jak udělat dobré perníčky
Recept na perníčky
Recept:
75 dkg hladké mouky
28 dkg moučkového cukru
12 dkg tuku /Hera/
4 - 6 lžíc medu
4 vejce
2,5 kávové lžičky sody Bikarbony
1/2 balíčku koření do perníku Kotányi
Zpracované těsto nechat alespoň dva dny odležet v ledničce.
Před pečením necháme asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak
rozválíme plát 5mm silný a vykrajujeme oblíbené tvary, položíme na plech
a pečeme v dobře vyhřáté troubě /asi na 200 stupňů/, kterou ihned po
vložení perníčků zeslabíme na 150 stupňů.
Těsně před dopečením, tj. přibližně když už začínají perníčky
hnědnout, vytáhneme z trouby a potřeme rozšlehaným vejcem a na chvíli
vložíme dopéci do trouby, perníčky budou krásně lesklé po celém
povrchu. Nenecháváme stydnout na plechu, ale špachtlí sundáme a dáme na
rovnou podložku /jinak by se perníky zkroutily/.
Plech nevymazávám, ale dávám na něj pečící papír, lze ho použít
i několikrát, plech zůstane čistý a perníčky se nelepí, používám to
i na jiné druhy cukroví, ušetří to spoustu práce.
Jednu třetinu hladké mouky můžete nahradit hladkou žitnou moukou, dá se
sehnat ve speciálkách se zdravou výživou a perníčky jsou chutnější a
zdravější.
Finta - pokud chcete perníčky tmavé, můžete do těsta přidat kakao, ale
lze je ztmavit i tak, že do rozšlehaného vejce, kterým se potírají
nakonec, přidáme kakao rozmíchané ve lžíci horké vody, dobře
rozmícháme s rozšl. vejcem a tímto potíráme./před dopečením, pak
ještě vložíme na chvilku do trouby/
Bílou zdobící polevu děláme tak, že rozmícháme bílko zbavené poutek
asi s jedním hrnkem moučk. cukru Dar slunce, který se nemusí
prosívat/máme to vyzkoušené/,co je důležité - mícháme ručně, při
míchání v robotu se do polevy nažene hodně vzduchu a špatně se s ní
zdobí a po uschnutí se drolí.
Poleva musí být tak hustá, že nesmí z vařečky téct, musí jen zvolna
odkapávat a nesmí na vařečce stát, to je zase moc hustá. Když se toto
stane, zředíme ji citr. šťávou, jinak nepřidáváme Solamyl, nám se to
rozhodně neosvědčilo. Na zdobení používáme kancelářské igelitové
pytlíčky, co mají nahoře umělohmotovou manžetu na zavírání, poleva
v ich nevysychá a nevytéká, dají se koupit v papírnictví.
Uchováváme v plechové krabici v chladu, pokud perníčky ztvrdnou,
přidáme k nim pomerančovou kůru, zase sekundárně změknou - to platí
o všech druzích perníčků.
Můžeme také nazdobit vykrojené tvary z těsta ořechy a mandlemi a sluneč.
semínkem, moc hezky to vypadá i chutná.
Perníčky pečeme už dvacet let, trvalo nám dlouho, než jsme se to
s holkama naučily, tak doufám, že vám to půjde taky.