Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky, prosím napíšete mi váš názor a vaše zkušenosti?
Mám téměř 4 letou holčičku, a po novém roce by jsme se chtěli začít snažit o druhé. (Prosím neptejte se mě proč to nešlo dříve).
Chci se zeptat, máte také některá děti tak pozdě od sebe? Je to dobré?
Někteří mi tvrdí že je dobré je mít tak dva roky od sebe, a někteří zase že je lepší 4-5 let od sebe..že prý mi bude dcera alespoň s miminkem pomáhat.
Napíšete mi prosím vaše názory a vaše zkušenosti? Děkuji vám a přeji krásné pondělí ![]()
Ja myslim, ze lepsi takhle nez 2 roky od sebe.. Vetsi dite uz je samostatnější, oblékne se, nají, umí se zabavit, chodí do školky.. Nechtěla dvouletaka v období vzdoru a k tomu mimino, to si člověk neužije nic.
My jsme se ségrou skoro 5 let a moc jsme si nerozuměly. Hlavně když jsem byla už v pubertě a ona malá. Ale v dospělosti se to srovnalo a máme velice dobrý vztah.
My máme od sebe děti 3 roky a rok a 9 měsíců. Takže mezi první a poslední dcerou máme stejný rozdíl jako jsme měla já se sestrou. Naše děti spolu vychází zatím dobře. Ale jsou ještě malé. Že ti bude 5 lety dítě nějak extra pomáhat s miminkem si moc nemaluj.
Já s bratrem jsme od sebe téměř 6 let, bez dvou měsíců. Úplně jsme se v dětství míjeli. Akorát mě jako dítě s.al.,byl to totálně opruz.
Já sama 2 děti skoro 10 let od sebe, a paráda.
Takové to- aby si spolu vyhrály, to už je u vás taky pase. Nicméně na to bych se stejně neohlizela, nějak bude
,teď hlavně, aby to vyslo ![]()
My máme 18,12,7 let a 19 měsíců.. a vztahy mají hezké všichni, nejstarší rád bere sebou ven 7-mi letáka ( podezírám ho že kvůli holkám, mladší brácha ho žere a dává mu to patřičně najevo
)
12-ti leta jde do puberty a nesnáší momentálně asi úplně všechny kromě nejmladšího, já bych věkový rozdíl neměnila
No mám synovce od sebe přesně o 2 roky a vůbec parťáci nejsou.
Už od narození druhého jsou spíše rivalové a jsou pořád v sobě…
Já mám holky od sebe téměř přesně o 3 roky a je to za mě fajn.
Mám 2 starší sestry, s jednou jsem o 5 a s druhou o 2,5.
V dětství to bylo fajn, v pubertě katastrofa, ale teď v dospělosti vycházím s oběma velmi dobře.
Asi je to spíše vše o povaze….
Mame rozdil 5 let a super. No ze ti starsi bude pomahat… Na to bych nespolehala (ne kazde dite je typ co se rozplyva nad miminem a chce o nej pecovat), ale minimalne bude samostatna, sama se oblece, nebudes mit dve deti v plinkach a kocarku, podle mne je ten rozdil fajn.
Co ti bude platne, kdyz ti nekdo rekne ze 2 lety rozdil je lepsi, kdyz uz starsi ma 4 roky? My chteli vzdy rozdil aspon ty 4 roky.
Mám obojí.
První dva od sebe 22 měsíců.
Mezi druhým a třetím 6 let a 10 měsíců.
Obojí má svoje. Neřeš, buď ráda, když se mimco narodí a bude zdravé.
Je docela fajn být na RD v době, kdy je starší v 1. třídě. Mnohokrát jsme psali úkoly při kojení. Do školy jezdili kluci sami, vyzvedávala jsem je s prckem v nositku/ šátku. Některé situace jsou náročnější, pokud není hlídání nebo víc osob ( jít k lékaři, na koupaliště, u nás i na hřiště, protože malý nedokázal být ve stojícím kočárku), ale čas rychle utíká. Teď je prostřednímu 12 a malému 5 a jsou spolu bezvadni. Jezdíme na dovolené, kempovat, všechno v pohodě.
