Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Digitální foťák jsme dávali dítěti už ke 3. narozeninám. Má pro to vlohy a už v nižším věku si půjčoval náš. Teď je mu víc a má super foťák. Takže u něj to je koníček, co ho drží víc jak 10 let. Ale to musíš vědět ty, jestli to u vás není jen rozmar. U obrazovky kvůli foťáku v tom předškolním věku netrávil čas. To až teď, kdy už si fotky upravuje.
Dětem v tomto věku jsme rozhodně elektroniku nedávali. Dnešní doba nabízí nepřeberné množství hraček, kreativních věcí a dalších možností, které takhle staré děti ještě baví … tj. nikdy jsem neshledávala důvod valit do nich od nejútlejšího věku rovnou elektroniku.
Nevím, který přesně koupit. Ale pořídila bych nějaký. Technologiím se úplně nevyhneš.
My jsme kdysi třeba koupili malou ruční tiskárnu k mobilu, ale to měla/ má starší na vyfocení obrázků. Hned jdou vytisknout a nalepit k zápisu do sešitu. Přála si tuhle tiskárnu. Dostala ji pod stromek.
Albi ma hezky a pak LAMAX. Jestli, tak tyto se mi zamlouvaji.
Já bych to klidně pořídila. Technika je nedílnou součástí života.
Dcera dostala k vánocům, kdyz ji byly 4. Nějaký ale „horsi“, šlo fotit, natáčet, dávat to do počítače a byly tam nejake hry. Tisknout nic nešlo, leda tedy z počítače, ale na to ty fotky nebyly většinou dost kvalitní. No bavilo ji to par měsíců, kdy nadšeně fotila, natáčela, neustale chtela neco dávat do počítače (ma to omezenou paměť, takze pak nemohla dal fotit).. ty hry tam nehrala, nenaucila se to ovladat, a teda neslonto koc ani me, byla to blbost, jen se u toho rozcilovala, ze ji to nejde… ted ma 6, foťák vytáhne obcas, vetsinou kdyz nevi coby a ja ji připomenu seznam zapomenutych hraček.. takze za nas blbost. Leda pro starší dítě, ktere se o focení zajímá. A to bych klidne vybrala lepsi model. Ale jako hračku urcite ne.
Nevidím důvod, proč ne? Dcera taky dostala foťák brzo. V dnešní době zakazovat podobný technologie mi nepřijde jako rozumný. Ty děti s tím budou žít celý život a foťák zrovna není mobil se kterým se přilepí na youtube. Já měla naopak radost, že jí focení baví. Já taky dostala tátův foťák jako malá a naučila se s ním zacházet. Může mi tady někdo vysvětlit, jak foťák s tiskárnou poškodí dítě?
Mě to přijde brzo, ale já celkově elektroniku dětem, ktere ješte nechodi do školy nikdy nekupovala. I pro prvni obyc mobil sem mela podmínku, ze driv musi umet aspon číst, než dostane svůj. Jako nejaky dětský foťák z hračkářství ok, ale aby to připojovali do počítače a hráli hry, to mi přijdou malý ![]()
@Janli píše: Více
Není důvod něco zakazovat – jen není důvod s tím takto malé děti vůbec seznamovat, natož jim to dávat neomezeně k dispozici.
V tom je rozdíl ![]()
Jak jsem psala, tento věk umožňuje tolik alternativ – věcí, hraček a zábav, které je o pár let později už bavit nebudou – že mi připadá obrovská škoda toho nevyužít a rovnou se vrhnout na elektroniku.
@BohunkaP píše: Více
A když o to dítě stojí, tak mu to zakážeš? Protože naše dítě si jinak bralo náš foťák. A hračky mělo k dispozicí taky a asi tě to překvapí, normálně si s nimi hrálo.
@Janli píše: Více
Za me nijak, ja fotak nepovazuju za elektroniku… A trochu mě mrzí, ze ani jedno z deti foceni nechytlo.
Akorat tedy ten detsky fotak povazuju za pitomost, takže bych spis kupovala dospelacky odolný.
@Anonymní píše: Více
Nebudu mu to zakazovat – prostě mu to nedám k dispozici.
Samozřejmě – pokud to máte doma nastaveno tak, že čtyřleté nebo pětileté děti mají volný přístup k elektronice patřící rodičům (a běžně ji používají), tak jsme každá na jiném levelu…. ![]()
@BohunkaP píše: Více
Ja je s tim neseznamuji cilene, prisli s timto pranim sami, ani nevim, kde to videli. U sestileteho ok, vaham s tou ctyrletou. Chteji to oba. A taky se bavime o vyssi castce, neni to hracka za 500… albi stoji se vsim 2 tis. a ten druhy bez papiru a bez sd karty 1300…
Ahoj. Mam deti 4 a necelych 6 a prejou si mimo jine fotak s termotiskem. Nejsem si jista, jestli uz je to pro ne vhodne. 6 let asi ano, ale 4? Krom fotaku lze tocit videa, jsou tam nejake 4 hry, prevadeni do notebooku nebo mazani by bylo asi na me. Zaroven uz mi to prijde jako,,vstupenka,, do elektro sveta, kde koukaji do displeyu, jestli chapete. Nejde, aby dostal fotak jen jeden, to by byly zkazene Vanoce. Bud oba nebo nikdo. Mate nazor?