Velký vztekloun

1209
11.9.09 19:03

Velký vztekloun

Ahoj všichni, moje kamarádka má téměř tříletého syna, který má velké záchvaty vzteku, kdy přestává dýchat. Někdy je prý agresivní vůči ostatním, téměř nemluví. Někdy má zvláštní nápady, například nedávno nesnesl, aby se jeho maminka přikryla dekou, a když se přes jeho protesty přikryla, začal zuřit, nebo museli celou noc svítit, protože když zhasla, opět se vztekal apod. Tak nějak mě napadlo, jestli to třeba nemůže být autismus :nevim: Je mi jí líto, manžel jezdí za prací do ciziny, takže je na syna sama. Chtěla by s ním jít k doktorce, aby ho případně poslala na nějaké vyšetření, ale i tak by bylo lepší k ní jít a být už trochu v obraze. Takže nemáte s tím, prosím, někdo zkušenosti nebo neznáte někdo nějaké „použitelné“ internetové stránky?

Všem děkuji předem za příspěvky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1837
11.9.09 20:18

AHoj,
autismus to být může, a nemusí… To by asi skutečně určilo vyšetření.
Naše dcera je taky hodně zuřivá, často kvůli blbostem. Psycholožka řekla, že konkrétně u ní to je jen chování „jako autista“…
Dcera je teda taky zvláštní, taková jako „svéhlavá osobnost“, dost se liší od ostatních dětí. Nelze popsat jak, musí se to vidět. Ale klinická psycholožka (kapacita)nám prostě řekla, že autismus u ní není…
A já se teda doslova modlím (aby NE). Ale dcera je hrozně milující tvoreček, citové vztahy navazuje a hodně, hodně hluboké…
Udržuje oční kontakt, když mluví, ale komunikuje „střídměji“, je pořád taková zamyšlená, často jí vidím na očích, že přemýšlí, je „ve snách“ nebo co…

Ohledně autismu ti tady můžeme klást dotazy, jestli syn kamarádky má takové ty „opakující se pohyby“, jestli navazuje oční kontakt, jak mluví, jestli vyžaduje věci seřazené do řady atd… Jestli dokáže navázat citové vztahy, nemluví „jako robot“ (= monotónně) atd.
Ale tohle konkrétně, zvlášť jestli je to dítě kamarádky, tak to asi tady nerozlousknem - to určí doktor.
Musím teda říct,že jak se dcera blíží k pátému roku věku, tak ty záchvaty vzteku kvůli kravinám ustupujou. Hodně věcí si nechá vysvětlit racionálně. ale můžu ti říct, co popisuješ - tak vztekání kvůli kravinám jsme si užili nad hlavu!!!! (stačilo smíchat kolínka a omáčku. muselo to být zvlášť. teď už si to smíchat nechá.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
11.9.09 21:28

Jisté projevy v chování dítěte můžou souviset s vývojovým obdobím, některé děti mají natolik řekněme specifickou osobnost, že v určitých obdobích, která jsou složitá pro všechny děti, působí jejich chování opravdu nestandardně a může připomínat příznaky některé z poruch autistického spektra…

Prostudujte tohle, ale berte ty informace s rezervou, na dálku nebo dle příručky se autismus diagnostikovat nedá, to chce odborníka…druhý odkaz jsou stránky společnosti, která poskytuje mimo jiné i diagnostiku autismu…
http://www.autismus.cz/
 http://www.apla.cz/

Přeju kamarádce hodně štěstí, řekla bych, že hledání toho, co je osobnost dítěte a co už je porucha je někdy náročné, je to běh na dlouhou trať a chce to opravdu pečlivě vybírat, kdo bude diagnostiku provádět.Tak přeju šťastnou ruku. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.9.09 21:38

Jo to poslední, co píše Judycum, je svatá pravda.
nechat si doporučit někoho opravdu „dobrého“, což je alfa a omega.
Někdo diagnostikuje jak když čaruje kouzelným proutkem (= máte tento rys = máte tuto diagnozu).
Dobrý odborník je nad zlato - a navíc - pokud je to i psycholog, dodá člověku zároveň i doslova životní sílu. Vim o čem mluvim.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
13.9.09 21:57

Ahoj,
tak já bych rozhodně doporučila knížku od J.Prekopové - Malý tyran. Nedávno jsem si ji koupila kvůli naší vzteklině a i když není až takový tyran, rozhodně ta knížka stojí za to!
Hodně štěstí!
 Jana

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect