Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky, tak trochu se strachem pročítám…řádky o hematomech.a přidávám taky kapku do mlýna. je to děs – ti,co nezažijí nechápou!hlavne starsi generace…hold driv se to tolik neresilo,tolik neultrazvukovalo – prostě ženská potratila.ale v dnešní době,kdy se stava cim dal vestsim stestim ditko prirozene pocit,donosit a vpořádku porodit je to jina…já jsem 9.12.zjistila,že jsu tehu.na gyndu jsem sla jen tak, i kdyz jsem si rikala, ze asi neni kam spechat.radost z tehu se zatemnila neb hned v 5t.hematom a jeste hrozilo mimidelozni tehu – takze hned neschopeka(navic pracuji v riz.prostředí-hodl zdravotnice)doktorka me chtela hospitalizovat pro nizký HCG,nakonec jsem ji ukecala,ze kdyby neco-tak jsem v nem.hned. do pondeli nastesti hladina HCG stoupla…měla jsem se dál šetřit- vše v poho až do 11t.kdy jsem zacala spinit a pobolivalo me bricho-takze hospitalizace ascorutin,magnesium,utrogestan – UZ po týdnu(dřív jen při obtížích)špinila jsem jen den příjmu – po měsíci hospitalizace, kdy se hematom zmešoval a zvětšoval jsem to nevydržela a nechala se propustit na revers…na vlastní riziko s hematomem velkým 11cmx2cm byl po cele přední děložní stěně …mimi mělo 13cm takže mazec.doma jsem se snazila být v klidu po 11dnech opět špinění a špitál.zůstala jsem doma,i když si mě tam chtěli nechat – špinila jsem jen 3 dny…hematom se vůbec nezmenšil…je to děs! v hlavě nejistota obavy-smíšené pocity…moře otazníků.už cítím pohyby. bojím se,aby hematom,léky neměl na mimi celkově nějaký vliv…?děsí mě i představa, že kdyby to nedopadlo-tak bych musela mimi porodit neb už má 17cm…navíc jsem si bláhově myslela, čím pokročilejší těhu – tím větší šance – ale při této velikosti hematomu – může dojít k masivnímu krvácení,které může ohrozit i mě.doma mám 4letou dcerku první těhu v poho i jsem hodně v těhu sportovala.a teď,když trošku dýl stojím,sedím-bolest,strach a honem zas lehnout…bojím bojím…i když se snažím být v poho…občas šílená depka…omlouvám se za délku, ale musela jsem se trochu vypsat.manžel už na mě kouká jak na mimozemšťana…píšu v leže, takže promiňte úpravu… ![]()
To mě mrzí, musí to bejt pekelnej záhul, hlavně psychickej! ![]()
U prvního těhotenství jsem taky špinila a taky jsem měla hematom, ale malinkej, kterej se naštěstí časem vstřebal.
Drž se! Já ti držím palce ![]()
Taky sem měla hematom asi 5 cm velkej v 8 tt,ale po ascorutinu se mi naštěstí vstřebal.Brala jsem taky utrogestan!Chápu tě jak se cítíš a držím pěsti!! jo a taky sem zdravotnice ![]()
Musi to byt pekne na budku.Drzim moc palce,at to nakonec dobre dopadne.
Bohužel taky mam zkušenost. v 8tt v noci jsem šla na WC a trošku jsme špinila
jenže než jsme došla zpátky do postele tak už jsme cítila že mě něco teče po noze
, šíleně to teklo, jako bych otevřela vodovodní kohoutek ani vložka to nepobrala, pak jsme k ránu usnula s plenou mezi nohama a ráno přilítnul manžel prý co se v koupelně vylilo za barvu
. Ráno jsem jela k doktoru s tim že jsme potratila, na utz že srdíčko bouchá ale vypadá to špatně a at jedu do nemocnice
. tam že mimi mí 1,25cm a hematom nad ni 6,5×3,2 cm a že to vypadá špatně
. jela jsme domů že teda budu ležet. na další ko že mimi roste a hematom se nezmenšuje, vlastně zmizel až v 18tt
. Je to šílený psycho tak snad brzo zmizí. mě se nezmenšoval a pak že se začíná dělit a za 14 dní byl pryč
![]()
Ahoj, mám hematom skoro 6 cm na 2 cm, už týden nekrvacim, ani nešpinim. Bolest je pryč. Ležet celý den si nemužu dovolit bohužel, ale ležim jak se da. Moje otazka je, zda se dokáže vstřebavat i za pohybu, nebo proste jen v leže?? A ten Ascorutin je primo na ten hematom aby se zmensil nebo abych už nekrvacela?
Dobry den ja jsem ted s jednou maminkou o tomto mluvila. Mela hematom 20 cm velky a podstoupila operaci v Praze a dopadlo to pry dobre. Muselo to byt hrozne stresujici. Vam drzim palce at hematom zmizi a vse je v poradku.
20cm t už musi byt poradnej kusanec. Já teda nevim zda,,naštestí,, mam 6cm, ale protože je plod velký 2cm, tak je to primo zabiják. zajimalo by me kdy se asi zacne zmenšovat, už je too pres týden a porad nic ani o kousek ![]()
@traktorka
Já měla hematom 4cm od počátku těhotenství a zmizel až kolem 29tt, takže je to individuální, někomu zmizí za pár dní někomu za pár měsíců.
Jinak Ascorutin je vitamín C, dává se u hematomu na lepší srážlivost krve, proti krvácení. Z vlastní zkušenosti pomůže hlavně klid.