Velmi moudré dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
561
17.7.18 08:45

on vie čítať jednotlivé písmenká, ale nevie si ich dať do súvislosti ako jedno alovo - prečíta jednotlivo A U T O, ale nie celkovo AUTO - to by bolo fakt už skoro - a pozná aj geometrické tvary ako trojuholnik, štvorec , kruh a dokonca aj lichobežnik, len škoda, že pred cudzimi mlčí, ukazuje sa len pred tymi, ktorych pozná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
17.7.18 08:48

oprava - ako jedno slovo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
17.7.18 09:04

@autorka44 Škoda, že před cizími mlčí… Tak přece o to nejde, aby to viděli cizí, ne? Pokud bude nadprůměrně inteligentní, tak to vyplyne, to nezastavíš…a pak bych se snažila s tím pracovat. Spousta takových dětí dojela na tom, že byli napřed a pak v nich vstup na klasickou základku vše zabil, protože věděli už vše pro první, druhou třídu, takže nuda…z toho začali zlobit..a dostali nálepku…a postupně zapadli… Dost často lidi s vyšší inteligencí mají problém se sociálním vnímáním, emapatií nebo jsou prostě přehlcení. Vidím to u manžela. Když se řekne téma, uvažuje automaticky úplně v jiných dimenzích, já jen koukám…něco jako šachista, který rovnou vidí x tahů dopředu…ale že by byl nutně v životě úspěšnější, než já? Mě stačí výše mojí inteligence k poměrně stejému úspěchu, protože to vyvažuji tahem na bránu, důsledností, soustředěností apod. Manžel má velké výkyvy, v efektivitě, má problém sám sebe balancovat… Takže mnohdy to není úplně výhra. Spíš bych řekla jako se vším, je dobré s tím pracovat, ale sedět z toho na zadku, zase ne… A v jeho případě (syna) bych kladla důraz hlavně na to rozvíjení sociální inteligence, empatie, soustředěnosti apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
17.7.18 09:06

@autorka44 Např. manžel nedokončil ani jednu výšku a opravdu ne proto, že by na ni inteligenčně neměl. Takže tak… opravdu bych se jako matka zaměřila na rozvíjení těch dalších stránek osobnosti, ovšem vzdělání bych mu pak hledala takové, jaké bude vhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30962
17.7.18 09:22

@autorka44 opět naučené dovednosti. Ale takto, určitě může být velmi chytrý, ne že ne. Zapracovala bych na té samoobsluze, protože to by ho brzdilo dál. Ty jako rodič mu můžeš hodně pomáhat v získávání informací, ale v určité chvíli bude potřebovat podněty z venci. Nejvíce odkladu je ne kvůli tomu, že dítě nezná barvy, ale že nejsou zralé v sociální oblasti.

Jak rychle se třeba dítě ty věci učí? Jak dobře rozumi? Od kdy zcela běžné rozumí řeči dospělých bez nějakého zjednodušování? Umí dávat věci do souvislosti? Například z běžné vety, kterou slyší, si vypíchne slovo a zazpívá písničku, kde se stejně slovo vyskytuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16201
17.7.18 09:24
@autorka44 píše:
on vie čítať jednotlivé písmenká, ale nevie si ich dať do súvislosti ako jedno alovo - prečíta jednotlivo A U T O, ale nie celkovo AUTO - to by bolo fakt už skoro - a pozná aj geometrické tvary ako trojuholnik, štvorec , kruh a dokonca aj lichobežnik, len škoda, že pred cudzimi mlčí, ukazuje sa len pred tymi, ktorych pozná

Ale na tom fakt není nic geniálního, pro to dítě jsou to prostě symboly, které se naučí. Dám ti příklad - Moje dcera ve dvou letech odříkala recepty na bábovku nebo na polévku, protože se mnou chtěla vařit a ptala se, co tam dávám (takže to slyšela, viděla a zažila - ideální kombinace pro zapamatování). Kamarádky syn (jediné opravdu velmi inteligentní dítě, které znám) řešil v necelých třech letech, jak přesně funguje kypřící prášek do pečiva, a jestli kdyby ho přidali do nudlí na polévku, tak by se ty nudle v polévce taky zvětšily. Dcera znala geometrické tvary, ale ten hodně chytrý kluk objevoval úplně sám, že když přehne čtverec jedním směrem, dostane obdélník, ale když ho přehne jiným směrem, vznikne trojúhelník, a že z toho obdélníku už pak jedním přehnutím trojúhelník neudělá a z toho trojúhelníku obdélník taky ne, ale menší stejný tvar jo. Prostě hledal principy a vyvozoval sám závěry (teď jsou mu 4 a pořád nemá „zvláštní péči“, kamarádka je rozumná a říká, že dokud se sám pořádně nevysmrká a neutře si zadek, tak fakt nemá smysl posílat ho do mensy a podobné věci, ale je podzimní a asi bude dřív zaškolený a budou pro něj hledat školu, kde bude moct např. v matematice přeskočit ročníky a chodit se staršími - protože matematických principů už si odvodil od těch 2 do 4 let fakt dost, v podstatě celý první stupeň má dávno zmáknutý).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2067
17.7.18 10:53
@autorka44 píše:
on vie čítať jednotlivé písmenká, ale nevie si ich dať do súvislosti ako jedno alovo - prečíta jednotlivo A U T O, ale nie celkovo AUTO - to by bolo fakt už skoro - a pozná aj geometrické tvary ako trojuholnik, štvorec , kruh a dokonca aj lichobežnik, len škoda, že pred cudzimi mlčí, ukazuje sa len pred tymi, ktorych pozná

Tak tobe jde evidentne o potlesk okoli, a o klepani na rameno. :roll: Jinak nechapu, proc by mela byt skoda, ze pred cizimi mlci 8o Prosim te, nech ho zit a prestan z nebo delat génia. Mas chytryho, sikovnyho kluka, at dela co ho bavi, ty ho v tom podporuj, ale nechtej z neho delat cvicenou opici, na kterou se bude chodit kazdy koukat jak na exota. A na ty cestine zapracuj, ta slovenstina se neda číst. Na nemecky, italsky, polsky, francouzsky nebo spanelsky server by jsi taky nepsala slovensky. Ze ne ? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
17.7.18 11:06

@srpen89 Tak já osobně se slovenštinou problém nemám a přijde mi samozřejmé tomu jazyku rozumět, když jsme byli jeden stát…asi už jsem fakt stará 8o A jak jsem byla v zahraničí ráda, že se družíme ako bratia. Navíc se mi jako jazyk líbí, je melodická… prostě je to to poslední, co by mi tady vadilo. Podivné reakce a náznaky přístupu zakladatelky mi vadí mnohem víc obsahem, než formou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8501
17.7.18 11:16

@anupati presne tak. Zakladatelka chce slyset, ze ma genialni dite. To mozna ma, mozna ne, ale podle toho, ze umi pojmenovat barvy, pismenka a tvary, se to proste rict neda :nevim: Ale hloupe to dite asi uplne nebude, to bych se zase nebala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jestli tohle bude za 3 mesice syn umet, budu na nej pysna. Ale to jsem i tak :*

Příspěvek upraven 17.07.18 v 11:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2067
17.7.18 11:17

@anupati ja to proste neumim cist, nerozumim tomu. I snaha se ceni. Jen kdyby to ti lide aspon zkusili. A ne suverene psat cesky. Ja se vzdycky snazim mluvit reci naroda, kde jsem. V Nemecku německy, v Italii italsky, na Slovensku slovensky… Ale to jsme trochu odbocily ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
17.7.18 11:27
@Limi123 píše:
@anupati presne tak. Zakladatelka chce slyset, ze ma genialni dite. To mozna ma, mozna ne, ale podle toho, ze umi pojmenovat barvy, pismenka a tvary, se to proste rict neda :nevim: Ale hloupe to dite asi uplne nebude, to bych se zase nebala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jestli tohle bude za 3 mesice syn umet, budu na nej pysna. Ale to jsem i tak :*Příspěvek upraven 17.07.18 v 11:17

Jo, tak moje dcera má 2 a čtvrt…a slovní zásoba tristní :mrgreen: I když jde vidět, že rozumí perfektně tedy. Starší touhle dobou dávno mluvila v plynulých větách… a jak jsme si o starší nemyslela, že je nějak geniální, tak ani o mladší nemám strach, že je hloupá… Výjměčné jsou každopádně obě, pro mě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
17.7.18 11:30
@srpen89 píše:
@anupati ja to proste neumim cist, nerozumim tomu. I snaha se ceni. Jen kdyby to ti lide aspon zkusili. A ne suverene psat cesky. Ja se vzdycky snazim mluvit reci naroda, kde jsem. V Nemecku německy, v Italii italsky, na Slovensku slovensky… Ale to jsme trochu odbocily ;)

V dnešní multi kulti době a době internetu…no nevím nevím :lol: Já jsem si jako malá četla i ve slovenštině, mám kamarádky slovenky a jazyk se mi líbí. Já myslím, že tě na zakladatelce dráždí hlavně něco jiného, jináč by jsi jí i tu slovenčinu odpustila :hug: A odbočuje se tady v každé drué diskuzi, tak snad dámy prominou, už mlčím OT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2067
17.7.18 11:58

Co ma spolecneho internet a to, ze ma clovek snahu se domluvit s domorodci jejich reci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
17.7.18 12:14
@srpen89 píše:
Co ma spolecneho internet a to, ze ma clovek snahu se domluvit s domorodci jejich reci :think:
Že ty hranice se nám díky netu smývají. Člověk může sedět třeba v Austrálii a už dávno neplatí v Německu německy… i proto se třeba o angličtině říká, že je jazyk mezinárodní…takže někde jsme mluvili lidi spolu anglicky, i když to nebyla rodná řeč ani jednoho z nás, potažmo ani místa, kde jsme se nacházeli. Fakt na tom tak bazíruješ? A ano, snaha se cení…ale zrovna slovenština mi takový problém nepřijde, aby nás domorodce urážela, že se nesnaží česky. Hele k nám do bytovky se má stěhovat černoška, má tady učit anglicky a v baráku haló…že si byla prohlídnout byt s překladatelem…co tady jako dělá, ani česky neumí…Jako fakt? Já jsem ráda za zpestření a těším se, že třeba bude příležitost promrskat řeč, což uvítám. A jestli se bude učit česky nebude…tak to je její věc. Nepřijde mi to jako neúcta. Holt se ne vždy domluví. A živě si vzpomínám na jednu uživatelku, která slovenka se tady snažila psát česky, ovšem s chybami a zase se do ní neustále někdo pouštěl (než si na ni zvykli), že tam má chyby. Takže stále vysvětlovala…a padl tam i názor, že má raději psát slovensky, než takhle s chybami, že to je horší. Tak se zavděč všem,že…To nejde. A tohle je můj osobní názor. Pokud ty to obecně vidíš takto striktně, tak je to zase tvoje věc.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2067
17.7.18 12:33

@anupati tak určitě v nejakych turistickych letoviscich se anglicky domluvisale treba tam, kam jezdime do Italie neumi anglicky nikdo ani slovo. Mozna ji nejaci skolaci, ale s temi do styku neprijdem. Takze jsme fakt nuceni mluvit italsky. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí