Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, syn rok a půl. Už asi půl roku mu opakuju, že nemá chodit na granule. Dostal přes ruce, na zádek i jsem mu říkala klasicky,, nenene tytyty nesmis,, a pořad to dělá. To by mě ani tak nevadilo, ale ze mám plynový sporák a on točí těma kolečkama a někdy mi tak pustí plyn to už je problém a nevím co s tím tam se bojím o naši bezpečnost a přemístit to nemůžu a nevím se přiznám jestli na to je nějaký zabezpečenî. Tam dělám to samé a i důrazněji. Kricela jsem. Dostal na zadek a dopadlo to vztekem a stejně to dělá dal a já už nevím jak na to. Někdy se mi i směje. Přitom řvu hodně. S malým jsem sama a ani tatinek když přišel na návštěvu a byl svědkem neměl úspěch. Můžete mi ze zkušenosti poradit co s tím? Děkuji ![]()
Granule jsem kočkám dala na okno, ony se tam dostaly, dítě ne - ale jestli máš psa, tak nevím
Porad opakovat, duslednost a co se tyce sporaku, existuji ochranne kryty na knofliky sporaku, dite nic neotici, mrkni na net
my meli vsude krytky, na co jen slo…casem omrzelo samo…ted uz je to vse synatorovi fuk, krytka, nekrytka ![]()
@Leonarose
Granule dávat psovi jednou denně v určenou dobu, těch pár minut pohlidas, aby malý k misce nechodil.
Pytel někam zavřít, existují zavírací barely a nádoby.
Dospělé zvíře, ať už pes či kočka, má dostat nažrat jednou, nanejvýš 2*denně. I tak, granule mu neublíží, náš malý je u mamky občas zobe taky. Na sporák existují krytky, aby to nemohl otočit, hlavně nekupuj takový ten dekl, co zároveň slouží, aby nesahal na samotnou desku. Je to fórovka a dítě to bez problémů ohne natolik, že se pod to dostane. Syn mi to dělá taky, mám tedy sklokeramiku, takže to,, jen žere elektriku". Ale čím je starší, tím míň to dělá. Budou mu dva a už si toho téměř nevšimne. Teď si pro změnu vezme židli a vyleze si do horních skříněk linky a bere si, co uzná za vhodné. Takže kuchyň zamykam a může tam být jen se mnou.
Ne - neví že nesmí - ví že když to půjde udělat, tak se mu začneš věnovat i když jen negativně.
Je fakt mrňavej a protě mu nedochází že jeho jednání může vést k něčemu nevhodnému. A ne - i když mu to vysvětluješ horem dolem, tak tomu prostě nerozumí. Nemá na to dostatečně dozrálá mozková centra.
Takže granule dej někam, kam se nedostane a sporák si pořiď nějaký s pojistkou a nebo krytku na ventily.
Popřípadě holt nenech dítě bez dozoru se nudit a nauč ho jak má získat tvou pozornost konstruktivně.
Poridit moderni plynovy sporak. Tam uz mate ochranu, ze bez horeni plyn naprazdno nejede. Jede jen kdyz se ten cudlik macka s jiskrou
takze si muze otacet cim chce a vy jste v pohode
Myslím si, že se mu líbí ta pozornost co tím získá ![]()
U nas to bylo tak, že granule vždy v kybliku s víkem a navíc chodil pomáhat krmit. Nabral do misky a dal psovi pak pes dostal za odměnu piškot a piškot dostal i malej.. Granule nezajímavé k jídlu
A co se týče tech knoflíků. Mě se osvědčilo, že jsem pak zvolila cestu částečně zapojit.. Prostě sem ho k tomu brala pojď půjdeš mi pomoct jdem zapnout troubu atd. a pomáhal mi jako otočit, pak sem mu dala třeba hrnce a varecky, nebo kramarit, nebo sem ho dala ke dřezu a umělý misky a myl nádobí a po 14 dnech klid.. Už ho to nezajímalo, protože to bylo běžné, ale vždy jsem samozřejmě byla na pozoru.
Celkově všechno jsem ho zapojovala resp. Ukázala jak to funguje, vysvětlovala proč to mohou používat jen dospelaci…
Třeba i u nožů. Dostal silikonovej nůž, prkénko toast chleba a na moje se pak už jen zeptal..
Při zapojování a vysvětlování došlo ke klidu.
Nezajímalo ho to tolik, protože pro moje dítě to bylo
Co zákaz = boží zábava a hurá máma si mě všímá, mámě prdne cevka na čele apod. ![]()
Přeji pevný nervy ![]()
@Leonarose Zbytečně se nerozcilovat, věk kdy ho baví tyhle blbiny, rychle pomine.. Granule dát na nedostupné místo, nebo ho nechat at si je vysepe, pohrabe se v nich, tím rychleji ho to přestane zajimat.. Sporák hlídat, vypínat, nebo jinak zabezpečit.
Granule kočičí dát na vyvýšené místo, granule psí dávat psovi 1-2× denně, co nesežere uklidit. A k tomu ostatnímu, máš doma batole, tak musíš byt zabezpečit a hlavně NEUSTÁLE MÍT POD DOZOREM. U batolete neexistuje nechat ho byť minutu bez dozoru. Pokud od něj potřebuješ odejít, pořiď pořádnou ohrádku. A vysvětlovat, ukazovat, pomáhat objevovat svět bezpečně pod tvým dohledem. A takhle to bude už pořád, už pořád se o něj budeš bát, pořád bude něco zkoušet, něco vyvádět. Mladší (5,5 roku) dnes zkoušela skákat z jezdící točící židle na postel (samozřejmě si rozbila ústa). A to o ní říkám, jaká je rozumná holka.
Taky pořad a pořad opakuju to samé… já zas úplně kvetu z toho jak mi furt zapíná pracku… a musím říct, ze dneska po 12000× už to neudelal ![]()
@Leonarose @Verurizeckova dceru už sporák nezajímá, ale vyleze na okno a chce se dívat z otevřeného okna, takže přesně to bude furt něco
kočičí granule jsem pojídala i já, a mám krásné husté vlasy ![]()
@Leonarose Rvat na rok a pul lete batole mi prijde trosku moc, ne? Jsou to prcci a objevuji svet. Kdyby to delal triletak, nereknu.