Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Tak logicky bude delat vse, co po ni budes chtit.
Prebaleni je snad samozrejmost, kdyz budes pryc. Prece nenecha pokakane dite v pline.
Muze varit, uklizet, zalezi jen na vasi dohode a co pujde delat, kdyz si dite hraje, spi, atd.
Urcire nejdrive at jsi doma a muzes v pripade problemu pomoct.
Tak pokud po někom chci hlídat dítě, tak po něm chci vše, co se týká péče o něj.
Moje představa je teda obstarat mu zábavu, nakrmit ho. Přebalit a převléct je podle mě samozřejmost. Uklidit po něm hračky, nebo talíř po jídle je snad automatika.
Já když předávám dítě babičce, tak ji prostě dám do ruky misky s jídlem, které jen ohřeje. Takže tak nějak si to představuji i u chůvy.
Ale vařit, nebo uklízet koupelnu je už mimo.
Chuvy delaji veskerou peci okolo ditete, kterou si domluvite, propadne dalsi, kterou bude ochotná ona udelat a ty zaplatit ![]()
Prebalovani nebo nakrmeni samozřejmě ano, ale treba jidlo bys mela pripravit ty, chuva jen ohřát. Uklid hracek -tady asi záleží, kdyz vytahne krabici s Duplem, je fajn, ze ji pak ulozi zpet, ale surovat ti pokojik nemusí.
Chuvy starsich deti muzou například i vyzvedavat ze skolky, skoly, s detmi se ucit nebo delat ukoly.
Kdysi jsem pracovala jako chůva. Přebalováni, převlékání je samozřejmost, plus úklid hraček co dítě roztahá za přítomnosti chůvy. Ja se o roční holčičku starala od rana do odpoledne 14-15h. Brala jsem ji ven, krmila, převlékala, hrála si sni, kreslila, četla atd. Pouklizela jsem její věci a občas dobrovolně jsem jim třeba uklidila myčku. Seznámeni bylo rychle, společně jsme pobyly asi hodinu, pak následovalo párkrát kratke hlídání a pak uz každodenní.
Podle mě je hlídání ditete ta starost o dite, starat se aby dite nebylo ohroženo, bez dozoru, přebalení a nakrmeni je samozřejmostí. Ostatní věci jako úklid, vaření a tak, tonuž není chůva ale hospodyně a taky jiné finanční ohodnocení.
A neuvazovala jsi udelat to naopak? Najmout si pomocnici na domacnost a s ditetem travit ty hezke chvile nezatizene povinnostmi?
Ahoj, shanim hlidani pro svoji dceru - 1 rok.
Anonym protoze je tu rodina a maji nazor ze dite ma byt u matky.
Zajima me predevsim, jak dane hlidani probiha. Zpocatku bych urcite chtela byt pritomna - napriklad abych si poklidila, uvarila, vyresila neco na pocitaci, udelala nejake cinnosti, ktere nejdou dohromady s ditete a visi mi tu.
Pak klidne v ramci navstevy lekare, nebo sportu.
Co vse tyto,,chuvy,, delaji?
Nabidla se mi sousedka.
Jednalo by se par hodin parkrat do tydne.
Mala je spolecenska a cizi ma rada.
Je problem napr. Prebalovani nebo aby ji oblekla a sli na zahradu?
Nebo jim vse pripravujete a chuvy si,,jen,, hraji a davaji pozor kdyz dite spi?
Kdyz se dite vyjimecne nejak hodne uspini, jsou schopne i vykoupat?
Uklid ani zehleni po ni nechci, max drobny, co by se tykal hracek, nebo jidla.
Mozna pusobim divne, ale nemam zadnou zkusenost - hlidani vzdy probihalo v rodinnem kruhu - jak u me tak manzela. Az pri skolce nebo skole bylo placene hlidani. My bydlime ale mnohem dal, oni maji vicegeneracni domy kde,,cizi,, lidi doma nemeli a tohle obstaravala starsi generelace.