Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nehrot to. Je ti 25. Mas spoustu casu. Kdyz se na dite necitis, tak si ho neporizuj. Neni to povinnost. V klidu pockej, az ho budes chtit a kdyz nikdy, tak proste dite mit nebudes. Kazdy nemusi mit deti. V mem okoli se stejne rodi prvni dite az po tricitce. Uplne bezna vec. I prumerny vek prvorodicek uz je takovy. Za 5 let budes treba zas jinde a nebo taky ne. Zivot se stejne neda tak uplne naplanovat.
Není povinnost mít dítě. Když to necítíš tak ho neměj. Za pár let to může být zase všechno jinak. Na okolí se vykašli.
Mám 3 děti a nemám ani jednu strii, otrok domácnosti taky nejsem, ani nepočítám kazdou korunu. Možností je spousta. Jaky si to uděláš, takový to máš.
takže zakladatelko předně se hoď do klidu. Vždyť jsi mladá a na dítě máš opravdu ještě čas, neřeknu kdyby ti bylo o 10 let víc. No ale i kdyby tak ono to přeci není žádná povinnost mít dítě. Jsou ženy které dítě nemají protože prostě se chtějí naplno věnovat své práci a myslím si že takové ženy jako vědkyně, špičkové lékařky nebo manažerky v nadnárodních společnostech které dávají práci spoustě lidem pro společnost vytvářejí daleko důležitější hodnoty než kdejaká opálená občanka která má dětí 10 ale nikdy z nich nic nebude.
ale to zase odbíhám úplně jinam.
Zkrátka a dobře zatím se do toho nehrn a až se na to budeš cítit tak se začneš snažit no.
Podle způsobu psaní a podle toho jak o tom přemýšlíš je vidět že jsi chytrá a zodpovědná žena ![]()
@kavenka partner zatím nechce dítě ale ví že ho chce třeba za 2-3roky. A já se bojím že na to ani za ty dva tři roky nebudu připravená.
Proč stresuješ? Teď si máš užívat partnera, práce, koníčků, řešení společného bydlení, plánování svatby a bůh ví co ještě…Pokud se dobře chráníte, dítě přijde, až když ho oba budete chtít. A budete na něj připraveni jak finančně, tak vztahově.
@truelly to jsme onehda řešili, že jsem rádi jaký máme příjem a že si žijeme docela dobře, a že by bylo tězké v téhle době defakto o jeden příjem příjit a obstarávat ještě miminko.
A stresujemě to protože to co chvilku poslouchám co dítě proč ještě ne ve 30 ti to to už nepůjde, co pak budeš dělat, už máš na to věk. A prostě se to odemě jednoduše očekává.
Mit dite neni povinnost. Mam par pratel, kteri se necitili, dite meli, a ted je to velky spatny.
Jsi mladá, zažeň myšlenky na dítě, věnuj se práci, partnerovi, koníčkům. Za pár let může být vše jinak. Ale osobně si myslím, že tvůj strach pramení z nejistoty ve vztahu partnerském - jsi si jistá, že chlapovi plně věříš, že tě podrží v každé situaci, že ti bude oporou až ti bude špatně, budeš nevyspalá a protivná? Píšeš, že se bojíš, že budeš otrokem domácnosti a že se chlapovi nebudeš líbit atd. Proč?
Jinak pokud píšeš o tom tlaku okolí tak na to bych se úplně vykašlala.
Občas mám pocit že lidé neumí žít své vlastní životy ale hlavně že musí radit ostatním jak oni mají žít své životy ![]()
Chápu že třeba dotyčný to nemyslí špatně ale pravdou je, že dřív byla prostě jiná doba ![]()
Zatím nechcete ani jeden, tak v pohodě. Třeba on za 2-3 roky ještě nebude chtít a třeba na tebe to přijde za rok, to nevíš. Já to v tvém věku cítila stejně. Přišla 30 a to teprve byla panika, že to necítím, doma manžel co vždycky toužil po rodině, všichni kolem zodpovědně tehotneli. Přišlo to najednou v 31, jak blesk z čistého nebe. Nic z toho co píšeš už mě nedesilo v porovnání s radostí z toho mít dítě.
@Anonymní píše:
Zdravím, chtěla jsem se zeptat zda je někdo na tom podobně jako já a má velký strach mít dítě.
Vždycky jsem po miminku toužila v mladším věku cca do 20, pak se to nějak změnilo.
Bude mi 26 a mám doslova panický strach z toho že bych jednou měla otěhotnět, porodit a mít vlastní dítě. Potvrdili se mi to tím že jsem měla jednou na testu ducha a chytla jsem úplný záchvat pohltila mě panika co budu dělat teď jsem si zkazila život a podobně, pohlit mě pocit jak se toho zbavit co mám dělat, naneštestí to byl falešný poplach.
Je to tězké protože v mém věku cítím i nátlak společnosti jako žena, kdy budeš mít ditě? Jakto že jeste nechceš ještě dítě? Udeje ti vlak co budeš dělat?? A podobně. Taky jsou tu důvody které mnoho lidem příjdou strašně sobecké, ale to je strach z toho že hodně přiberu že budu mit strie že už nebudu partnera přitahovat. (Kámoška má 3letou dcerku a zůstali ji strije hrubé asi 1cm až dva všude břicho stehna zadek povyslá kůže po bříšku) A bojím se toho vím jak dlouho mi trvalo zhubnout 20kilo abych vypadala jak vypadám teď a nechci se toho vzdát, taky se hrozně bojím porodu, mám hrozný strach že se stanu otrokem domácnosti, protože jak to vidím v mém okolí chlapům se život až tak nezmění jako ženě, bojím se toho že jednou budu sama s dítětem a budu bojovat s každou korunou. Bojím se že mi dítě zničí i vztah, bojím se že nezvládnu poslouchat každou noc pláč miminka a nebudu si vědět rady, bojím se že nebudu dobrá máma a dítě bude strádat.
