Vepřový steak nebo biftek

472
1.12.09 17:46

Vepřový steak nebo biftek

Chtěla bych vás poprosit o nějaký receptík na vepřový steak nebo biftek. Budu slavit kulatiny a pozvu rodinu na oslavu se sváteční večeří. A jelikož má naše rodina nejraději steak nebo biftek (soudím dle toho, co si příp. dávají v restauraci), tak bych jim chtěla tuto dobrůtku připravit i doma.
V restauraci je to maso tlusté 1-2 cm (plátky) a nejspíše marinované, jelikož se pak jen krátce opeče. V restauraci je podávají s nánosem cibule, také je tam i klobáska, volské oko a polité nějakou omáčkou. Mají rádi i maličko pikantní.
Zkoušela jsem hledat na netu, ale nějak jsem nic nenašla a nebo mě to příliš nezaujalo. Nikdy jsem to ani nezkoušela přiravovat, tak teď bych to chtěla zkusit nanečisto jen pro manžela a v nedělu rodině.
Máte někdo nějaký osvědčený receptík?
Díky moc všem za inspiraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8499
1.12.09 17:57

Ahoj Pett,
tak my si doma děláme takové ty klasické hovězí pfefer steaky, to milujem. :dance:
Koupím vždy maso na steaky, nejlepší je samozřejmě hovězí svíčková, ale ta cena :think:
Maso opláchnu a třeba na 3 dny naložím do oleje s provensálským kořením a nedrceným pepřem.
Připravuje většinou přítel, ale mám to odkoukaný: rozpálí pánev bez oleje a na ní mrskne masíko, co už bylo předtím naložené.
My máme rádi polopropečené, ale já to poznám jen podle toho když nakrojím.
Jo a maso v žádném případě neklepat, kdyžtak jen kotníky prstů. :wink:

A kdybys chtěla i tu omáčku tak:
1 lžička černého pepře
1 lžíce zeleného pepře - celý
dve špetky provensálského koření
50g másla
3 lžíce hladké mouky
3dcl vývaru- já dělám z bujónu
1dcl smetany
 sůl

Zasmažíš máslo s moukou, přidáš koření, smetanu, rozředíš vývarem a povaříš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
1.12.09 19:26

Manžel si nakládá hovězí steaky do koly s kořením (steakový koření) a je to dobrý. Zní to blbě, ale kolu tam necítíte a fakt je to pak dobrý a křehký :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17979
1.12.09 19:29

tak tohle téma mě taky zajímá. přibližně jak dlouho opékat z každé strany, aby byly polopropečené?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7602
1.12.09 19:46

Ono je taky kumšt narazit na dobře vyzrálý a odleželý maso. To co občas mívaj je blivajz a uděláš z toho tak akorát podrážku a ne dobrý beef steak :(
Je taky důležitý hodit to na řádně rozpálenou pánev, ay se maso zatáhlo a zůstalo šťavnatý. Zkus ještě pohledat na netu nějaký články, já jsem kdysi jeden našla, bylo to opravdu slohové pojednání o biftecích :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
1.12.09 21:08

Hlavne je to siilene tezky, kdyz chces pripravit proste jen obyc. hovezi steak, bez nalozeni a ruznych bylinek, ktery si das pak treba s fazolkama se slaninou :roll: aby ses trefila na tu spravnou „podobu“.
Ted jsme o vikendu meli vyborne hovezi, krasnoucke, tak jsem si rikala fajn, udelam nam to nase meedium :wink:
No a Elisko, jak ses ptala, byly u toho i rady jak to pripravit, super, takze na medium se ma nechat rychle zatahnout, na velky plamen, tak 1 min.po obou stranach a pak dopekat 3 minuty max. Mela jsem to ale uvnitr krvavy, tak jsem rikala necham jeste minutu po kazde strane a byl z toho skoro well-done, uplne hnedy :twisted: Ja to proste doma netrefim..

Pett, ale ted koukam, ze ty bys chtela delat veprovy steak, ne hovezi?? To by melo byt podle me jednodussi, pac veprove se upravi rychleji, ale je fakt, ze z vepre jsem to nikdy nedelala, delam jen panenky :wink:

Zebrus, ta kola me opravdu zaujala :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
1.12.09 21:53
Zebra píše:
Manžel si nakládá hovězí steaky do koly s kořením (steakový koření) a je to dobrý. Zní to blbě, ale kolu tam necítíte a fakt je to pak dobrý a křehký :wink:

Zebro, mě to taky zaujalo. Vzhledem k tomu, co všechno je v cole za chemikálie, by to mohlo aj fungovat :-D .
Nemůžeš to prosím upřesnit co do množství, času a tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
1.12.09 22:16

Tajemství dobrého hovězího steaku je v prvotřídním mase, u nás se těžko shání a i pak je to docela umění udělat ten pravý, ozdoby a příkrasy nehrají roli, dominantní je chuť masa. Takže si ho s chutí po x-té dám v dobré restauraci, doma 2× ročně z pravé odleželé svíčkové.
Z vepřové panenky je to jednodušší (a levnější), třeba takhle: panenku nakrájet na 2-2,5cm špalíky, neklepat jen prsty zploštit, osolit, lehce opepřit, zakápnout dobrým olejem a v lednici nechat hodinu odležet. Na pánvi rozehřát olej, 3+1 minutu restovat zprudka po obou stranách, stáhnout z ohně, přidat trochu másla a dát do trouby na cca 120 st. Na druhé pánvi rozehřát máslo, přidat nakrájené žampiony, osolit a dost opepřit, orestovat a kratičce podusit (max 5 min), zjemnit smetanou, až se konzistence jeví správně krémovou je hotovo. Na talíři přelít medailonky houbovou směsí a třeba dozdobit sekanou petrželí.
K tomu nějaké brambory nebo bílé pečivo…a dobrou chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2010
2.12.09 08:16

BaraF, teda, to zní úžasně. Úplně to vidím. Takové diskuze je pro mě trest, protože bych vždycky táák jedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
2.12.09 09:16

Tak já vám obdivuju kompletně, pro mě je biftek něco tak nezvladatelnýho, že ani nezkouším. Suroviny jsou samozřejmě základ, ale i z panenky u nás vaří chlap, protože ty jeho fígle teda nedávám. A dokonalej biftek si dává jen v několika málo restauracích, většinou je prý moc neumí nebo mají špatný maso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
8.12.09 10:03
makina píše:
Zebro, mě to taky zaujalo. Vzhledem k tomu, co všechno je v cole za chemikálie, by to mohlo aj fungovat :-D .
Nemůžeš to prosím upřesnit co do množství, času a tak?

Teď jsem si taky všimla, že je to původně o vepřovým :oops: . Manžel teda dělá jen hovězí, s vepřovým by to asi nefungovalo. Nakládá to nejdřív jen do čisté koly přes noc (v pytlíku v lednici, aby bylo maso ponořené) a potom do koly přidá koření (nebo jen pepř a sůl) a nechá ještě chvilku (cca hoďku). Prý se to dá naložit s kořením rovnou, ale nedělá to, tak nevím, co to udělá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Budra
30.7.12 01:21

Já osobně jsem si pořídil věc která se jmenuje kontaktní gril. Zahřejete, zavřete do toho maso na pár vteřin a máte výborný steak.
Pokud děláte steak z kvalitního masa je podle mě škoda ho kazit nějakou marinádou či omáčkou, maximálně kapku vývaru s trochou máslíčka a nic víc.

Jen tak pro zajímavost a hlavně pro pořádek:
Biftek je zkrácenina anglického „beef steak“ tzn. hovězí steak. Těžko tedy lze připravit vepřový biftek na než sháníte recept.
A ještě něco, Biftek je vždycky ze střední svíčkové, ačkoliv podle mě je na steaky úplně nejlepší roštěnec, případně kýta.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii