Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Sandriku, prosim te nechybi v receptu maslo nebo nejaky jiny tuk?
Pujde to spojit bez tuku, nebo jsi to jen zapomnela?
Diky.
Sarulko - jé děkuju, nějak jsem to přehlídla
jdu to opravit má tam být 80g másla
sandriku - jsem Tě bez psa skoro nepoznala
.
Taky mám v receptu přesnou směs koření, ale ještě nikdy jsem ji nedodržela. Vanilkový lusk např. naše kuchyně snad v životě neviděla
(hodlám napravit - kde seženu lusky
?).
Lentilko tam kde mají větší výběr koření v obchodě, tak jde sehnat občas i lusky, myslím, že je prodává Kotány, já ho tedy používám jen na výrobu vanilkového cukru (a fakt ten kupovaný se nedá s tím srovnávat), na pečení jsem si ho ještě použít netroufla, pořád mám obavy, jak ty zrníčka dostat ven ![]()
ještě mě napadá, že jsem někde viděla i ve skleněné baňce prodávát, už si nevzpomínám kde, ten bude asi lepší než ten od kotányi, ten je jenom v klasickým kořenkovým pytlíku
hailliejade (co to znamená?) - možná ve zdravé výživě? Zkusím. Máme tu dvě, jednu nanic, ale v druhé, myslím, i nějaké koření prodávají. Sama jsem na ten rozdíl zvědavá.
Len-til-kah píše:
hailliejade (co to znamená?) - možná ve zdravé výživě? Zkusím. Máme tu dvě, jednu nanic, ale v druhé, myslím, i nějaké koření prodávají. Sama jsem na ten rozdíl zvědavá.
Já kupuju lusk přímo v krámu s kořením. Jinak buď z něj jen nožem vyjmeš semínka nebo se nechá nakrájet komplet na menší kousky a smíchat v mixéru s moučkovým cukrem.
Ahoj, já sama tedy lusk nepoužívám, ale všimla jsem si, že ho má v nabídce Oetker http://www.oetker.cz/…9fmf.cz.html. Mají teď na své výrobky akce v různých obchodech, viděla jsem ho v Penny a Kauflandu. Snad je to ono.
Lentiko - nojo, s novým emiminem je i nová ikonka ![]()
Vanilkový lusk kupuju v krámku s kořením, mám to naštěstí kousek a přesně jak píše Hailli lepší je ten ve skleněné baňce, protože to aroma prostě drží
Dávám ho normálně celý do pixly s moučkovým cukrem, krásně to provoní. Na pečení/vaření mi máma radila používat ten měkký vnitřek, naříznout podélně a „seškrábnout“ a ten zbytek právě dát do moučkového cukru.
lacenka píše:
holky bez vajec, nebo bílku by nebyli??? Já peču perníky i přes rok, neb kluci je mají fakt rádi, ale já si bohužel nemůžu dát…nevíte nějaký recept bez toho bílku???? Děkuji
(nejde mi o polevu já zdobím, jen cukrem s lemonkou)
Lacenko, já jsem tuhle pekla tyhle srdíčka. Není to sice klasický perníček, ale je tam perníkový koření ![]()
125 g tekutého medu
200 g cukru
150 g másla
50 ml smetany
4 lžičky perníkového koření
400 g mouky
100 g škrobu
1 lžička kakaa
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
Med s cukrem, máslem a smetanou zahříváme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Přelijeme do mísy a necháme vychladnout. Ostatní přísady smícháme a zapracujeme do vychladlé medové směsi. Podle potřeby zahustíme trochou mouky. Těsto zabalíme do folie a dáme na 30 min. do chladu. Pečeme na papíru na 180 st. C.
Holky, vzhledem k tomu, že perníčky jsou každoroční téma, navrhuji založit perníčkovou skupinu - vzhledem k nástěnce na recepty a galerii mi to přijde jako dobrý nápad.
L.
Lesino, taky mi to připadá jako dobrý nápad…fotky jako inspiraci uvítám a v samostatné galerii tak nezapadnou jako v diskuzi.
Tak vás srdečně zvu do nové perníkové skupiny: https://www.emimino.cz/…idani-34500/
Sandrik prosím, těsto podle Tvého receptu na perník se před pečením nechá proležet? A perníky jsou ty, které jsou nejdřív tvrdé a pak měknou? Mně ze všech receptů ten Tvůj zaujal kvůli tmavé mouce a my doma perníky nikdy nepekli.
přidám taky jeden recept, kdyby někoho zajímal, je to na perníky, které se nechávají alespoň 10 dní rozležet, z dobré rakouské kuchařky. Jenom je mi dosti podezřelé neuvěžitelné mnnožství cukru a medu, při své váze je moc nechci riskovat ![]()
50 dkg medu
75 dkg mouky
75 dkg cukru
1 vejce
na špičku nože potaše (měl by se dostat v lékárně, je to jako prášek do pečiva, ale pro těsta, kde je hodně cukru)
na špičku nože mletého hřebíčku
na špičku nože skořice
12,5 dkg nasekaných mandlí
zahžát med, smíchat se všemi přísadami. 2 dny nechat odležet v ledničce
troubu předehřát 30 min. na 180 st.C, každý plech pést 30 minut. Perníky nechat vychladit na mřížce.
Nechat nejméně 10 dní odležet.
Mně je tady nesympatické hodně malé množství koření
ame.
Ame píše:
Sandrik prosím, těsto podle Tvého receptu na perník se před pečením nechá proležet? A perníky jsou ty, které jsou nejdřív tvrdé a pak měknou? Mně ze všech receptů ten Tvůj zaujal kvůli tmavé mouce a my doma perníky nikdy nepekli.
Těsto necháváme odležet obvykle jen chvíli (než se uklidí linka tak, aby se dalo vyválet a připraví se věci na vykrajování) a odležet jsme nechávali až vykrájený perníčky, obvykle se dělali navečer a druhý den ráno jsme pekli.
Po upečení jsou tvrdé a postupně měknou, ale celá rodina měla radši tvrdší, tak jsme je vlastně moc změknout nenechávali ![]()
Sama jsem je pekla vždycky z bílý mouky, ale máma je dělala z žitný a byly výborný, o černý mouce máme jen tu poznámku po babičce, myslím, že to nezkoušela ani máma ![]()
Já dělám perníčky:
375g hladké mouky
100g prosátého moučkového cukru
45g medu
1 vejce
100g másla
1 sáček vanilkového cukru 0,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
1,5 lžíce kakaa
1 lžička jedlé sody
Koření:
do mlýnku dávám hřebíček, anýz, badyán
Vše zadělám a druhý den peču, nechám přes noc odpočinout v lednici.
Před pečením pomašluji žloutkem.
Dělám dle vykrajovaček tak půlcentimetrové těsto.
Pak je dám do chladné místnosti, nejlépe nejvlhčí a pak se rozplynou na jazyku.
Letos budu dělat tří dávku.