Velmi moudré dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7478
17.7.18 12:46

@srpen89 Tak teď jsem si vzpoměla, jak jsme byli za mlada na brigádě na restauračce a jakýmsi omylem, tam přijeli Němci. Obsluhovala je kámoška. Na pití se ještě nějak domluvili. Ona ta cola a bier docela šlo…ale pak začali řešit jídlo…a jaký druh masa to je…a vzájemně tam na sebe dělali prasátka, slepičku apod. :lol: No řežu se doteď, když si to vybavím. V Itálii bych frčela asi jen na pizze, cole a růžovém víně, počty rukama :lol: A v Chorvatsku teda nevím nevím. Asie total konec. Ani to Rusko bych nedala, umím tak počítat do 4 a charašó, číst vůbec. Ale pravdu díš, kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2334
17.7.18 15:38

@anupati Jak píšeš, že ve školce se chlapeček neumí obléct, ale je vysoce inteligentní, nebo, že tvůj manžel nedokončil výšku z jistých „důvodů“. Nedávno byl o těchto lidech článek v Respektu, že tyto děti mají už na základce deprese, protože se nudí, jsou šikanovány za svou nadprůměrnou inteligenci atd. Ono být chytrý a neumět si zavázat boty (přeneseně) je v životě defakto k ničemu, sama uznáváš, že manžel toho taky až tak nevyužije, takže se pak nabízí otázka, jestli nějaké poměřování inteligence k něčemu vůbec je, když člověk nemá dostatek trpělivosti a sebeovládání se naučit sám obléknout (nebo dokončit školu, vyjít se šéfem apod.) Jsem na tyto soudy dost háklivá - na gymplu jsem měla spolužáka, který se pořád oháněl, jak je génius na matiku, jak jsme všichni blbí, že nám do nedojde už předem atd. No borec se bez chyby neuměl ani podepsat a z matfyzu samozřejmě letěl po prvním semestru, protože si nepohlídal nějakou úředničinu, no dělat ramena, jak ostatní jsou hloupí ještě nutně neznamená životní úspěchy… Takže nějaké takové omlouvání, že geniální chlapeček zvládá ve třech letech čtení (tedy pozná pár znaků - písmen, číst neumí), ale neumí si obléknout kalhoty je podle mě silně kontraproduktivní a rozvíjela bych ho zase chvíli sociálním směrem. Nemusí se dívat na pohádky pro batolátka a hrát si na písku, jestli ho to nebaví, ale aby se o sebe uměl postarat a věděl, že pouhé znalosti nejsou všechno je základ úspěšného života. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
17.7.18 16:10

@prejeta_zaba No ano, v tom smyslu právě zakladatelce radím. Že je důležité pracovat na těch ostatních oblastech. Pravda je, že manžel sklony k depresím má. A já kolikrát taky, když vidím, co by narozdíl ode mě mohl dokázat, protože má ten potenciál, ale… Nemyslím si, že je to procházka růžovou zahradou, takže jako rodič bych podpořila především sociální inteligenci, empatii, učila vědomě se sebou pracovat (případně vzala tam, kde to umí). Jinak manžel určitě nemá dojem, že je něco víc, než ostatní. Určitě ne, i nabídku z mensy odmítl, že se nepotřebuje takto družit…mě o tomhle a nějakou výši svého IQ řekl až po několika letech, co jsme spolu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
17.7.18 23:01

1. Čo sa týka toho lega, tak bude asi pedant, snáď ho to prejde, lebo chudina jeho manželka
2. Čeština a slovenčina sú veľmi podobné jazyky, takže kľudne nech Ćeši píšu na slovenské stránky česky a Slováci na české slovensky, jasné, že na nemecké nebudem písať slovensky, keďže tieto reči sú veľmi rozdielne
3. Na to, či je inteligentný, sa popýtam aj jednej odborníčky, možno mi povie, že takých detí je viac
4. Pokiaľ ide o obliekanie, tak keď mu to nejde, tak sa hneď začne zlostiť a tak mu radšej pomôžem
5. Vie používať aj dlhšie vety, aj súvetia

