Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pochybuji, že by vlastní babička preferovala děti sousedů před vlastním vnukem. Jen se asi snaží být spravedlivá. Ty děti sousedů jsou zřejmě zvyklé si spolu a nějak hrát a vycházet, vnuk tam je cizí. Pokud je dominantní a zvyklý, aby bylo všechno, jak chce on, tak asi narazil a dělá teď doma chudáčka utiskovaného. Já bych to nijak neřešila, je teprve začátek prázdnin, tak ono si to sedne.
Tak snad ho znáš a víš jaký je. Jestli se snaží velet a ostatní organizovat nebo je to ňouma, co ho ostatní šikanují. Ona bude pravda někde mezi.
@Anonymní píše:
Ať žijí prázdniny.
Syna hlídá babička, má tam i děti od sousedů. Skupina 3 dětí od 8 do 10 let.
Je to fajn, ale babička je stará škola. Je jí už přes 70, ale chodí do práce a mentálně v pohodě.
Včera večer přišel syn s brekem domů a brečel hodinu. Dneska už mi volal a ptal se, kdy dorazíme.Pohled syna: děti se mu smějí, strikaly na něj vodu, nereagují, když jim řekne, že se mu to nelíbí. Něco mu sebraly a odmítly vrátit. Nechtějí si hrát nic podle něj, když už chtěli, babička mu to zakázala, protože si mají hrát i podle ostatních.
Babička jim tam dala jídlo a děti mu stejně snědly to, co měl z domova.Pohled babičky: vždyť víš, jak to je. Jsou to děti a váš kluk nikoho nenechá na pokoji, je to provokatér. Pořád by všechny organizoval, nechce se přizpůsobit. Ano, zakázala jim hry podle něj, nemůže byt vše podle něj.
Babička jim uvaří, zábavu nedělá, nechává je, ať si hrajou. Jim taky nikdo čas neorganizoval.
Jídlo měly společně na jednom místě…
Ale teď přemýšlím, komu věřit a jak se k tomu postavit.
To je nějaké divné, že babička tak okatě preferuje děti sousedů.
K tomu organizování. Můj otec tam má teď u nich pět vnoučat. Chtěl všechny na prázdniny v jeden čas, než začnou segřiným dětem tábory. Plus tam a zpět poletují sousedovic děcka a dvě děti Ukrajinců (známí našich). A žádný problém mezi sebou nemají. Že je to velká smečka, když napočítám 9 těchto cahůňů velikých (od 7 do skoro 15 let). A od sousedů tam chodí teď skoro 3r. vnučka. Ta za nima chce taky chodit. Dítě chce za děckama. Děda organizuje výlety, cesty na koupaliště atd. Ale na zahradě je taky nijak neorganizuje.
Včera jen posílal fotky, že zas nachystal houpačky. A hned jsou využité. Schovává je, když tam děcka nejsou. Krom té prťavky malé dvouleté je taky nechává na zahradě a louce, ať si hrají podle svého. Plus je tam na prázdninách i pes od ségry. A oni mají malou psici. Takže veselo.
Já bych spíš věřila babičce. Se synem bych si promluvila jak to přesně je. Děti jsou asi zvyklé si hrát spolu a váš syn chce, aby bylo vše podle něho jak je zvyklý. No prostě zjistil, že to může být i jinak. O jídlo se přece mohl rozdělit, ale to záleží jak to bylo. Věřila bych dospělé osobě.
Nechápu proč by jim měla babička organizovat zábavu. Vždyť to není potřeba. Když je víc dětí, tak mi to přijde zbytečné. Já svým dětem jen omezuji čas u televize a případně nabízím nápady na hru, domluváme se kdy půjdeme ven a případně kam. Ale v podstatě si hrají sami a jsou spokojení.
A co po babičce chceš? Aby dětem organizovala zábavu? Hlídala je, aby tvému ditku nepolozily stéblo pres cestu?
Jinak si s dětmi hraje?
Jak tvoje dítě reaguje v kolektivu? Znáš ho, tak bys měla vědět, jestli tohle je první problém nebo se to ve škole děje běžně.
Vy asi potřebujete hlídání a babicka rekla, že se o děti postara. Tak se stará, jak umi, čili krmí je (přesně takhle se o nás starala babička, kdyz jsme u ní byli na prázdninách, bylo to super) a jinak je nechává, ať se zabaví.
Děti si evidentně nesedly, pravděpodobně se to v příštích dnech otočí. Nebo taky ne.
Ale to musíš vědět ty, jaké tvoje dítě je, jestli to dá (a nakonec si to uzije) nebo budete babičku zadat, ať ostatní děti posle domu nebo dítě stáhnete vy.
Jinak kamarádství mezi dětmi zásahy dospělého nevytvorite, ba právě naopak.
Taky se klidně muže stát, že ti babička řekne, že když se ti to nezdá, kluk tam nemusí chodit. A co budeš dělat? A jako babička nevěřím, že by protěžovala děti sousedů před vnoucetem.
@inkakřivák píše:
Taky se klidně muže stát, že ti babička řekne, že když se ti to nezdá, kluk tam nemusí chodit. A co budeš dělat? A jako babička nevěřím, že by protěžovala děti sousedů před vnoucetem.
Tak asi nejde o úplně protezování, ale teda to, že jako hosti dostanou při nějakém výběru přednost, si dovedu představit úplně v pohodě. Dělávala to i moje máma, když jsem měla doma na návštěvě kamarádky a obávám se, že mám sklony to dělat taky.
Nevím. Ale jednoduše bych se mezi děcka nepletla taky, pokud tam nedochází k nějaké agresi či šikaně. Oni si to mezi sebou srovnají. Pokud je kluk zvyklý, že se vše točí kolem něj, muže to být fakt problém.
Syn má sourozence, ale ten odjel na tábor.
Není zvyklý, že se točí vše podle něj, ale doma je vedeme k tomu, že chvíli podle jednoho, chvíli podle druhého.
Děti jsou od sousedů, znají se, hrají si běžně. Jedno je spolužák, druhého zná z kroužku.
@inkakřivák píše:
Nemusí k ní chodit. Už vydrží sám doma. Navrhla to ona.
Teď mi zase volal, že si děti hrají a on musí sekat trávu, jestli může domů…
Zábavu jim nemusí organizovat, ale musí je nechat. Ona tam každou hodinu vlítne, zakáže jim to, co dělají a musí změnit.
Tak on bude syn trošku uplakánek. Napíše mamce a ta skáče metr vysoko. Co je špatného na tom, že poseče trávu? Tak mu napiš, ať to poseče a jde se koupat a hrát si. Sekání trávy je na jak dlouho? Hodinu nebo dvě. Trocha práce mu neuškodí a ani žíly nezkrátí. Já jsem taky mojim dětem řekla, že si budou uklízet patro, které budou obývat během prázdnin u našich. Že za ně nikdo uklízet nic nebude. Je jich moc a musí si udržovat pořádek.
@Kelsey protože kluci si hrajou a on musí sekat. U babičky seká vždy. Když je u ní, dela nádobí. Ptal se mě, proč nemůže sekat zase večer až odejdou kluci, jako to dělá obvykle.
Naposledy sekal minulý týden v pátek
Což mi aktuálně přijde tak, že mu prostě jen vymyslela práci pro práci.
Není uplakanek. Nemá rád situace, které bere jako nespravedlivé.
@Anonymní píše:
Ať žijí prázdniny.
Je to fajn, ale babička je stará škola. Je jí už přes 70, ale chodí do práce a mentálně v pohodě.
Včera večer přišel syn s brekem domů a brečel hodinu. Dneska už mi volal a ptal se, kdy dorazíme.Pohled syna: děti se mu smějí, strikaly na něj vodu, nereagují, když jim řekne, že se mu to nelíbí. Něco mu sebraly a odmítly vrátit. Nechtějí si hrát nic podle něj, když už chtěli, babička mu to zakázala, protože si mají hrát i podle ostatních.
Babička jim tam dala jídlo a děti mu stejně snědly to, co měl z domova.Pohled babičky: vždyť víš, jak to je. Jsou to děti a váš kluk nikoho nenechá na pokoji, je to provokatér. Pořád by všechny organizoval, nechce se přizpůsobit. Ano, zakázala jim hry podle něj, nemůže byt vše podle něj.
Babička jim uvaří, zábavu nedělá, nechává je, ať si hrajou. Jim taky nikdo čas neorganizoval.
Jak by ses k tomu chtěla stavět? Jsou to děti. Synovi se asi nelíbí, že zábava není jen podle něj. Tak si ho vezmi domů, a je klid. To brečí hodinu, kvůli takovým blbinám? Babička je jistě nenechává bez dozoru celý den, a kdyby mu někdo ubližoval, tak by určitě nad tím nemávla rukou ne? Děti od sousedů taky jistě neupřednostnuje ![]()
@inkakřivák píše:
A já tomu klidně věřím, moje mamka taky uprednostni cizí děti před mým mladším synem. ![]()
Ať žijí prázdniny.
Včera večer přišel syn s brekem domů a brečel hodinu. Dneska už mi volal a ptal se, kdy dorazíme.
Pohled syna: děti se mu smějí, strikaly na něj vodu, nereagují, když jim řekne, že se mu to nelíbí. Něco mu sebraly a odmítly vrátit. Nechtějí si hrát nic podle něj, když už chtěli, babička mu to zakázala, protože si mají hrát i podle ostatních.
Babička jim tam dala jídlo a děti mu stejně snědly to, co měl z domova.
Pohled babičky: vždyť víš, jak to je. Jsou to děti a váš kluk nikoho nenechá na pokoji, je to provokatér. Pořád by všechny organizoval, nechce se přizpůsobit. Ano, zakázala jim hry podle něj, nemůže byt vše podle něj.