A nevím co stím mám dělat.
Příjdu si hrozně protože vím kolik žen na světě touží mít dítě a nedaří se jim to.
Nevím jak s tím bojovat aby se i u mě ukázal ten mateřský pud touha mít dítě. Nechci jednou fakt otěhitnět a zazívat tu paniku znova. Hrozně bych si přála toužit po miminku ale nevím jak. Čím jsem starší tím méně po něm toužím,
Jsem z úplné rodiny mám spurozence a očekává se i odemě že budu takhle vést život a taky se nechci jednou probudit s tím že jsem propásla šanci.
No já do toho vlítla neplánovaně
ve 22 letech dítě jsem nechtěla ale nechala jsem si ho.po 7 letech mě partner opustil našel si milenku a nechal mě na dítě samotnou dítě bylo hodně zlobivé a já furt v nervech…když bylo synovi 7 potkala jsem manžela a chtěla jsem ve 32 letech dítě moc jsem si přála holčičku hodnou zdravou…no a povedla se a vše mi vynahradila
vztah se po 7 letech rozpadl díky hnusné povaze manžela a já zůstala na dvě děti zas sama, no…tak jsem nikoho už nehledala radši a vychovala je, syn je už dospělý a bydlí jinde a dceři bude 12 let je už samostatná a pohodová, já mám konečně vytoužený klid…jako otěhotnět znovu a piplat to od miminka se mi ježí z toho chlupy…ale nakonec jsem opravdu ráda že mám dvě děti i když vztahy s partnery nevyšli…jen to první bych si udělala po 30 letech a ne tak brzy. Uvidíš třeba po 30 u tebe touha bude běžně mají ženyx dítě po 35 letech cca máš zpoustu času nestresuj se tím, a pokud touha nepřijde holt žádné dítě být nemusí vždyt to neni povinnost…jinak mám kamarádku co čekala až pijde touha až do 38 let…no otěhotněla brzy a v 39 rodila první…pak chtěla druhé díky novému mladšímu partnerovi a už to nešlo to už ji bylo 45 let.No a druhá kamarádka si užívá života a ráda chodí do práce vybudovala si karieru a touhla na ni nepřišla naopak dítě nechce je jí 42 let prostě ji vyhovuje její život a nechce to měnit…
Příspěvek upraven 01.08.22 v 10:17
@Anonymní píše:
@truelly to jsme onehda řešili, že jsem rádi jaký máme příjem a že si žijeme docela dobře, a že by bylo tězké v téhle době defakto o jeden příjem příjit a obstarávat ještě miminko.
A stresujemě to protože to co chvilku poslouchám co dítě proč ještě ne ve 30 ti to to už nepůjde, co pak budeš dělat, už máš na to věk. A prostě se to odemě jednoduše očekává.
Buď v klidu, třeba vám ani otěhotnět nepůjde spolu a rázem budeš řešit úplně jiný problém. ![]()
Zdravím, chtěla jsem se zeptat zda je někdo na tom podobně jako já a má velký strach mít dítě.
Vždycky jsem po miminku toužila v mladším věku cca do 20, pak se to nějak změnilo.
Bude mi 26 a mám doslova panický strach z toho že bych jednou měla otěhotnět, porodit a mít vlastní dítě. Potvrdili se mi to tím že jsem měla jednou na testu ducha a chytla jsem úplný záchvat pohltila mě panika co budu dělat teď jsem si zkazila život a podobně, pohlit mě pocit jak se toho zbavit co mám dělat, naneštestí to byl falešný poplach.
Je to tězké protože v mém věku cítím i nátlak společnosti jako žena, kdy budeš mít ditě? Jakto že jeste nechceš ještě dítě? Udeje ti vlak co budeš dělat?? A podobně. Taky jsou tu důvody které mnoho lidem příjdou strašně sobecké, ale to je strach z toho že hodně přiberu že budu mit strie že už nebudu partnera přitahovat. (Kámoška má 3letou dcerku a zůstali ji strije hrubé asi 1cm až dva všude břicho stehna zadek povyslá kůže po bříšku) A bojím se toho vím jak dlouho mi trvalo zhubnout 20kilo abych vypadala jak vypadám teď a nechci se toho vzdát, taky se hrozně bojím porodu, mám hrozný strach že se stanu otrokem domácnosti, protože jak to vidím v mém okolí chlapům se život až tak nezmění jako ženě, bojím se toho že jednou budu sama s dítětem a budu bojovat s každou korunou. Bojím se že mi dítě zničí i vztah, bojím se že nezvládnu poslouchat každou noc pláč miminka a nebudu si vědět rady, bojím se že nebudu dobrá máma a dítě bude strádat.
A nevím co stím mám dělat.
Příjdu si hrozně protože vím kolik žen na světě touží mít dítě a nedaří se jim to.
Nevím jak s tím bojovat aby se i u mě ukázal ten mateřský pud touha mít dítě. Nechci jednou fakt otěhitnět a zazívat tu paniku znova. Hrozně bych si přála toužit po miminku ale nevím jak. Čím jsem starší tím méně po něm toužím,
Jsem z úplné rodiny mám spurozence a očekává se i odemě že budu takhle vést život a taky se nechci jednou probudit s tím že jsem propásla šanci.