jak udělat dobré perníčky

Recept na perníčky

Recept:
75 dkg hladké mouky
28 dkg moučkového cukru
12 dkg tuku /Hera/
4 - 6 lžíc medu
4 vejce
2,5 kávové lžičky sody Bikarbony
1/2 balíčku koření do perníku Kotányi

Zpracované těsto nechat alespoň dva dny odležet v ledničce.
Před pečením necháme asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak rozválíme plát 5mm silný a vykrajujeme oblíbené tvary, položíme na plech a pečeme v dobře vyhřáté troubě /asi na 200 stupňů/, kterou ihned po vložení perníčků zeslabíme na 150 stupňů.
Těsně před dopečením, tj. přibližně když už začínají perníčky hnědnout, vytáhneme z trouby a potřeme rozšlehaným vejcem a na chvíli vložíme dopéci do trouby, perníčky budou krásně lesklé po celém povrchu. Nenecháváme stydnout na plechu, ale špachtlí sundáme a dáme na rovnou podložku /jinak by se perníky zkroutily/.
Plech nevymazávám, ale dávám na něj pečící papír, lze ho použít i několikrát, plech zůstane čistý a perníčky se nelepí, používám to i na jiné druhy cukroví, ušetří to spoustu práce.
Jednu třetinu hladké mouky můžete nahradit hladkou žitnou moukou, dá se sehnat ve speciálkách se zdravou výživou a perníčky jsou chutnější a zdravější.
Finta - pokud chcete perníčky tmavé, můžete do těsta přidat kakao, ale lze je ztmavit i tak, že do rozšlehaného vejce, kterým se potírají nakonec, přidáme kakao rozmíchané ve lžíci horké vody, dobře rozmícháme s rozšl. vejcem a tímto potíráme./před dopečením, pak ještě vložíme na chvilku do trouby/
Bílou zdobící polevu děláme tak, že rozmícháme bílko zbavené poutek asi s jedním hrnkem moučk. cukru Dar slunce, který se nemusí prosívat/máme to vyzkoušené/,co je důležité - mícháme ručně, při míchání v robotu se do polevy nažene hodně vzduchu a špatně se s ní zdobí a po uschnutí se drolí.
Poleva musí být tak hustá, že nesmí z vařečky téct, musí jen zvolna odkapávat a nesmí na vařečce stát, to je zase moc hustá. Když se toto stane, zředíme ji citr. šťávou, jinak nepřidáváme Solamyl, nám se to rozhodně neosvědčilo. Na zdobení používáme kancelářské igelitové pytlíčky, co mají nahoře umělohmotovou manžetu na zavírání, poleva v ich nevysychá a nevytéká, dají se koupit v papírnictví.
Uchováváme v plechové krabici v chladu, pokud perníčky ztvrdnou, přidáme k nim pomerančovou kůru, zase sekundárně změknou - to platí o všech druzích perníčků.
Můžeme také nazdobit vykrojené tvary z těsta ořechy a mandlemi a sluneč. semínkem, moc hezky to vypadá i chutná.
Perníčky pečeme už dvacet let, trvalo nám dlouho, než jsme se to s holkama naučily, tak doufám, že vám to půjde taky.

Váš příspěvek

Odesílám...
596
9.11.05 17:51

Metelko, děkujeme za slibovaný recept! Určitě vyzkouším, pak dám vědět! Pa pa

  • Nahlásit
  • Zmínit
326
10.11.05 04:07

Mila Metelko,

moc diky za super recept a tipy. Chtela jsem se te zeptat, zda je mozne Heru nahradit maslem ci olejem. Je to blbost? Nebydlim v CR a nevim, cim nahradit ztuzeny tuk.

Diky moc.

Adela

  • Nahlásit
  • Zmínit
1121
10.11.05 08:23

Tak olejem určitě Heru nenahrazovat, spíš máslem, to by myslím nevadilo a přeji Ti úspěšné pečení.
Metelka

  • Nahlásit
  • Zmínit
1668
10.11.05 08:47

Díky za recept. Zrovna sem přemýšlela, že letos bych perníčky zkusila. BUde to můj první pokus , tak snad se povedou :-) Skvěle si to popsala. Takže i já nepečící bych to mohla zvládnout :-)

Květule 23tt z Květníček

  • Nahlásit
  • Zmínit
290
11.11.05 21:26

Ahoj Metelko,
tak jsem taky neodolala a těsto už mám připravené v lednici. Perníčky peču letos poprvé - kvůli dětem, doufám, že se mi podaří je i pěkně nazdobit. Chci je věšet i na stromeček místo čokoládových bonbonů, ať se holky pomějou zdravě! Sama jsem zvědavá jak to dopadne, dám pak vědět jaký byly, ju? To že je to váš osvědčený a lety zkoušený receptík mě přesvědčilo, že by to mohl být ten pravý, takže děkuji.

