Více dětí a dluhy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Bohemund
25.7.12 12:08
@BohunkaP píše:
Jenomže zrovna tohle je něco, co by rodina s dětmi rozhodně mít měla. Protože právě to jí dává určitou jistotu do budoucna - že když třeba živitel rodiny vážně onemocní nebo dokonce zemře, rodina bude mít aspoň do začátku určité zajištění.Omezovat, rušit nebo dokonce nezařizovat takovéto rezervy není příliš rozumné jednání.

Zaleží jestli se bavime stavebku, produktu s mizerným zhodnocením který Vás nutí odkládat peníze ikdybyste měli finanční problémy a nejde ho vybrat ihned, nebo o životním pojištění. Životní pojištění je důležité pro živitele rodiny vlašt při hypotéce, ovšem na druhou stranu taky mame kapitalovky a investička, ktere jsou rezervotvorné a znova je to drahý produkt, s minimalní likviditou a když potřebujete peníze tak Vám to nic nepomůže. Pokud potřebujete pojistit pojistěte se, ale pokud chcete spořit tak spořte ale nespojujte drahé pojištění s špatným spořením, navím když to tu každý ma i na každe dítě. K čemu je proboha životní pojištění dítěte.

• Citovat
  • Upravit
nepřihl martina.se
25.7.12 12:35

Heuréka, našla jsem, shlédla jsem.. je to první reportáž.. http://tn.nova.cz/…tn-21-7.html… upřímně, ani po tom shlédnutí mi jich není líto.. udělali si to sami.. :nevim: :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.7.12 12:47

Ahoj, píšu raději anonymně. Pro jednu z českých bank vymáhám telefonicky pohledávky a i když chápu, že doba je zlá a že o práci může přijít kdokoliv a kdykoliv a že vytvořit rezervy je obtížné, ale hodně lidí bere dluhy a exekuce už za něco normálního a nevidí důvody proč to řešit.. To se pak lituje lidí těžko. Upozorňuji, že jsem zaměstnanec a práci dělám né proto, že by mě bavilo tyranizovat lidi, ale protože i já potřebuji z něčeho žít :-)

• Citovat
  • Upravit
3368
25.7.12 13:04
@Anonymní píše:
Nedávno proběhla na Nově reportáž o rodině se šesti dětmi, která dluží 1,5 mil. korun a exekutor oblepuje vše možné…
Ta maminka říkala, že stouply náklady, když začalo chodit více dětí do školek a do školy…
Maminky, jaké máte rady a tipy, jak se nedostat do této situace?
Má manžel více zaměstnání, nebo se snažíte více ušetřit, když jsou děti ještě doma s mámou?
Z takovách reportáží je mi vždy velice smutno, takže jakékoli rady, které by někdy mohly některým rodinám pomoci uvítám:) :mavam:

Tak za prví, pořídim si tolik dětí, kolik vím, že dokážu uživit, finančně zajistit. Samozřejmě, může se stát něco hrozného /ztráta zaměstnání, úraz, dlouhodobá nemoc/, takže by to chtělo dávat si něajké peníze na stranu - v případě potřeby mít zálohu na nějakou dobu (pár měsíců). Nepůjčovat si, když to není nutné (to i v rodině bez dětí). My máme 4 z toho dva školáky /je pravda, že manžel má trochu vyšší příjmy a já před mateřskou taky, takže jsme vycházeli velmi dobře, že jsme hodně ušetřili/.

Naučit děti skromnosti - že nemusí mít všechno, co uvidí. Vařit ve větším množství z trvanlivých potravin, snažit se trochu šetřit. Oblečení se sice podědí, ale pomůcky do školy, výlety atd. asi těžko.

Takže základní rada, pořídit si tolik dětí, kolik v budoucnu dokážu zvládnout uživit. Až budou všiechny děti školáci, bude to jiné - dávatat něco kolem 1200 kč za pomůcky, kolem dvou tisíc za školní a mimoškolní výlety. Nákupy do školy v září, placení obědů atd. Pak střední - kupování učebnic, intr, dojíždění, obědy, oblečení, nějaké to kapesné. Vše se musí promyslet ;)

Jsem ráda, že to zvládáme. Spoříme dětem, pak spoříme nám a ještě k tomu si dáváme peníze na stranu, kdyby se něco stalo.

Navíc souhlasím s níže uvedenou citací ;)

@nepřihl martina.se píše:
Upřímně, sorry, ale líto mi jich není. To by mohl každej nadělat dluhy a pak udělat reportáž v tv. Je mi líto třeba děcek, kterým se rodiče zabili a oni zdědili dluhy a pod, ale né toho. Logicky přeci musím vědět, kolik dětí uživím.. Neříkám, že se nedostane rodina do problémů, ale mít 6 dětí a nemít zajištěnou jejich budoucnost je nezodpovědnost. A doufat, že se za mě postará někdo jiný je hnus. Každý si to musí sám promyslet.. Já jsem sice jen sama s dítkem, ale žijem z pár tis. Nemám půjčku, nebudu mít půjču, na co neušetřim, to nemám, dělám fin plán dopředu, dítko mi teď nastupuje do 1. třídy, šetřila jsem na to celý rok.. musím to dát a né dělat socku v tv a žádat lidi o dary… To je spíš vydírání (citové) lidí, protože se vždycky najde někdo, kdo je bude litovat.. je mi z toho na :poblion:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
25.7.12 13:32

Taky jsem viděla (už v TV)a nechápu rodinu - na čem ty šílené dluhy nasekali?

