Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky,
potřebuji nějakou radu nebo už si fakt nevíme rady,náš malý Péťa má 1,5roku a pořád nechodí,jen lítá když se drží za naši ruku,když ji chceme vzít-samozřejmě se to snažíme udělat nepozorovaně,odlákáme jeho pozornost,tak si hned sedne na zadek a mrčí,pak popoleze,ale jen mrčí,už mi z toho mrčení jde hlava kolem,kolikrát se i rozklepe,vypadá to že má strach,mě bolí záda,doma nic nestíhám protože na mě pořád visí a mrčí
,jdnoduše ho nebaví to co už dělý půl roku a chtělo by to aby chodil,ale jak ho to naučit a odnaučit strach to nevím. ![]()
děkuji moc za rady i vaše zkušenosti. ![]()
naše malá v 17 měsících lezla pouze po čtyřech a chodit začala až kolem 19 měsíců. Taky jsem měla obavy, ale doktorka říkala, že ona to dožene a at se kvůli tomu nestresuji. No a pak to opravdu rychle dohnala.
Nepřihlášená Karinka
klorane píše:
Zdravím všechny maminky,
potřebuji nějakou radu nebo už si fakt nevíme rady,náš malý Péťa má 1,5roku a pořád nechodí,jen lítá když se drží za naši ruku,když ji chceme vzít-samozřejmě se to snažíme udělat nepozorovaně,odlákáme jeho pozornost,tak si hned sedne na zadek a mrčí,pak popoleze,ale jen mrčí,už mi z toho mrčení jde hlava kolem,kolikrát se i rozklepe,vypadá to že má strach,mě bolí záda,doma nic nestíhám protože na mě pořád visí a mrčí,jdnoduše ho nebaví to co už dělý půl roku a chtělo by to aby chodil,ale jak ho to naučit a odnaučit strach to nevím.
děkuji moc za rady i vaše zkušenosti.
Vydrž!!! Klidně může zítra nebo pozítří běhat sám
Pokud chodí za ruku, neřešila bych to - i když chápu, jak je to náročné. Měla jsem to s Elinkou.
L.
Malý má 17 měs. a asi týden udělá sám pár kroků a to jen pokud nejsme v dosahu nebo se zapomene
. Dnes jsme byli u lékařky na pravidelné kontrole a ta řekla, že je prostě jen opatrnější a nijak se nad tím nepozastavovala. Za ruku běhá také, jak ďas a to mrčení - ježiš, mě už to fakt leze na mozek
. O tom, že mě záda bolí v jednom kuse nemá cenu psát.
Presne totez jsem mela taky,nase nejmladsi sla sama teprve TYDEN PRED ROKEM A PUL-ja to nikdy nejak neresila,vim,ze chodila za ruku hodne a mela to jen jako oporu…
I ted uprednostnuje ruku a zada si ji-asi to tak u opatrnejsich deti byva…A DIKYBOHU ZA NE-aspon to nejsou ‚trestiprdla‘ ,co neuhlidas uz od 9 mesicu(takova byla zas pro zmenu nejstarsi) ![]()
Kdyby mne tehdy pred asi dvema mesici nenapadlo pri prichodu na nove a zajimave detske hriste ZKUSIT NAZNACIT MANZELOVI,AT SE JI OPATRNE VYKROUTI ,tak asi nechodi sama dodnes…Tehdy si ale dodala odvahu a nadsene se rozesla,trava netrava,hrbolky nehrbolky,kaminky nekaminky…
Zkus to taky,az bude chtit k necemu novemu a strasne vzrusujicimu ......
HODNE STESTI!!!
Ahoj,
Roza se odvážila k prvnímu kroku až po 17. měsíci. A do té doby odmítala chodit i za ruce - jakmile jsem jí vzala, tak je měla jak špagety a rychle na kolena.
Fakt je, že třičtvrtě roku trvající období lezení mi přišlo k nepřežití.
Doktorka mi tehdy říkala, at to neřeším, že je to psychice - že jí chybí jen odvaha, že je důležité, když leze a umí stát.
Ale taky je fakt, že když už začala chodit, tak naprosto bezpečně a bez pádů. A během týdne uměla nejen chodit, ale i běhat.
Fakttem je, že je prostě opatrná, teď například trénujeme jízdu na velkém odrážedle - dva dny ho vodila, týden na něm chodila a teprve pak se odvážila trochu rychleji popojet.
Aspoň se nepřerazí ![]()
ahoj
přidávám se - Bětka udělala první samostatné kroky v 16.měsících…pak to měsíc bojkotovala a začala chodit až na dovolené, kde kolem ní běhalo dalších 20 dětí - což bylo na počátku 18.měsíce......
uznávám, vodění za ruce (ne za jednu, ale obě) mi už taky lezlo krkem, ale co může člověk dělat, že? ![]()
i mě doktorka řekla, ať se tím nestresuju, že Bětule si prostě dává načas…a ďoteď je to „madam opatrná“, jak říkával manžel…
věř tomu, že každé dítko si samo určí, kdy se k tomu odhodlá...... z vlastní zkušenosti můžu jen poradit - zkus ho vzít na pár dnů mezi více dětí, které už běhají…třeba se odhodlá (u Bětky to aspoň tak zapůsobilo)
DRŽÍM PALCE, AŤ PÉŤA BRZY SEBERE ODVAHU A ZAČNE CHODIT!!!!
Monika
Rozárka taky začala chodit dlouho a moje zkušenost? Čím víc jsem na ní tlačila, tím víc se ona šprajcovala, že chodit nebude. Jakmile jsem se na to vykašlala a přestala její chození řešit, tak se pustila a začala hned lítat jako drak ![]()
Chození za ruku bylo šílený, zatím to pro mě bylo její nejhorší období - pustit se nechtěla, takže jsme pořád lítali po bytě za ruce. Uklidila jsem jen to, co jsem cestou bafla do ruky ![]()
děkuji za rady,trochu jste mě uklidnili,když on je fakt strašnej posera,nedávno chodil sám po naší zahradě,nebo po ulici-miluje dopravní značky,aspoň za něčím,za čím by chtěl jít,ale teď tak týden je prostě stop stav v chození,upadl,ale nic si neudělal,takže asi to bude i tím pádem,příští týden jdeme na 1,5 kontrolu tak uvidíme,před 2měsíci nám doktorka řekla že to nemáme řešit,ale to mrčení je fakt děsný !!!!!!!!
Já jsem za ruce ani za jednu ruku nikdy nevodila. Uvidíš, že to zvládne, nech ho mručet ![]()
me teda taky rikali nestavet,nevodit a at se klidne vzteka,no a do tydne to mala zkusila a bylo po vzteku:)
Zdravim mam dcerku je ji 18.mesicu a taky neudelala ani jeden krok…chodi jen s choditkem, za ruku nebo se zidli…a venku s kocarkem…taky se zacinam bat protoze neumi ani stat…kdyz ji chci nejak osalit hned si sedne na zadek a zacne se vztekat…nabytek zacala obchazet ve 14.mesicich…neni nejaky figl jak ji trosku pomoci? ![]()
Dcera zacala chodit presne na 18 mes a tyden. Strasne se o sebe bala, nabytek obchazela od 13 mes. Nijak se nedala nalakat, proste sama nechtela. Chodila se mnou jen za jednu rucicku, pridrzovala se. Zacala pak chodit z niceho nic v obchodaku, ze jsem ji nenapadne pustila ruku a sla. Mela z toho hroznou radost
. Druhy den jeste trochu po byte lezla po ctyrech a dalsi den uz litala jako drak, zadny padani. Uz jsem z toho byla taky nervozni, ale dockala jsem se
.
Ahojky, dcera 18m jeste sama nechodi, teda za jednu ruku jo, sama si stoupne a chytne se nás za ruku a jde. Pokud ji nenapadne pustim tak ujde par kroku sama dokud si neuvedomi ze ji nedrzime, to pak hned sedne na zadek a vzteka se
ja bych to neresila, proste se boji, ale dr nas nuti na vysetreni, ze 18m je hranice do kdy mela sama chodit a ja nejsem normalni kdyz odmitam vysetreni prosim vas o nazor, myslite ze delam dobre kdyz si myslim ze se jen boji nebo bych mela jit na to vysetreni? jinak je ve vsem hrozne sikovna jen se hold boji pustit no. diky za nazory