Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Limi123 píše:
Sem ti napisou same maminky, ktere maji take sikovne deti.Tak ja ti napisu, ze muj syn to ve dvou a pul letech neumi a ve dvou a pul to neumi ani deti mych kamaradek. Ale ja jsem podobne veci umela uz pred druhym rokem a extra genius nejsem, hloupa take ne.
Zrejme bude tvuj syn sikulka, ale zda je nadany nebo ne, to ukaze jen cas…
Můj starší syn má 3r a čísla a písmenka, hodiny značky atd. teda neumí, ale jde vidět, že se mu nechce.. Nedává absolutně pozor
Je hodný, snaží se, ale rozhodně čísla a písmenka doma neřeší
Takže neboj. Myslím, že ve tvém okolí jsou tyto naše děti právě proto normální, protože jinak se to dítě považuje za génia ![]()
@Limi123 píše:
Sem ti napisou same maminky, ktere maji take sikovne deti.Příspěvek upraven 16.07.18 v 22:09
Dobrá připomínka.
Anonym z 22:06 - příspěvek nemůžu editovat. ![]()
(A to „prší“ mělo být „prdí“.)
@Andrea.Tom píše:
Můj starší syn má 3r a čísla a písmenka, hodiny značky atd. teda neumí, ale jde vidět, že se mu nechce.. Nedává absolutně pozorJe hodný, snaží se, ale rozhodně čísla a písmenka doma neřeší
Takže neboj. Myslím, že ve tvém okolí jsou tyto naše děti právě proto normální, protože jinak se to dítě považuje za génia
Ja se nebojim, on zase dela jine veci. Treba kdyz dostane bonbon, je schopny si ho schovat do zasoby (uz hodne dlouho) a snist treba za den dva… To mi prijde jako dobra vlastnost ![]()
A ten zbytek, kazde dite je jinak rychle a ja vidim, ze hloupy neni ![]()
Ja mam taky takoveho syna, trochu to ma po me a taky je to urcite tim, ze jsem starsi matka a mam na nej vic casu a trpelivosti. Sama se vzdelavam dal a to taky okoukal, ze se jde ucit jako maminka. Ale zase treba trochu trpi ta socialni stranka, je zvykly vic mezi dospelymi. Co je ve skolce tak ho ty deti pekne doucuji co neumel i ty negativni veci a uz nejde tak rychle dopredu, takze se s vrstevniky urcite do nastupu do skoly srovna.
Mně ohromilo před 30 lety jedno desetiměsíční dítě jedné známé, které sedělo v hlubokém kočáru a mluvilo !! Potkala jsem je a ono říkalo: Támhle jede auto. Jedeme do klámu
… Kdybych to neviděla na vlastní oči tak neuvěřím. Divila jsem se, že tak mluví, známá říkala, jooo, ona takhle mele:). Pak jsem ji potkala asi po 20 letech a ptala jsem se, co dcera dělá, že mě tenkrát kdysi ohromilo, jak mluvila. Byla normálně chytrá, měla střední školu a nijak extra nevynikala v ničem, ani v jazycích. Tím chci říct, že je to prostě u malých dětí nevyzpytatelné…
našla som tento článok https://centrumnadania.blog.sme.sk/…e-dieta.html
@autorka44 Mimoradne inteligentní mi neprijde. Ale zdá se, že patří mezi ty nadanější děti (alespoň v některých ohledech).
@autorka44 Tak me to prijde lehky nadprumer. Nedovedu si predstavit, co presne myslis pod pojmem, ze pozna vsechny pismenka.Jako ze je umi precist? Nebo ze je po tobe zopakuje, mysleno umi je vyslovit? V prvnim pripade bych pak rekla, ze nemam kolem sebe zadne dite, o.kterem bych. mohla rict pred 3.rokem, ze cte a pak verim, ze tam nejaka vyssi inteligence je, ve druhem pripade zustavam u toho vyssiho prumeru, kdy se to vyvojem muze srovnat do normy s ostatnimi.
@anupati píše:
@autorka44 Tak me to prijde lehky nadprumer. Nedovedu si predstavit, co presne myslis pod pojmem, ze pozna vsechny pismenka.Jako ze je umi precist? Nebo ze je po tobe zopakuje, mysleno umi je vyslovit? V prvnim pripade bych pak rekla, ze nemam kolem sebe zadne dite, o.kterem bych. mohla rict pred 3.rokem, ze cte a pak verim, ze tam nejaka vyssi inteligence je, ve druhem pripade zustavam u toho vyssiho prumeru, kdy se to vyvojem muze srovnat do normy s ostatnimi.
Ja ve 3 letech cetla slova, prababicka mi vystrihovala velka pismenka z Rudeho prava a skladala a ja cetla
A jak uz jsem psala, hloupa v dospelosti nejsem (urcite patrim k chytrjsim, ale kolem me je spousta podstatne chytrejsich lidi, kteri ve 3 letech slova necetli)…
Takze podle me to, ze je tak sikovna, ukazuje jen na to, ze nebude hloupa, ale jak moc chytra bude, ukaze az cas…
@Limi123 Ono taky dost záleží na tom, jak dítě k tem dovednostem přijde. A taky na tom, zda ten talent nějak rozvíjí.
@Limi123 píše:
Ja ve 3 letech cetla slova, prababicka mi vystrihovala velka pismenka z Rudeho prava a skladala a ja cetlaA jak uz jsem psala, hloupa v dospelosti nejsem, ale kolem me je spousta podstatne chytrejsich lidi, kteri ve 3 letech slova necetli…
Takze podle me to, ze je tak sikovna, ukazuje jen na to, ze nebude hloupa, ale jak moc chytra bude, ukaze az cas…
Tak ano, lide vyssiho IQ nemusi nutne znamenat zivotne uspesne. A tim vubec nemyslim, ze je to projev nejake jine poruchy, jak tady nekdo zminoval. Chybi proste vlastnosti, ktere jsou potreba proto to vyuzit…nevim, jak bych to ted popsala.Ale ze neni uplne bezne cist…to bych rekla, je fakt. Kdysi jsem cetla o nejakem geniovi, ktery se odplenkoval tak, ze si precetl knihu pro rodice, jak na to
Jako jediny, co si z celeho clanku pamtuju, ze ![]()
Neverim tady nikomu nic
pry ve dvou letech umi cist hodiny, psat cist pocitat
tojo
No kdybys nedodala větu s tím oblíkáním, tak si to možná myslím, ale takhle to ukazuje spíš na to, jak se mu hodně věnuješ, rozvíjíš ho a určitě není na škodu v tom pokračovat, ale o nadprůměrné inteligenci to až tak moc nebude, defakto se učí věci nazpaměť. Spoustu rodičů takhle starých dětí ani nenapadne, že by je učili písmenka nebo dinosaury, prostě jim pustí pohádku, dají kostičky a pohodička, takže děcka pak neoslňují znalostmi barev a písmen, ale pohádkových potvor - prostě se každý přirozeně rozvíjí ve svých možnostech. Takže bych ho klidně učila nové věci tak, jak ho to bude bavit, aby nezakrněl, ale s nějakým prosazováním vysoké inteligence bych byla opatrná, dost věcí, co popisuješ by už normálně dítě v tomhle věku mělo zvládnout - básničku, poznat základně barvy atd. Ale také se samo najíst, zvládat základní hygienu a sebeobsluhu - což je taky jen a jen o učení. A s tím legem to dělám taky, třeba je prostě puntičkář. ![]()
Příspěvek upraven 17.07.18 v 15:07
@autorka44 Všechny tebou uváděné znalosti jsou jen důkazem dobré paměti dítěte, dítě se ptá a dospělý odpovídá. Velmi chytré (ve smyslu inteligence) dítě začne samo pátrat po principech (např. v matematice), hledá logiku věci (např. proč se říká dvaCET-třiCET-čtyřiCET, ale dál padeSÁT, šedeSÁT…) a souvislosti.
Barvy, jednoduchá čísla (dejme tomu do dvaceti), písmena, značky aut, dopravní značky, písničky apod. jsou jen naučené věci. Moje čerstvě tříletá to taky zná, protože se prostě ptá a já jí odpovídám, a děti si pamatují hodně snadno. Pro mě je teď důležitější ji naučit právě té sebeobsluze, tomu, že se nemá stydět a má pořádně zdravit, děkovat, omlouvat se apod. Kdyby mi někdo řekl „Ano, je nadprůměrně inteligentní“, tak s ní stejně nebudu nic dělat jinak. Tobě kdyby to někde posvětili, tak něco ve výchově změníš?
@prejeta_zaba Tak prave ta veta s tim oblikanim me osobne prijde povedoma.Ve skolce maji chlapecka,ktery je potvrzene nadprumerne inteligentni,ale socialni inteligence spatna,sebeobsluha.Z tohoto duvodu mel i odklad do.skoly a to se ve skolce na zaklade her naucil cist,psat,uz ted dela detem zajimave vyklady o hvezdach…a ano,neumi se oblect a dat si boty,respektive tuto podruznou cinnost zvlada v silenem skluzu a nechuti posledni rok.U nej je to ale soucast urcite diagnozy,u ktere je beznym jevem vyssi inteligence,ale celkove nerovnomerny vyvoj.