Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj - týna (4roky) má ted 4.týden rýmu no spíš huhná a do toho trochu smrká - měla to i několikrát před tím ale většinou jsme to do 14dnů zvládly - tentokrát jsem už 3.týden vyrazila na orl a tam mi bylo řečeno „velká nosní mandle-vyndat-napíšu vám doporučení“ což mi příde trochu drsný hned to bez jakéhokoli vyšetření řešit takhle radikálně takže jsem to odmítla dostala homeopatika a čekám - týna pořád stejný vůbec se nelepší - v pondělí vyrážim do konkurenční ordinace orl a doufám, že dostanu nějakou lepší radu… nemáte s tímhle někdo zkušenost? jsem histerka když se bránim vyndání mandle??? díky předem za rady i názory ![]()
Určitě tady podobné diskuze najdeš…
Starší syn byl ve 3letech a hodně mu to pomohlo. Míval často rýmy, záněty uší, huhňal, chrápal. Odstraněním mandle se tohle všechno vyřešilo.
Já jsem taky pro vyndání, pokud dítko huhňá a v noci chrápe, tak mu to pomůže, navíc prý velká nosní mandle může mít vliv na sluch. S dcerou jsem byla na vyndání, když jí byly 3 roky a je to v pohodě, bát se toho nemusíš, přišly jsme tam ráno a odpoledne nás pustili domů, žádné komplikace, nic nekrvácelo, nebolelo..
A ted mluví hezky, žádné huhňání a i co se nemocnosti týče je to lepší. A homeopatika ti v tomto případě asi moc nepomůžou, i když nevím, nemám teda s nimi skoro žádnou zkušenost, ale pochybuji, že by nějaká homeo dokázala mandli zmenšit, to asi ne.. ![]()
Hysterka nejsi. Já takto proti vytáhnutí mandle bojovala u mladšího syna rok. To, že má holka zvětšenou mandli při rýmě je skoro fyziologický stav. Až rýma pomine, i mandle se zmenší. Já to nakonec vzdala a mandli vyndat nechala - v Modřanech. No a výsledek? Slibovali, že bude mít ohraničené rýmy - ne celou zimu zelené nudle a že přestane mít opakované záněty uší, že přestane chrápat. No a teď po víc jak půlroce od operace dál chrápe, má skoro neustále zelenožlutou rýmu a teď v neděli mu najednou prasklo ucho. Bych ho nejradši na ORL přitáhla, aby se podívali, jak vypadá ta jejich léčba… Homeopatika zkoušíme už 3. rok a na mandli a rýmy to vliv nemá… Zkus jí kapat několik týdnů Lymphomyosot (jestli to schválí homeopat) a třeba se mandle umoudří.
Anduli, když o homeopatii nic nevíš, proč o ní píšeš? Homeopaticky se dá řešit spousta problémů, se kterýma si klasická medicína neví rady - např. ekzémy. Proč to ale moc nezabírá našemu, to fakt netuším. Ale jak jsem psala, mu nezabrala ani ta adenotomie.
no mě to právě taky příde jako pro dokotory nejrychlejší a nejjednodušší řešení ale ne tak pro dítě - kdyby chrápala a huhnala furt ale to ne… ted 3neděle a hned vyndat madnli - podle mě něco v tom nose má s čim se ta mandle snaží vyrovnat a proto je zvětšená - nejraději bych kdyby jí alespon udělali nějakej výtěr nebo jiný vyšetření (nejsem doktor) a když všechno vyloučí pak už teda dejme tomu… lymphomyosot má ted týden a zatím nic :/
Ten lymphomyosot musíš kapat několik týdnů. Nám to před lety pomohlo u staršího syna - mandle byla větší a on špatně slyšel - na rýmy nikdy netrpěl. Po dobrání 2. lahvičky jsme šli na vyšetření - jak se strká do nosu sonda a mandli měl v normě. Na ORL umí napsat atb anebo řezat - mám s nima díky marodění dětí bohatý zkušenosti.
týně žádnou sondu nikam nestrkali - šáhla jí do krku prstem a šla psát doporučení na vyndání
v pondělí jdu jinam - na ušní sanatorium na chodově - vychvalovaný do nebe - tak doufám, že se setkám s trochu jiným přístupem… lyphomyosot mám na lžičku 20kapek - ty myslíš kapky do nosu???
Holky, souhlasím, doktoři i tady v ČB jsou taky hned se vším hotový. My přišli asi před půl rokem za doktorem, že Agátka špatně slyší. Řekl nám, že slyší dobře, ale že nerozumí významu slov. No moc se mi to nezdálo, ale říkala jsem si, že je doktor, tak to asi ví líp. Nicméně Agi se to zhoršovalo a když už fakt neslyšela skoro nic, tak jsme šli rovnou na ORL. Tam konstatovali, že má nález na uších, tekutinu za bubínkem. Že je třeba ji odsát a k tomu PREVENTIVNĚ odstranit nosní mandli
Já nejsem příznivcem nějakého preventivního odstraňování čehokoli, co jednou v těle existuje a asi to má i nějaký důvod, proč to tam je. Takže jsme nasadili informační preparáty Dr. Josefa Jonáše, vysadili mléčné výrobky a bílé pečivo. Za 6 týdnů !! jsme byli na neplánované kontrole na ORL (na operaci jsme byli objednaní asi 3 měsíce a nikdo se neobtěžuje dítě před zákrokem zkontrolovat, jestli se stav třeba nezlepšil
). Nález byl pryč, tekutina taky a hlavně i rýma zmizela. Takže nám zabralo tohle.
Syn má diagnostikovanou zvětšenou nosní mandli. Máme se objednat na vyndání. Nikam ho objednávat nebudu a kapu mu stejné preparáty a uvidíme.
A ještě co mi doktor řekl na mou otázku, proč ta mandle je vůbec zvětšená. Tak prý tam je chronické zánětlivé ložisko. Že ta mandle zachytává nečistoty a bacily a viry co vdechuje. A když jsem se zeptala, co se s tím „bordelem“ tedy stane, když se mandle odstraní, tak mi bylo řečeno, že pak to jde všechno na krční mandle a s těma pak bude mít asi problémy celý život
Odpověď fundovaného dětského lékaře
Mě tedy selský rozum říká, že bych se asi snažila vyléčit zánětlivé ložisko a ne hned odstranit mandli. No nevím, asi nejsem dost fundovaná ![]()
Tak zkuste třeba toho JONÁŠE nám to pomohlo ![]()
Lasičko, promiň, ale já jsem nic o homeopatikách nepsala, jen jsem napsala svůj názor, že si nejsem jistá, jestli nějaká homeo dokážou mandli zmenšit, možná ano, homeopatika v žádném případě nezatracuji nebo nehaním, věřím, že mohou být účinná a tak se ráda nechám poučit od někoho, kdo má zkušenost, že mu homeo v tomto případě pomohlo. Proto nechápu, proč mě usměrňuješ..
Už aby se tu fakt člověk bál něco napsat a nad každým příspěvkem uvažoval, jestli něco nenapsal blbě a někoho se nedotknul.. ![]()
A je mi líto, že u vás operace nepomohla, taky bych z toho byla rozladěná, když si člověk slibuje zlepšení a ono nic.
Já jsem se teda zatím ve svém okolí setkala jen s pozitivními reakcemi a zlepšením stavu, no.
Každopádně, doktor nemůže nikoho k operaci nutit, takže je to jen na rodičích, jak se rozhodnou. Zkrátka někomu to pomůže, někomu ne… a pak babo raď, co? ![]()
agatho mluvíš mi z duše!!! dík moc za odkaz a vůbec za spřízněnou duši ![]()
Vmadlo, ne, myslela jsem kapky Lymph na lžičku - měla by být plastová, nezapíjet, ale to asi víš. Anebo si sehnat klasickýho homeopata a nechat dítě odebrat od něj. Pak dostaneš homeopatikum na míru.
Anduli, když sama přiznáváš, že nemáš o homeopatii informace, tak nevím, proč tedy posuzuješ, jestli to může nebo nemůže zabrat? To je celé.
Ahoj,
taky mě udivuje, že dr hned chce mandli vyndavat, zkus ještě jiného, co člověk to názor…já bych se teda snažila nejdřív vyléčit tu rýmu, my dostávaly třeba pamycon, zabíral docela dobře.
Můj syn byl na adenotomii před dvěma lety (chrápal, špatně slyšel, opakovené zelené rýmy, noční kašel), dlooouho jsem si nadávala, že jsem ho tam hnala, znát to začalo být až více než po půl roce.
Kačenka má rýmu skoro neustále už od narození, tuším také větší mandli, v noci chrápe jak starej námořník, na vyšetření jsem ale zatím nebyli, prý se tak malým dětem stejně nebere (rok a půl), potom prý častějí dorůstá a je to bez efektu.
Jo a největší je prý kolem tří let, pak postupně zakrňuje nebo je realtivně menší, už přesně nevím…
Jinak dle zkušeností kamarádky bych nechala radši odstranit mandli laserem, je to kratší, můžete hned domů, méně to krvací a prý i riziko dorůstání je mnohem menší.
Jsme na tom úplně stejně, syn 4 roky, taky dr doporučil vyndat, rovněž hledáme konkurenční ORL, chceme počkat, nasadíme homeopatika, zajedeme k moři, vyndat se to může vždycky, ne, Důležité je neukvapovat se.
Ahoj holky, oživuji diskuzi o zvětšené nosní mandli a prosím o napsání vašich zkušeností. Syn po nástupu v září do školky má už po několikáté rýmu a kašel. Ted´ má rýmu už 3 týdny v kuse. Už asi 3 měsíce dýchá pouze pusou, v noci chrápe. Se zánětem středouší nikdy problém neměl, slyší dobře, nikdy ani neužívat antibiotika. Lékařka mu diagnostikovala zvětšenou nosní mandli. Podařilo se někomu zmenšit mandli nějak alternativně? Nechci s ním jít na odstranění, ráda bych vyzkoušela nejdříve všechny ostatní možnosti. Děkuju všem za rady. ![]()