Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Také by mě zajímaly názory jiných maminek. U nás to stejné jako u zakladatelky.
Prcek měl věčně rýmu, na ORL zjistili 20% ztrátu sluchu. Má mandle venku, vše ok
@Perenis píše:
Ahoj holky, oživuji diskuzi o zvětšené nosní mandli a prosím o napsání vašich zkušeností. Syn po nástupu v září do školky má už po několikáté rýmu a kašel. Ted´ má rýmu už 3 týdny v kuse. Už asi 3 měsíce dýchá pouze pusou, v noci chrápe. Se zánětem středouší nikdy problém neměl, slyší dobře, nikdy ani neužívat antibiotika. Lékařka mu diagnostikovala zvětšenou nosní mandli. Podařilo se někomu zmenšit mandli nějak alternativně? Nechci s ním jít na odstranění, ráda bych vyzkoušela nejdříve všechny ostatní možnosti. Děkuju všem za rady.
U nás naprosto stejná situace. Na ORL jsme byli v pondělí, od té doby řeším, co budeme dělat. Syn při spánku i na pár vteřin přestává dýchat.
@Tereza1986 Tak to je hrozné, že přestává dýchat! Co vám doporučili? Já se budu bránit radikálnímu řešení, hlavně když jsem se dočetla, že mandle často doroste Bojím se i té narkózy. Snad sem někdo napíše! Držím palce!
@Perenis Ahoj, dcerka neustále to samé, ve školce skoro nebyla a do toho, při každé ryme, zánět obou uší, vlastně každý měsíc. Myslela jsem;že to taky zkusím řešit nějak alternativne, vůbec se mi do zákroku nechtělo, ale taky se mi nechtělo koukat, jak trpí. Mandle šla v červnu minulého roku ven. Od te doby mela jen dvakrát větší rymu a kašel a hlavně zadne pichani uší! Takže za mě nečekat a pokud na ORL řeknou, mandli ven, jděte. Je to ambulantní zákrok, ráno operace, odpoledne domu. Bolest jen tesne po zákroku a pak jen citlive. Jsem ráda, že jsem nakonec byla přemluvena ![]()
@Perenis Já jsem pro vyndání
syn byl v červenci a od té doby přestal chrápat když má rýmu tak už se v noci nedáví jde ji vysmrkat a kvalita spánku je mnohem lepší. Bylo mi doporučeno i dětskou dr odstranit od té doby lépe jí a pokud přestává v noci dýchat tak bych neváhala dětský organismus nenabere sílu na další den.
Odebrání proběhlo v celkové anestezii největší problém měl s kanilou v ruce ta mu vadila. Zkontrolovali mu i sluch.
Nosní mandle zaniká sama, ale v pozdějším věku+-10let.
@vmadla píše:
týně žádnou sondu nikam nestrkali - šáhla jí do krku prstem a šla psát doporučení na vyndánív pondělí jdu jinam - na ušní sanatorium na chodově - vychvalovaný do nebe - tak doufám, že se setkám s trochu jiným přístupem… lyphomyosot mám na lžičku 20kapek - ty myslíš kapky do nosu???
Tam chodime my a v pondeli nas ceka vyndani nosni mandle. Doporuceni mi dali na chodove v santoriu. Dcera 3,5 roku chrape, spatne slysi. Nikdy nemela pichnuty usi. Jen obcas ryma a tam na mandli prisli o vanocich kdyz mela 3 tyden rymu. Dnes v Krci na predoperacku a dokonce zjistili ze ma v bubincich tekutinu. Mam strach ale jsem rd ze jsme do toho sli. Co asi proziva kdyz neslysi.
@Perenis píše:
@matkabagristy A zákrok mu dělali v celkové narkoze?
jo
@Perenis narkoza je jen chvilková. A pokud se k zákroku rozhodneš vyber nemocnici kde můžeš s dítkem být. Jsem z jihu byli jsme v Jindřichově Hradci přístup úžasný.
@Perenis Díky. Doporučila odstranění, jinak nic. Narkózy se bojím taky a ještě víc toho, aby nezačal nějak víc narodit. Mimo té mandle nebyl nikdy nemocný. V tomhle případě pak laserem zmenšují krční mandle ![]()
Také nám doporučili odstranit mandli - po jednom píchání uší, předtím prodělala stafylokok. infekci (v cca 3,5roku), jinak OK, psala jsem do homeoporadny, doporučíli nám nějaká homeo (cca 3druhy) a od té doby klid, občas tedy rýma, ale to je asi ve školce běžné
Doufala jsem, že napíše někdo, komu se podařilo vyhnout zákroku a zmenšit mandli nějak jinak. A není zbytečné jít na odstranění jen kvůli rýmě? S ušima nikdy problém nebyl, v noci sice chrápe, ale jemu to nevadí. Spí si i celou noc bez probuzení. Pomohly někomu ty homeopatické kapky?
@Perenis Tak já tě asi moc nepotěším, u nás byla diagnóza stejná, syn ale i špatně slyšel, což se ani vyndáním mandle nevyřešilo, teď je to celkem dobré díky nosnímu spreji, co užívá. My jsme tedy byli na odstranění a bohužel jsem nikoho neslyšela, že by to vyřešil nějak alternativně… Ale třeba se mýlím a něco existuje… ![]()
@Perenis na chrápání se mě hodně ptali, prcek nechrápal, aleje to jeden z příznaků. Rozhřeš si to sama