nemluví

2
6.9.09 20:27

nemluví

Ahoj holky,
jak to bylo u vás s dětmi, od kdy začali mluvit více slov? Malá začala mluvit ještě před rokem takové ty obvyklé slova máma, táta, bába, deda. Ale teď jí je rok a půl a moc se nerozkecala. Mluví jen táta, nejde, a možná pár dalších slov, jinač mluví sama pro sebe tou její řečí, které nerozumím. Myslíte, že je to normální? Mám to nějak řešit?
Snažíme se s ní mluvit hodně, čtu ji před spaním pohádky, zpívám, učím ji říkadla a básničky, ale nemá zájem se učit nová slova.
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
154
6.9.09 20:31

ahojky,
nic se neboj, někdy se holt rozmluví dřív a jindy později.. naše malá se rozpovídala kolem 1 3/4 a to opravdu dost :lol: teď je z ní učiněný mudrlant :lol:
němá není, tak neboj, ještě se napovídá :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
6.9.09 20:34

Syn začal opravdu mluvit až po druhých narozeninách, do té doby říkal jen máma.Je šikovný a úplně normální. :wink: Řešila bych to nejdříve po třetích narozeninách a pouze pokud by k tomu byly ještě nějaké další faktory…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2245
6.9.09 20:35

náš Matýsek začal mluvit až dva měsíce p odruhých narozeninách a teď už mi jde z něho hlava kolem neboj nic taky se dočkáš :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
6.9.09 20:38

Holky díky za uklidnění. Vím, že se nemá srovnávat, ale kolem nás dětí stejně staré i mladší už umí tolik slov a malá pořád nic. Tak jsem byla z toho trochu nervozní, aby byla v pořádku. Němá určitě není :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
6.9.09 20:38

Elče jsou dva a nemluví taky. Tedy mluví plynně svahilsky, česky umí jen MAMÍ, NECÍ, JEŠÍ (tak volá na nšeho psa Kešu), NÉÉÉ - tak přemýšlím, jestli ještě něco? Možná občas TATÍ. Jé, ano ještě - BOBA FUJ JE TY (a ukazuje si do plínky nebo do kalhotek :D - nemusím překládat, ne?) Jinak nic. Nepovažuje to za nutné - popravdě se hrozím při představě jejího nástupu do školky za rok - a co teprve jednou Eli a škola :roll::o:roll:

Jen na okraj, je chytrá jako opice, to zas jo. Jen je ještě víc paličatíá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2257
6.9.09 20:52

S Klárkou si taky moc nepokecám, max máma, táta, hop, dudu, hají a bonbon, ale na druhou stranu, jak psala Lesina, i naše je chytrá jak opice a mooc dobře ví „vo co de“ :lol: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
6.9.09 20:56

U nás je to úplně stejné.Taky jsme jen u máma,táta,babí a děda.Pak řekne balon,ahoj a jinak na všechny volá babn.Taky hodně čteme,ptám se jí cíleně ať mi popíše co je na obrázku a stejně zatím nic.Zatím to moc neřeším,ale mám trochu strach když půjdeme k zápisu do školky,snad se rozmluví.Jinak jak už tady někdo psal,je taky chytrá jak opice.A bez plínek už asi čtyři měsíce,ale volá si jen,že řekne ee.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
6.9.09 21:13

My byli u dcerky taky trochu nesví, hlavně kvůli častému teroru našeho okolí, prý už v roce a půl musí mluvit, tak jak to, že teda nemluví? A hledali chyby (kde asi, že jo? :lol: - málo na ni mluviíš… čteš jí vůbec?), tak jsem si říkala, že získám pádný argument pro prudiče 8) u pediatričky a taky že jo, řekla nám - prosím vás, do dvou let určitě nic neřešte, pak uvidíme. Začala mluvit, když jí byli dva roky a jeden měsíc a dnes je děsně ukecaná. :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4498
6.9.09 21:23

koukněte se na můj metřík - Florka má taky jen svoji mluvu - neopakuje, nespojuje, neskroňuje - má tak do 5 slov srozumitelných.Dr. tvrdí, ať tomu dáme čas, že to příjde :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1854
6.9.09 22:39

tak u nas zatim jen ta svahilstina. a DEDE, coz jsou dvere. Obcas i TETE, TATA, DADA. V posledni dobe BABA. Tot vse. DEDE (dvere) a BABA (baba) jsou jedina dve slova, ktera davaji vyznam :D:D
a vek viz metr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5093
6.9.09 22:55

Já bych si s tím hlavu nedělala. Moje sestřenka začala mluvit asi ve 3 nebo možná i později. Do té doby skvěle komunikovala, i když jen ukazovala a říkala MMHHMMHM. Ale všemu rozuměla. Pak najednou spustila a uměla úplně všechno. Tak jsme si všichni říkali, že prostě nechtěla mluvit nahlas, dokud to neměla perfektně naučené :lol:. A neteř je asi to samé, jsou jí dva a čtvrt a taky jen ukazuje a říká MMHHMMHHM.

Takže buď v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
6.9.09 23:13

Ahoj.Tak náš Maty mluví jen první 2 písmenka,takže třeba
Jedeme k babi autem řekne-je ba brmm
Dá dohromady i delší věty ale ve stejným znění :lol: -táta je v práci-tata je v pra atd..
Nijak to neřeším.Souseduv chlapeček už v 1,5 roce mluví jak 5 leté dítě,tak trochu rozdíl vnímám,ale jinak mi to ani nepřijde :lol: :lol: :lol: já mu rozumim :lol:
Horší je že teda kolikrát musim hodně myslet co vlastně chce,proto že banán je ba,babi je ba,bagr je ba :lol: atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
7.9.09 08:53

Synovci budou dva v prosinci a taky toho moc nenamluví, vždycky, když na mě začne „mluvit“, tak mu říkám, ať to zkuší česky :-) Ale celkem mu rozumím, on si ukáže nebo prostě nějak „řekne“. Jinak taky říká jen slova :-) Však ona se dítka rozmluví :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
7.9.09 09:31

Barča pomaličku začala kolem roka a půl (a to se mě na poradně ptal dr, jestli říká věty :lol: ), ve 2 letech mluvila velice dobře, bylo jí rozumnět (chápejte jako nežvatlala a „nekomolila“ ).

Aneta - 18m - pro ní je vše ba, pa, ta. Máma, táta. Tyty. Nene. Ale hlavně ba a pa a to má milion významů. Tch už se do ní navážela, ale já si s ní rozumím, neřeším to, se naučí:) Mmch navážela se do ní za to, že na kolo ukazovala ba. A ona jí opravila, že je to kolo a má se naučit mluvit a ne na vše ba. Jenže ona tím Aneta myslela ba, jako že to je Báry ;)

No, ale na hřišti jsemna jaře chytla depky. Byl tam chlapeček, já nevim, o 2-3m starší než Aneta? Tehdy jí bylo nějakých 14m. A ten kluk hovořil naprosto perfektně v celých větách, no zírala jsem a byla z toho dost paf.

Ale každý dítě je jiný;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect