Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nemáte někdo nějaké dobré recepty na pomazánky,které třeba vaše děti milují.Moje dítě je dost vybíravé,ale chtěla bych občas nějakou pomazánku do jídelníčku zařadit.Díky
Marysko: já sice teprve mimi čekám, ale jako malí sme s bráchou milovali tvarohový a rybičkový pomazánky
je to fakt mňamka a ani se nemusí moc kořenit mají svoji typickou chuť.
Já ze všeho nejraděj i teď mám pomazánku sýrovou
Smíchám pomazánkový máslo s opetitem přidám trochu smetany(klidně i zakysanou) našlehám, a přidám třeba pažitku nebo cokoliv co mě zrovna napadne. Namažu na rohlík a přikusuju jabko. Mňam asi si ji zase doma udělám ![]()
Ahoj, mám tříletou dceru a u té teda vedou dvě pomazánky - celerová a ředkvičková.
Postup je stejný, vezmu pomazánkové máslo, bílý jogurt a přidám buď syrový nastrouhaný celer, nebo ředkvičky a vše smíchám.
No a můžem se utlouct obě.
Ahoj
Nejvíc vede rybičková (2 konzervy šprotů,1 a půl až 2 pomazánková másla,trochu hořčice,trochu pepře,maličko soli(nemusí být))
Pak sýrová (nastrouhaný tvrdý sýr a máslo,smíchat
)
Ředkvičková (pomazánkové máslo,najemno nasekané ředkvičky,trochu tvarohu)
Vajíčková (vajíčko natvrdo,žlotek utřít s máslem a přimýchat nasekaný bílek)
Zkoušela jsem i jiné,ale ty se zatím moc neujaly. ![]()
jj celerová je taky dobrá jen bych si ji musela sníst sama můj ji moc nemusí, ale mám ještě ráda vajíčkovou s okurkou. Původně sem to našla jako okurkovo-vaječný salát ale když se to všechno upraví do jemnější podoby a vmíchá se trochu bílého jogurtu je to super.
A neteřince moc chutná. Dala sem ji v létě na jednohubky jen tak s kouskem ředkvičky a slupla půl talíře na posezení a jen mlaskala ![]()
u nás v rodině frčí tyhle:
rybičková - 2 konzervy rybiček, jeden čtvereček maz. sýra (Smetanito), 1 lžíce másla (= +/- 0,5cm plátek), citronová šťáva
vajíčková - 4 vařená vejce, 1 tvaroh z vaničky, 2 kyselé okurky, lžíce láku, případně i trochu mléka, když je tvaroh moc suchý, špetka soli, petrželka
budapešťská - 1 vanička tvarohu, 1 lžíce másla, mletá paprika (cca lžička), špetka soli, nakládaná kapie nebo kozí rohy
ála krab - 1 tvaroh z vaničky, surimi tyčinky nakrájené na jemno, 2lž láku z okurek na zředění, hrst kompotovaného ananasu nadrobno, petrželka, sůl, pár kapek worchesteru
sýrovo-česneková - najemno nastrouhaný eidam, bílý jogurt, majolka (v poměru 3:2:1) a hodně lisovaného česneku, někdy přidávám místo majolky tavený sýr nebo máslo, dá se přidat i vejce na tvrdo (fantazii se meze nekladou
)
nivová - niva, máslo, poměr dávám od oka, mleté ořechy
tuňáková - plechovka tuňáka (bez nálevu), 1 tvaroh ve vaničce, trochu majolky, jarní cibulka (2-3 podle velikosti), sůl, citron
jarní cubuku - bílou část nasekat dovnitř, zelenou část použít na ozdobu
škvarková - ale tu jsem už dlouho nedělala, tak snad si vzpomenu
škvarky rozmixovat, přidat cibulku najemno a vejce natvrdo, trocha hořčice, česneku, petrželky, někdy ještě dosolím
a ještě jsem si vzpomněla na ředkvičkovou:
nastrouhané ředkvičky smíchat s tvarohem (příp. s pomazánkovým máslem, nebo cottagem), přidat trochu hořčice a pažitku
U nás vede rybičková - ryby v konzervě, vařené vajíčko, cibule, máslo, trochu hořčice a tatarky, kyselé okurky a drožďová - na másle zpěnit na drobno nakrájenou cibulku, přidat nadrobené kvasnice (pro nás dva 2 kostky), míchat dokud se neroztečou, zasypat moukou, přidat vajíčka, míchat, dokud se nezdrcnou… Jíst nejlíp teplé. Mňam, dala bych si, ale nevím, co na to kojenec ![]()
lososova:
porci vareneho lososa rozmackat vidlickou, pridat jedno zerve, na jemno nakrajenou jarni cibulku nebo pazitku, podle chuti dosolit
avokadova:
zrale avokado vydlabat, zakapat citronem, rozmackat a smichat s 1 zerve, dochutit strouzkem cesneku, neni potreba moc solit
lusteninova:
varene lusteniny bez slupek (treba cer.cocka)rozmixovat s lzici masla/margarinu, pridat na jemno nastrouhanou syrovou mrkev a kousek celeru, dosolit
masova:
sunku nebo zbytek vareneho ci peceneho kureciho masa alespon dvakrat pomlit na strojku, pridat rajsky protlak, cesnek, sul (protlaku hodne, vysledek ma mit syte cervenou barvu.
Ahoj,tak náš prcek miluje tuhle pomazánku:smícháme tvaroh, med a nastrouhané vlašské ořechy,může se trochu zředit mlékem.Tuhle pomazánku mažu na celozrn. bagetu(nakrájenou) a dozdobím plátkem jablka.
U nás se ujala tahle a zatím mi jí všechny návštěvy pochválily-zdravá a i dobrá
nastrouhat mrkev a petržel, kdo má rád i celer, pro Kajkku klidně větší množství mrkve, aby ošulila partnera
a přidat co komu chutná - pomazánkové máslo, lučina, gervais. Lučinu a žervé je nutné trochu přiředit mlékem, ale zase jsou zdravější než pomazánkové máslo. Lehce přisolit.
Kadli: to je dobrej typ ale můj ten celer cítí na míle daleko a myslím že bych ho tím neošálila
ale tuto pomazánku zkusím
mňam
Jaké pomazánky budete dělat na Silvestra na chlebíčky a jednohubky?
Já rybičkovou, lososovou, česnekovou a ještě jednu, ale vůbec nevím, jakou.
Jinak základ na pomazánku si dělám sama, a to ze sýru Labneh, chuťově to je jako Lučina. Labneh si dělám doma, nikde ho totiž nekoupíte. A MUSÍM DOPORUČIT. Kam se hrabe nějaké pomazánkové máslo:
Suroviny:
3velké bílé jogurty
1smetana 12%
sůl
Tyto suroviny smícháte, necháte tak 20minut odležet, aby se krásně rozložila sůl, zamícháte, pak to nalijete do mísy, kterou vystelete plátýnkem (kdo nemá, já používám látkovou dětskou plenu), pak to svážete a pověsíte a necháte 24h nebo den a půl odkapat.
Pak to dáte do misky, mě z tohoto množství vychází asi 500ml hmoty. Někdo může tento sýr použít i na šunkové rolky, atd, ale kdo zkusí, nebude litovat, hlavně cenově je to na množství o něčem jiném, nežli kdybyste museli koupit půl kila Lučiny.
Přidávám foto. ![]()
Yvonne píše:
Jaké pomazánky budete dělat na Silvestra na chlebíčky a jednohubky?Já rybičkovou, lososovou, česnekovou a ještě jednu, ale vůbec nevím, jakou.
Jinak základ na pomazánku si dělám sama, a to ze sýru Labneh, chuťově to je jako Lučina. Labneh si dělám doma, nikde ho totiž nekoupíte. A MUSÍM DOPORUČIT. Kam se hrabe nějaké pomazánkové máslo:
Suroviny:
3velké bílé jogurty
1smetana 12%
sůlTyto suroviny smícháte, necháte tak 20minut odležet, aby se krásně rozložila sůl, zamícháte, pak to nalijete do mísy, kterou vystelete plátýnkem (kdo nemá, já používám látkovou dětskou plenu), pak to svážete a pověsíte a necháte 24h nebo den a půl odkapat.
Pak to dáte do misky, mě z tohoto množství vychází asi 500ml hmoty. Někdo může tento sýr použít i na šunkové rolky, atd, ale kdo zkusí, nebude litovat, hlavně cenově je to na množství o něčem jiném, nežli kdybyste museli koupit půl kila Lučiny.
Přidávám foto.
Teda, to vypadá skvěle, dík!!! ![]()