Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ráda bych zjistila, zda se tu někdo věnuje dobrovolnictví. Popřípadě, co k tomu člověka přivedlo, jak se k tomu dostal, jakou činnost vykonává atd. Já jsem dříve chodívala odpoledne číst dětem do školky pohádky a vedla jsem pár zájmových kroužků pro děti od 4 do 7 let. Teď jsem na rodičovské (i když dál studuji) a přemýšlím, že bych se ráda zase nějak zapojila. Zaujala mě nabídka dobrovolnictví v kojeneckém ústavu, ale nevím. Ráda bych se tedy dozvěděla zkušenosti a názory ostatních na podobné činnosti.
Dělala jsem dobrovolníka na různých místech v době mateřské nebo, když jsem neměla práci, vedla mě k tomu chuť pomáhat a získat zkušenosti.
@cher - a můžu se zeptat, jakou činnost jsi dělala? Jestli práci s dětma, staršíma lidma, v nějaké poradně atd.
Ne, nikdy jsem se nevěnovala. Nejsem typ na služby dětem nebo starším lidem a nic jiného jsem nenašla.
@Sany80s - exituje i dobrovolnictví manuální, organizace akcí, práce se zvířaty, doučování, poradenství, administrativní práce… Ale děkuji za odpověď. ![]()
Já o nějaké formě dobrovolnictví přemýšlím už dlouho ( v řádu let), ale zatím tak nějak hypoteticky, nějak si to neumím úplně představit. Bavilo by mě třeba něco s dětma (nejlíp asi předškolníma, lákal by mě možná i ten kojeňák) - ale nemám žádnou praxi ani vzdělání v tomto směru a moc nevěřím, že by k prťatům pustili kdekoho. Muselas třeba něco splňovat, abys mohla chodit číst pohádky?
Dělala jsem různé věci, zajímavé je dělat doprovod či jinou asistenci nevidomým, to jsem chodila na kurz, napr. okamžik. cz
Delavala jsem dobrovolnici pri studiich. Nejdriv jsem dojizdela hlidat a obstaravt pana po mrtvicce, pote jsem dochazela do domova duchodcu. Ale nebyla jsem spokojena s organizaci, tak jsem toho u nich nechala. A pak me to stari hrozne deprimovalo :/ snazila jsem se ty babicky trochu rozveselit, ale jak uz citily, ze jsou na konci zivota, samy a nektere cely den upoutane k luzku, tak uz si ani nechtely povidat. Dalo mi to jedno - nikdy tohle rodicum neudelam.
Pak jsem narazila na supr organizaci, ktera se primo o postizene starala, vybrone fungovala. Tam jsme jednou tydne vyzvedli klucinu s DMO, dovezli jsme ho domu a starali se o nej do vecere (nakrmili, ucili se s nim, popovidali si). Ohromne me to naplnovalo, hlavne ta jeho radost ze zivota.
Jeste jsem chodila do utulku pomahat cistit kotce.
A proc jsem to delala? Vlastne ani nevim
Vzdycky jsem chtela pomahat lidem, zviratum. A vzdycky jsem chtela pracovat s postizenymi.
Zatím jsem ještě nedobrovolničila, ale plánuji něco se psy. Přála bych si nějak pomoc v této oblasti.
@Oter Ahoj Oter, to je hezké, že se chceš zapojit jako dobrovolník. Já jsem, stejně jako @Cricry, dělala dobrovolnickou činnost pro Okamžik. To je sdružení pomáhající nevidomým lidem. Mohu říci, že mě to velmi obohacovalo. Taky mi to ukázalo úplně jiný pohled na svět, když jsem někomu dělala oči.
Já jsem jednou jednorázově pomohla se stavbou keltské vesničky, takového vlastně skanzenu, organizovalo to Hnutí Brontosaurus. Bylo to docela fajn, normálně dělám u počítače, takže manuální činnost pro mě byla zpestřením a vyčištěním hlavy, navíc se tam sešli fajn lidi. Ráda bych zase něco podobného podnikla. jak taky někdo psal, že moc není na službu dětem nebo starým lidem, to já moc taky ne, ale jsou i jiné formy dobrovolné práce i pro lidi, kteří nejsou tak kontaktní a to je fajn ![]()
@Zola - Já jsem chodila číst od sedmé třídy do konce střední školy, takže ne, nemusela jsem nic spolňovat. Ředitelka i učitelky mě znaly (do stejné školky jsem chodila já i mé starší sestry). Co se týče toho kojeneského ústavu, tak jak mi bylo řečeno, je nutné mít čistý trestní rejstřík a kladný posudek od jejich psychologa.
@MartinaIrena - věřím, že to byla ohromná zkušenost. Člověk se pak dívá na svět úplně jinak, viď?
@heia vidis, to jsem vlastne taky pomahala se zakladanim nove klasterni zahrady pres sdruzeni Ochrancu prirody
to uz je let…
@Oter Hlavně po 8 hodinovém sezení v kanclu u PC mi konečně připadalo, že dělám něco užitečného. A můj manžel mi to hrozně chválil, vždycky říkal, že mám dobré srdíčko a to se taaaaak hezky poslouchá. ![]()