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
18.7.18 00:07

@autorka44 Tak nemusí být ani pedant. Já jsem taky musela mít všechny hračky pečlivě uklizené, s legem jsem dělala úplně to samé. Jsem možná na něco puntičkář a dokazu si všímat detailů a doladit je. A jinak jsem u spousty věcí zase pohodar a určitě nikoho nebuzeruju, spíš je to puntičkářství občas takovy bič na mě, ale čím jsem starší, tak s tím umím lépe zacházet. Do budoucna doporučuju podporovat ho v tom u věcí, kde to má smysl, ale zároveň ho učit se i smířit s tím, že něco je (např. z časových důvodu) udělat nedokonale. Co se týče toho oblékání, tak doporučuji zvážit, zda místo pomocí syna neučit se vyrovnávat s tím, že mu něco nejde a učit ho zvládat negativní emoce a podpořit ho v tom to zkouset, i když mu to nejde. Ne snad proto, že by byl až takový problem, že se sám neobleče, ale spíš, aby se nenaučil takto postupně reagovat na vše, co mu nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
18.7.18 19:49
@anupati píše:
@prejeta_zaba Tak prave ta veta s tim oblikanim me osobne prijde povedoma.Ve skolce maji chlapecka,ktery je potvrzene nadprumerne inteligentni,ale socialni inteligence spatna,sebeobsluha.Z tohoto duvodu mel i odklad do.skoly a to se ve skolce na zaklade her naucil cist,psat,uz ted dela detem zajimave vyklady o hvezdach…a ano,neumi se oblect a dat si boty,respektive tuto podruznou cinnost zvlada v silenem skluzu a nechuti posledni rok.U nej je to ale soucast urcite diagnozy,u ktere je beznym jevem vyssi inteligence,ale celkove nerovnomerny vyvoj.

Typicky asperger..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.18 19:56
@autorka44 píše:
Mám 2 a 3/4 ročného syna a myslím si, že je na svoj vek mimoriadne múdry. Už pred druhými narodeninami poznal niektoré písmenká, už pozná teraz všetky, pozná číslice, vie počítať do 12, pozná 5 farieb, rozumie aj niečo nemecky, vie naspamäť nejaké básničky a pesničky, aj text z jednej knižky a hrať sa nechce so seberovnými, ale so staršími, aj desaťročnými. Ja som ho mala vo veku 41 a pol roka. Pred cudzími je ale ticho, predvádza sa len pred človekom, ktorého pozná. Dá sa nejako zistiť, či je mimoriadne múdry, alebo je to bežné a aj vaše deti sú alebo boli také? Je aj dosť veľký rebelant, ale v jeho veku je to bežné a veľký pedant, napríklad keď ukladáme lego, tak nesmieme odložiť ani len dve časti spolu, všetko predtým musí rozobrať a až potom uložiť.

Dcera 2 roky a 7 mesicu je na tom obdobně.. kromě písmen, ty jsme ji nikdy neukazovali.. u psychologa ji byl dělán nějaký test se závěrem, ze je nadprůměrné inteligentní.. ale ukáže až čas, je to proste prcek.. nicméně s tim legem je to docela zvláštní.. když dite nějakým způsobem vyčnívá, je to průšvih a většinou nekde zase něco chybí - většinou socialno.. muže to byt i PAS..

• Citovat
  • Upravit
561
18.7.18 21:41

no veď, on sa hráva ako som už písala väčšinou sám, alebo vyhľadáva o dosť staršie deti - ale on sám chce, dnes z leporela urobil trojuholník a mne povedal, že mám spraviť lichobežník :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
23.7.18 22:28

No dostsala som radu, že keď bude chodiť do škôlky a tam bude veľmi šikovný, tak potom ho mám dať otestovať, dovtedy vraj netreba. Ale na ďalší školský rok prijatý nebol, tak potom o dva roky, len aby dovtedy nezlenivel. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
31.7.18 15:06

No, neviem, či je ten moj syn až taký múdry - :-D https://www.youtube.com/watch?… ten zemepis ani ja neovládam, hláskovať 30 písmenkové slovo detto - teda nesmelo by byť cudzie, lebo by som si ho nezapamätala a o matematike radšej pomlčím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí