Recept na perníčky

5021
14.11.09 10:53

Recept na perníčky

Je mi jasné, že tady určitě nějaké takové téma je, loni jsem dokonce nějaký recept z emimina s úspěchem použila, ale bohužel jsem si to neuložila, nenapsala, prostě prošustrovala. :roll:

Tak prosím, kdo pečete osvědčené perníčky, které jsou hned měkké, podělte se se mnou o recept.

Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43029
14.11.09 12:27

ja ti teda mohu nabidnout jen recept na pernicky mekke za 2 mesice (covece, uz bych je mela delat), ale jsou fakt skvele i tvrde. Jadro pudla je v tom, ze se udela karamelovy zaklad jako na medovnik a nemusi se barvit kakaem. Maji bajecnou zlatohnedou barvu a excelentni chut.chces?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
14.11.09 12:40

Judycum - hodně se tu chválily Metelčiny perníčky. Já je letos už jednou pekla (s malinkou obměnou) … a byly moc dobré. Nechala jen tak, na vzduchu (áádná plechová dóza, nebo tak) - a po pár dnech byly měkkoučké. https://www.emimino.cz/…rnicky-4024/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
14.11.09 12:55

Na Metelčiny perníčky jsem taky četla samou chválu (a mám i dojem, že je měla nádherné).

Náš rodinný recept je od maminčiny kamarádky - perníkářky - která mi, když jsem byla malá, vždycky pekla nádherné chaloupky, sáňky, stromky, atd., vždycky jsem se na její návštěvu strašně těšila (bohužel už je po mrtvičce a nepeče). Jsou z těch tvrdších právě proto, aby z nich šly sestavovat trojrozměrné objekty, ale mně to právě chutná víc. Když chci hodně měkunké perníčky, vložím mezi ně kousek chleba - změknou bleskurychle. (Stejně by měl fungovat i kousek jablíčka, ale nezkoušela jsem to.)

4 vejce, 4 lžíce medu, 360g cukru, 560g hladké mouky, citr. kůra, 50g sádla, 1 lžička jedlé sody + perníkové koření
Těsto zadělat na vále, pokud je řídké, přidat mouku (mám dojem, že přisypávám celkem dost, záleží to hlavně na tom medu), vyválet, vykrájet, potřít vajíčkem a upéct. Perníčky mají krásnou zlatohnědou barvu.

Na první pokus se mi povedlo sestavit i tu chalupu (to zdobení je ještě křivější, než si pamatuju :lol: , ale udělala radost).

Ráda bych viděla obrázky nazdobených perníčků, třeba někdo má styl, který zvládnu i já se svým třasem (nechápu, kreslím slušně, ale zdobení je trapas).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
14.11.09 13:27

Pudlo, chci…my máme perníčky všichni rádi, takže můžu směle vyzkoušet receptů víc… :wink:

Baghiro, díky moc, to je to, co jsem hledala…dělala jsem loni a byly fakt moc dobré.

Lentilko, já taky maluju dobře a perníčky mám jak z jeslí. :roll: Přitom jsem vyzkoušela různé zdobičky, letos mám zdobičku od Tupperware, byla drahá nehorázně, ale zdá se mi, že i ten nejtenčí nástavec je moc tlustý, tak asi zase skončím u igeliťáku.Ale tvoje chaloupka je zdařilá, asi zkusím taky něco 3D, třeba betlém.
Mimochodem, koukej dát dorty do fotogalerie potahovaných dortů, proč tam ještě nejsou? 8-o

Vypadá to, že neodolám a vyzkouším všechny tři recepty, rodina jistě protestovat nebude. 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
14.11.09 15:59

já jsem vždycky dělala perníkový betlém. letos teda asi nestíhám a jednak vzhledem k alergiíím - ty jo, fakt bych chtěla vědět, jak na tom budu o vánocích s jídlem. doufám, že nebudu o bramborách a nutrilonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
14.11.09 16:36

Pudlo, snad se to vyřeší co nevidět, ne? Jak ty k těm komplikacím přijdeš? :nevim: Fakt přeju, ať se to brzy srovná.
A co ten slíbený recept? 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
14.11.09 16:42

jdu hledat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
14.11.09 16:59

takže je to recept na perníkovou chaloupku, takže je toho děsně moc

originální recept s komentáři:

150g medu
500g cukru
4 vejce
50g másla
koření (hodně, tak 5 násobek doporučené dávky, mám ráda hodně voňavé), citronová kůra cca 1 citron
tohle všechno se na mírném ohni rozpustí a zkaramelizuje (citron doporučuji dát až později, spálí se), nechá se vyhcladnout aby to nepálilo, k tomu se přidá

1 kilo mouky
2 lžíce vody (doporučuji víc, cca 200 ml, těsto je šíleně hutné)
15g jedlé sody

těsto se má nechat týden odpočívat, pokud dodržíš doporučené množství vody, tak je pak jak cihla - proto doporučuji udělat ho hodně vláčné
jo a dělala jsem perníčky i úplně bezu odležení těsta a taky to šlo.
před pečením potřít vejcem (někdo doporučuje potírat až po upečení, aby to nezkrabatělo, ale neosvědčilo se mi to, jsou pak takové hnusné. když to potřeš před pečením, některé holt zkrabatí, většina ne)

ta soda udělá úžasně jemné nakypření

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
14.11.09 17:36

holky bez vajec, nebo bílku by nebyli??? Já peču perníky i přes rok, neb kluci je mají fakt rádi, ale já si bohužel nemůžu dát…nevíte nějaký recept bez toho bílku???? Děkuji
(nejde mi o polevu já zdobím, jen cukrem s lemonkou :wink: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
14.11.09 18:36

lacenka ja bych ho klidne vypustila, podle me zkusenosti kdyz je v teste 1 vejce, tak tam nemusi byt zadne. v mem receptu jsou 4 ale je to na kilo mouky. vejce jsou nezbytna jen v piskotu, kokoskach a snehovem pecivu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
14.11.09 19:47

tak tady je náš recept:

perníčky bez uležení
500g hladké mouky
190g moučkového cukru
125g másla
125g medu
3 vejce
1 lžička jedlé sody
1,5 lžičky mleté skořice
4 – 5 tlučených hřebíčků
(skořice a hřebíček se dá nahradit rovnou perníkovým kořením)
vejce na potření

všechno smícháme do těsta, dáme odpočinout, pak opět vyválíme placku, vykrajujeme různé tvary, dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě předehřáté na 150st asi 15 minut,
skvěle se zadařilo i z bezlepkové mouky, jsou měkké opravdu hned a výborné, všichni v okolí je moc chválí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
15.11.09 14:51

Judycum - jsem si nevšimla, že tu nějaká taková galerka je.

Mmch spousta receptů na perníčky je samozřejmě na MMB, dám odkazy ale na zdobení (jak na to koukám, hanba mě liská)
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…

a přitvrdíme (uááá)

Ambice na jakoukoli pravidelnost (natož vyšívací mřížku) nemám, ale zajímalo by mě, jak na ty vybarvené plošky

No nic, konec mučení sebevědomí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
15.11.09 17:56

My máme rodinný recept ještě po prababičce podobný tomu od Lentilky:

500g hl.mouky (lepší žitná nebo černá)
320g cukru
80g másla
4 vejce
4 lž medu
větší špetka prdopeč

koření nadrtit v hmoždíři nebo umlít (případně koupit směs na perníčky):
20ks hřebíčků (těch s kuličkou)
15-20ks kuliček nového koření záleží na velikosti
10ks semínek fenyklu
1lžk skořice
4 kostky cukru
2ks kardamonu
1 badyán

péct na 175° cca 15min

Příspěvek upraven 15.11.09 v 20:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
15.11.09 19:53

Holky, děkuju moc…nevím, co vybrat dřív.Holt budeme mít perníčkové vánoce. 8-) :wink:

Lentilko, cha, ty krajky mě dostaly…o víkendu budu péct perníkového Mikuláše, anděla a čerta do mikulášského balíčku, tak se pokusím vycajchnovat a stvořit něco publikovatelného.Ale teda, mám své limity… 8-)

Skupina Potahované dorty(má svoje diskuse, fotogalerii, najdeš ji ve skupinách)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí