se řechtala jako blbec.
A to jsem mu od začátku těhotenství říkala, že to bude kluk.
![]()
Teď už je v pohodě a těší se. ![]()
@Jana206 @Hanulínek já se prostě cítila na holku, celý těhotenství naprosto jiný…tak se asi nakazil.
No v pondělí nám to řekli na UTZ a až dnes se trochu začal o mimi bavit, jinak bylo vidět jak je strašně zklamaný a to u prvního nechtěl o holce ani slyšet, jen já chci kluka!!!
@Hanulínek máš můj obdiv, že jste šli do třetího, to by ho asi šmejklo, kdyby nám řekli třetí kluk…asi něco jako bylo u vás
![]()
@Eugiinka není co obdivovat, my jsme už třetí mrně neplánovali. Vždy jsem rovnou všem rejpalům alá -pořiďtě si ještě tu holčičku- odpovídala, že bychom měli zas kluka. Tohle miminko si nás prostě samo našlo a zřejmě to tak má být. Já byla na mrtvici, když jsem zjistila tohle, s klukem jsem rovnou počítala, jen můj muž trošičku doufal. ![]()
@Hanulínek no na ty reakce taky čekám, tipu : tak třeba napotřetí to výjde!!
![]()
já bych asi počítala stejně, kdyby jsme měli mít tři, tak bych automaticky čekala kluka…ale ještě si počkám i na toho druhého ![]()
Ale reakce mě vážně překvapila, kdyby měl chlap dvě holky, určitě by byl zklamanej, že nemá pokračovatele rodu…ale když má hned dva
docela mě to mrzelo, ted už na něj kašlu a těším se na zdravé miminko
@Hanulínek píše:
@Eugiinka ono ho to přejde, neboj!
doufám, že jo ![]()
My jsme se sestrou o 5 let a všichni říkají, že vypadám na míň a ségra na víc ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.