Moje deti sú od seba necelé tri roky a myslím že super, vychádzajú spolu veľmi dobre.
Moja sestra je odo mňa mladšia o 8 rokov a v detstve sme si moc nerozumeli, hlavne teda keď ona bola v puberte
. Potom vekom sa vzťahy znova zlepšili.
Podle mě záleží spíš na povaze děti a na výchově. Některi sourozenci mohou být nerozluční parťáci a jiné si k sobě cestu nenajdou, ale dle mého ani tak nezáleží na věkovém odstupu. Taky to, že si nerozumí v dětství neznamená, že spolu nebudou vycházet v dospělosti a naopak. Prostě je to individuální.
Jinak mě ten váš věkový odstup nepřijde nijak obrovský, ale já mám jiné měřítko. Budu mít děti od sebe 15 let, takže dva jedináčci. ![]()
Ale i přesto věřím, že si k sobě cestu najdou. ![]()
Mám děti o 9 let a mají se moc rádi. Řekla bych, že je to hlavně o povaze dětí. Syn je starší a často spolu dělají srandičky, dcera se díky němu otrká, je to fajn.
Zase nevím jak velkou pomoc od 5 letého dítěte očekávat nemůžeš. Ale jistě se bude chtít zapojit do péče o děťátko, bude si s ním hrát, přinese ti například věci na přebalení a podobně. Záleží, jaký vztah si vytvoří.
Já mám děti o 4,5 let. Mezi nimi teda mám ještě jedno dítko. Za mě je to už větší věkový rozdíl. Vyloženě s pomocí nepočítej. Jo třeba ti dítko něco podá, chvíli postojí u miminka, ale to tak nějak vše. Už bude dost samostatné což je fajn. Zase jako nevýhodu vidím, že to chce pomoc další osoby. Chce to opravdu funkčního manžela/ babičky, aby jsi s tím starším dítkem mohla udělat činnosti, které nejde s miminkem zvládnout. Prostě to čtyřleté dítě už potřebuje trochu jiný program než třeba dvouleté. Ale vždy bude záležet na výchově a povaze dítěte. Děti se teda mají rádi. Jen se teď pořád různě perou. Batole předškolákovi pořád něco bere, nejde s ním třeba stavět malé lego. Logopedie trénuje s tatínkem. Já to prostě nemám kdy s ním v klidu udělat.
@Silvianna já mám ségru o 16 let mladší. Ona je v podstatě jedináček. Mám ji ráda. Ale vztah máme spíš jak máma a dcera. Jednou si myslím, že budeme moc hezky vycházet. Pěkné vztahy opravdu máme. Co můžu jen z mého pohledu doporučit, tak nezapomeň, že jsi i máma pro to starší dítě a bude tě potřebovat pořád. Moje mamka je vlastně pořád máma ( ségře je 16. ). a na nás mi přijde trochu zapomíná. Na vnoučata nemá moc čas. Chce si konečně užít tu volnost bez dítěte, když už ségra odrostla.
Mam rozdil presne 6 let mezi holkama a jsou uplni partaci, i kdyz se samozrejme taky nekdy mydli
Ale umi si spolu hrat, maji se rady a ja to mela v klidu.
Ted uz stejne nemas na vyber, tak to moc nekoumej, bude to dobry. ![]()
Nahodou mne to prijde jako lepsi vekovy rozestup, nez 2-3roky, co byvaji bezne. V tomhle veku mi prijde dite jeste hodne fixovane na mamu, tak moc nechapu, proc si do toho zeny obvykle porizuji dalsi dite. Sama mam triletaka a popravde si neumim predstavit mu ted poridit sourozence, akorat zbytecny stres pro vsechny strany, prinos na tom zadny nevidim. ![]()
A to jestli si sourozenci budou rozumet urcuji uplne jine veci, nez vekovy rozdil. Sama jsem z hodne deti, mezi nejstarsim a nejmladsim je 20 let rozdil a rozumime si vsichni. ![]()