KEIKO + holčičí dvojčátka 17měs.

  • Nahlásit
  • Zmínit
1121
11.11.05 21:58

Super, doufám, že se dílo podaří a držím palce a přeji hodně trpělivosti, Keiko i ostatním!!!

  • Nahlásit
  • Zmínit
1817
12.11.05 09:21

Mooooc dekuji za napad, hned si to vytisknu, letos chci taky pect a klidne mi muzou ztvrdnout, chci je totiz spis na zdobeni sromecku, nez na jidlo :) hihi.

Tak holky, vzhuru do peceni :)))

Makra + Koblizkova 22+1tt

  • Nahlásit
  • Zmínit
7734
20.11.05 15:23

Holky, už jsem vyzkoušela, jsou výborný!!! Nejsem zkušená pekařka a dělala jsem je poprvé a v pohodě!!! Alenka

  • Nahlásit
  • Zmínit
991
22.11.05 10:09

jak dlouho dopředu je třeba tyto perníčky upéct?Někdy je potřeba měsíc,někdy jen pár dnů.Abych je na Vánoce neměla tvrdé.
Dík za odpověď

  • Nahlásit
  • Zmínit
1121
22.11.05 16:41

Perníčky se můžou péct už teď, neboj, med prodlužuje trvanlivost, důležité je, jak je budeš skladovat. Nejlepší je v chladu v plechové krabici, ale tu každý nemá, tak vyložit krabici alobalem a šup do chladu. Kdyby přece jen ztvrdly, to nevadí, vyber pár kousků a dej je do uzavíratelné krabice a přidej k nim kůru z omytého pomeranče nebo grapfruitu, perníčky do druhého dne krásně změknou a nic neztratí ani na kvalitě ani na chuti.Opravdu to funguje.
Zdraví Metelka.

  • Nahlásit
  • Zmínit
9867
30.11.06 19:54

Loni byly vyborne, letos se na ne zase chystam :)
A odkaz na recept davam do aktualit ;)  

Lesina

  • Nahlásit
  • Zmínit
468
8.12.06 11:56

jsou primo mnamkozni, doporucuju vsem!!

  • Nahlásit
  • Zmínit
9867
8.12.06 12:51

Ja vim, proto jsou v aktualitach :D
Mmch, ja je pekla vcera a povedly se bajesne. Jeste me ceka zdobeni :)
Lesina  

  • Nahlásit
  • Zmínit
290
21.12.06 12:34

tak já už je letos pekla podruhé - také mohu jen doporučit, Metelko, úúúúúžasný a mňamozní :) Recept mám schovaný a už se stane součástí každoročního vánočního pečení :) Díky za nej.
KEIKO

  • Nahlásit
  • Zmínit
1121
11.1.07 15:00

Je, no tak to mne těší, že se perníčky ujaly a doufám, že svou krásnou vůní i chutí postrhly vánoční atmosféru a náladu ve vešich domovech!!!!

  • Nahlásit
  • Zmínit
3152
17.12.08 10:26

Taky jsem vyzkoušela, moc chválím, jsou krásně voňavé!

  • Nahlásit
  • Zmínit
9867
17.11.09 08:25

Jako každoročně - přidávám do aktualit :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
9549
1.12.09 09:26

Ahojky, právě jsem uhňácala těsto a přijde mi hodně lepkavé, dáte nezkušené pekařce nějakou užitečnou radu? :oops: Díky, Ivana

  • Nahlásit
  • Zmínit
2368
2.12.09 09:05

ahoj, dneska se taky chystám zadělat na tythle vychválené perníčky :-D Akorát jako tradičně jsem před vánocem nikde nesehnala koření Kotányi na perníčky, ale jen od Vitany koření na perník - ale na obalu vzadu je napsaný i recept na perníčky :nevim:
Omlouvám se možná za hloupý dotaz, ale je to stejné, nemusí o být přímo Kotányi??Děkuju :kytka:

  • Nahlásit
  • Zmínit
9549
2.12.09 17:11

Tak hlásím výsledek, těsto se nakonec krásně rozleželo a perníčky jsou úžasné skvělé výborné, ještě je musím nazdobit, než mi to rodinka sní, to už bude horší… Pekly jsme hromadně kamarádky s dětma a skromně prohlašuji, že Metelčino těsto mělo největší úspěch, hned chtěly všechny recept.
Díky!!! :kytka:

  • Nahlásit
  • Zmínit
9549
2.12.09 17:17

Azalko, měla jsem od Kotányi Medové pedníčky a je teda bezkonkurenční…

  • Nahlásit
  • Zmínit
zooo
2.12.09 22:10

:pankac: odzkouseno a chvalime!

  • Nahlásit
186
5.12.09 00:20

Ahoj,
na Metelčin recept jsem dostala spoustu pozitivních ohlasů, takže letos jsem perníčky pekla poprvé (a hned se dvěma asistenty) právě podle jejího receptu. Těsto se hněte jedna radost, po upečení jsou opravdu krásné, měkké, lesknou se… místo Hery jsem dala máslo, kakao jsem nepřidávala. Pekla jsem v horkovzdušné troubě dva plechy nad sebou a oba vyšly parádně. Teď už „jen“ nazdobit:o)
Krásný adventní čas všem,
Lenunka

  • Nahlásit
  • Zmínit
7040
9.12.09 20:48

Holky, help! Jakou gramáž má ten prášek do pečiva Kotányi?Mam tu jiny a nevim,jestli je stejne veliky, tak nevim,kolik ho tam mam dat :-( Diky!

  • Nahlásit
  • Zmínit
776
26.10.11 12:23

Tak letos je také zkusím, i chaloupku..

  • Nahlásit
  • Zmínit
Pancisek
2.11.11 20:09

čas

A jak dlouho se prosím pečou? :)

  • Nahlásit
lucineeccka
5.12.11 10:15

Ahojky, chci se zeptat musím těsto nechat fakt dva dny odležet?

  • Nahlásit
werush-ka
25.4.12 09:59

medík

Tento recept jsem vyzkoušela a perníčky jsou opravdu výborné.
Jen bych doporučila přidat opravdu jen 4 zarovnané lžíce medu jinak je těsto tužší a perníčky nejdou tak dobře a rychleji tvrdnou. ( Mám to vyzkoušeno :) )

Děkuji a přeji hodně štěstí při pečení Weruska :)

  • Nahlásit
3
9.11.12 19:05

Milá Metelko,

Moc děkujeme za recept na perníčky. Každoročně peču s dcerou na vánoce i velikonoce perníčky. Měla jsem skvělý recept na perníčky, které byly ihned měkké a tak i zůstaly doku se nesnědly. Recept jsem buhožel ztratila při stěhování, tak zoufale již čtyři roky hledám ten zázračný recept. Při přečtení Tvého receptu svitla naděje, že by se tak stalo… :) Už se těsím, jak recept vyzkoušíme.

Díky moc

Renata

  • Nahlásit
  • Zmínit
9094
13.11.12 20:36

Letos zkusím tvůj recept, stále jsem ještě nenašla ten nej.

Příspěvek upraven 13.11.12 v 20:44

  • Nahlásit
  • Zmínit
2468
29.11.12 18:42

Metelko, letos se poprvé chystám na perníčky, jsem na to zvědavá. Ale ráda bych věděla, jestli můžu část mouky nahradit špaldovou. Díky.

  • Nahlásit
  • Zmínit
6455
29.11.12 19:12

Holky perničky jsou týden upecene, ale jsou tvrde, ze by se s nima dalo řezat sklo. Zmeknou do Vánoc? Jsem šla přesně podle receptu. :think:

  • Nahlásit
  • Zmínit
7042
1.12.12 19:29

Mišmiš, já myslím, že je ještě čas ale kdyby ti to nedalo, zkus si jich pár nechat změknout spolu s tou kůrou z citrusů :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
Elegancy
28.10.13 15:58

Fantazie

Metelko, Vaše perníčky už dělám třetím rokem. Všichni se na ně těší, jsou prostě jedinečné. Jak píšete, že se dá nahradit z 1/3 žitnou, tak jsem ji nahradila špaldovou a cukr dávám třtinový, dnes jsem si už zase zašla pro suroviny a tento týden mi začne pečení. :) Dělám je několikrát před vánoci, abych vychytala postupy :D Děkuji moc za úžasný recept :) :hug:

  • Nahlásit
2962
4.12.13 20:49

Zdravim, tak dneska jsem pekla tyto pernicky, a nevim asi jsem jedina, ktere se nepovedly? Testo bylo strasne lepkave, no nic rekla jsem si, ze za dva dny v lednici urcite ztuhne, no neztuhlo, neslo vyvalet, musela jsem porad sypat moukou a nakonec to teda slo, ale strasne blbe se s tim pracovalo. Mam dotaz, jelikoz chutove byly vyborne, chtela bych se pokusit znovu, delala jsem presne podle receptku akorat misto hery jsem dala maslo, myslite, ze by to melo az takovy vliv? Bohuzel Heru nesezenu, neziji v CR. Dale jsem tam dala mozna trochu vic medu nez byl recept, tak nevim cim to mohlo byt. Mate nekdo zkusenosti s pecenim techto pernicku s maslem?

  • Nahlásit
  • Zmínit
2962
8.12.13 13:52

Znovu napeceno, tentokrat se testo povedlo i s maslem, takze to bylo tim medem, ted jsem dala 4 rovne lzice medu a testo vyborne, pernicky jsou skvele, nevim jestli se dozijou vanoc, diky za recept :palec:

  • Nahlásit
  • Zmínit
721
15.11.14 14:31

Pomoooc

Ahoj holky, trochu zoufale bych se chtěla zeptat, coby perníčková analfabetka, přesíváte v tomto receptu mouku? a rozpouštíte Heru nebo jí nastrouháte? Pomoooc 8o
Budu vděčná za každou radu.

  • Nahlásit
  • Zmínit
1143
20.11.14 10:34

@JanulaM jak dlouho se pernicky pecou??? Dekuji ;)

  • Nahlásit
  • Zmínit
20.11.14 13:02

Tak, testo hotove, v sobotu muzu pect :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
20.11.14 13:12

@MariSun mouku jsem nepresivala a Heru jsem nechala trochu zmeknout a pak zapracovala do mouky.

  • Nahlásit
  • Zmínit
721
21.11.14 06:39

@Levandulina Děkuji za napsání :lol: Zkusím to jak píšeš.
Pečeš už tento víkend? Měla jsem za to, že perníčky jsou měkké hned.

  • Nahlásit
  • Zmínit
230
22.11.14 10:46

Zrovna dnes se chystám na těsto a úplně náhodou jsem narazila na Váš článek. Takže jdu na to, děkuju :-)

  • Nahlásit
  • Zmínit
22.11.14 10:49

@MariSun Jojo,chystam se pect uz dnes.Chci je uz vyzkouset.Tak snad neztvrdnou… :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
9421
17.12.15 14:25

Tak jablko nebo pomeranč kuru na na zmeknuti?

  • Nahlásit
  • Zmínit
28.10.18 14:09

Díky za recept! :srdce:

  • Nahlásit
  • Zmínit
2204
28.10.18 17:31

Děkuji, letos určitě vyzkoušíme :-)

  • Nahlásit
  • Zmínit
3154
25.11.18 18:38

Ahoj, mohl by mi někdo prosím napsat dobu pečení? Perníčky jsem dnes upekla, vychladlé strčila do plechovek a ony jsou úplně měkké 8o Pekla jsem je dle návodu, horkovzdušnou troubu na 200, po vložení stáhnout na 150 cca 8-10min, mohlo to být málo? Ale uvnitř mi přijdou propecene, těsto ma strukturu, žádný nepropeceny zvanec. Trochu se bojím, aby mi neplesnivěly. Měla jsem je barvene kakaem, tak jsem je vyndavala, když se začaly barvit kraje.

  • Nahlásit
  • Zmínit
7084
26.11.18 21:44

@Helileli oni právě mají být hned měkké. Taky jsem je letos dělala poprvé a pekla odhadem. A jsou naprosto úžasné!!! :kytka: :nevim:

  • Nahlásit
  • Zmínit
390
4.12.18 11:54

Ahoj, taky bych ráda vyzkoušela tento recept. Kdo máte zkušenost, pečete na horkovzduch (200 a 150 °C) nebo spodní+horní ohřev? Děkuju :mavam:

  • Nahlásit
  • Zmínit