Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, ráda bych se zeptala, jak to děláte s větráním zadečku u ročního nebo staršího prcka. Malá se mi každou chvilkou oprudí, sice to většinou zaléčím mastičkama, ale je to pořád dokola. Přiznám se, že jí tu prdelku větrám jen chviličku před koupáním a během sušení po koupání. Nevím si moc rady, jak to dělat nejlépe během dne. Bydlíme v rodinném domku a topíme až pozdě odpoledne, takže přes den je doma chladněji, navíc skoro všude máme na zemi dlažbu nebo koberec. Malá ale samozřejmě nevydrží chvilku na jednom místě, cestuje po celém bytě, takže se bojím aby nahatá nenastydla a taky se mi moc nechce si nechat počůrat koberce. Tak by mě zajímalo, jak to děláte doma vy. Předem díky.
a nemuže to být plenama? já když změnila plenky tak měl zadek rudej, když jsem koupila co normálně po užívám tak byl ok. samozřejmě když má prujem tak se oprudí i v těch.
jinak občas nechám naostro v punčoškách nebo katatech a když to nezvládne trak holt převléknout .
ja davala malemu podkolenky od me starsi dcery, mel je az pod zadek.
Nechávám malýho občas oblečenýho bez plínky jen v lehkých tepláčkách, ale stejně se většinou brzo počůrá a pak nastupuje znovu plínka ![]()
když je opruzená, tak bych častěji přebalovala, utírala prdelku vlhčenou žínkou nebo ubrouskama. My občas větráme, tak že ji dám k nám do postele a tam na ní blbne, malá je taková, že se nevyčůrá
jen do plinek.
Já jsem ani u jednoho dítka zadeček nevětrala,možná jsme měli to štěstí,že na žádné opruzeniny netrpěli
Také bych poradila častěji přebalovat a při přebalení i pořádně namazat......
Banny.J píše:
když je opruzená, tak bych častěji přebalovala, utírala prdelku vlhčenou žínkou nebo ubrouskama. My občas větráme, tak že ji dám k nám do postele a tam na ní blbne, malá je taková, že se nevyčůrájen do plinek.
tak to máš dobrý, dnes si náš dvakrát přinesl nočník a nic do něj neudělal. pak se postavil a čural
takže o víkendu bude tatínek ukazovat na wc na stojáka ![]()
omlouvam se zakl. že jsem sem takto vpadla.
Taky mě napadly pleny
Přiznávám, že větrání jsem i při problémech s opruzením u dětí neprovozovala a i tak jsme to vyléčili. Mazání Imazolem pár dnů a bylo po problému ![]()
marieondatra píše:Banny.J píše:tak to máš dobrý, dnes si náš dvakrát přinesl nočník a nic do něj neudělal. pak se postavil a čural
když je opruzená, tak bych častěji přebalovala, utírala prdelku vlhčenou žínkou nebo ubrouskama. My občas větráme, tak že ji dám k nám do postele a tam na ní blbne, malá je taková, že se nevyčůrájen do plinek.
takže o víkendu bude tatínek ukazovat na wc na stojáka
omlouvam se zakl. že jsem sem takto vpadla.
na stojáka ![]()
Větrat tam, kde máte dlažbu
Nepoužívat vlhčené ubrousky, jen vodu, příp. dětské mýdlo po stolici, na noc namazat zinkovým olejem (namíchají v lékárně, důležitý poměr 50/50), často přebalovat, na vysušení a dezinfekci opruzeniny výluh z řepíku několikrát denně, nechat uschnout, pak namazat, třeba Sudocrem pod plenku. Ať se dceři opruzení vyhýbá!
Taťkova sestra, dětská kožní lékařka, nedá dopustit na kombinaci zinkový olej (50/50) na noc (nejde umýt, musí se setřít, proto lépe na noc, zabírá 100%), přes den jako prevence zinkový zásyp, při podráždění Sudocrem, na akutní opruzeninu klidně krátkodobě, pár dní, Pityol.
davala sem latkovy pleny kdyz se oprudila…nebo nechala jen bez pliny ..a prevlikala teplacky.