Nicméně - nedávno tu běžela diskuse co všechno může oblepit exekutor… říkám si, jestli to není ta samá paní, taky tam strašně řešila oblepenou kytaru od dcery… viz totéž v reportáži…ale možná se pletu, nicméně TV reportáž běžela pár dní poté…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
martinased29
25.7.12 13:43

Mě zarazila hlavně jedna věc, oni v klidu řeknou, že když poprvé nezaplatili, tak se to rozjelo.. Sakra, to je nenapadne, že banka není socka a bude rozhodně chtít svoje peníze.. Kor u hypotéky, vždyť člověk má na 95 % hypotéku pojištěnou. Proč to neřešili hned, zavolat do banky, starat se.. místo např 15 tis platí potom 1,5 mega.. jejich blbost… staram se, zařizuje, počítam.. normální člověk to prostě neudělá…

• Citovat
  • Upravit
18305
25.7.12 13:50
@Anonymní píše:
Nedávno proběhla na Nově reportáž o rodině se šesti dětmi, která dluží 1,5 mil. korun a exekutor oblepuje vše možné…
Ta maminka říkala, že stouply náklady, když začalo chodit více dětí do školek a do školy…
Maminky, jaké máte rady a tipy, jak se nedostat do této situace?
Má manžel více zaměstnání, nebo se snažíte více ušetřit, když jsou děti ještě doma s mámou?
Z takovách reportáží je mi vždy velice smutno, takže jakékoli rady, které by někdy mohly některým rodinám pomoci uvítám:) :mavam:

Zakladatelko, pokud to chceš probrat, napiš mně soukromou zprávu. Po zkušenostech s některýma uživatelkama tady odmítám finanční otázky řešit takhle veřejně… I když mám po ruce pár receptů (a i zdrojů), jak případné finanční potíže řešit. Ale ne každý si zaslouží, abych mu ty info přenechal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lolii
22.6.13 23:34

Hm, neporidit si tolik decek, kdyz není rodic schopnej je uzivit

• Citovat
  • Upravit
23.6.13 01:30

NO, já jsem asi nezodpovědná. Porodila jsem tři děti a ani jsem nepomyslela na to, že možný jednou muž přijde o práci a já budu v invalidním důchodu a nebudeme mít na učebnice na střední. Dnes můžu mít muže ředitele banky, tak si klidně pořídím i sedm dětí, jenže muž může o práci přijít. Ale to může i s jedním dítětem. :nevim:
reportáž na Nově jsem neviděla, ani s ní nebudu ztrácet čas. samozřejmě, že je spousta nezodpovědných lidí, ale moc se mi nelíbí tohle paušalizování, že možná nebudu mít za pět let práci, tak teda raději nebudu mít děti. Žijeme v nejbohatší době v dlouhodobé historii. Máme se jak prasata v žitě, opravdový hlad nikdo z nás nepoznal a stjeně bývá hlavní důvod, proč někdo nepřijme další dítě finanční. Kdyby tak jako naše generace uvažovaly naše babičky a dědečkové, kteřé naše rodiče přiváděli na svět který se potácel ve druhé světové válce, tak tu nikdo z nás nedisktuje.
určitě musí být rodiče zodpovcědní, ale já si i přesto myslím, že když se chce, tak to jde vždycky. i za cenu dovolené na dvoře, zmrzky jednou týdně a aktovky po sourozencích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
23.6.13 07:39

My máme dvě a víme proč víc nechceme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2451
23.6.13 08:02

@Šílená Sonja „Žijeme v nejbohatší době v dlouhodobé historii. Máme se jak prasata v žitě, opravdový hlad nikdo z nás nepoznal a stjeně bývá hlavní důvod, proč někdo nepřijme další dítě finanční. Kdyby tak jako naše generace uvažovaly naše babičky a dědečkové, kteřé naše rodiče přiváděli na svět který se potácel ve druhé světové válce, tak tu nikdo z nás nedisktuje.“
:potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30922
23.6.13 08:09
@Šílená Sonja píše:
Máme se jak prasata v žitě, opravdový hlad nikdo z nás nepoznal a stjeně bývá hlavní důvod, proč někdo nepřijme další dítě finanční. Kdyby tak jako naše generace uvažovaly naše babičky a dědečkové, kteřé naše rodiče přiváděli na svět který se potácel ve druhé světové válce, tak tu nikdo z nás nedisktuje.
určitě musí být rodiče zodpovcědní, ale já si i přesto myslím, že když se chce, tak to jde vždycky. i za cenu dovolené na dvoře, zmrzky jednou týdně a aktovky po sourozencích.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
23.6.13 08:15

Zodpovědnost není o tom, že teď si nepořídím dítě kvůli možnosti, že za 5 let přijdu o práci. Zodpovědnost je o tom, že to dítě si pořídím, až mě krátkodobá ztráta zaměstnání a výpadek přijmu nepostaví do situace, kdy nemám na zaplacení svých měsíčních závazků. Někdo raději našetří těch x platů jako rezervu a větší jistotu už samozřejmě nikdo nedá. Někdo sotva vyjde z měsíce na měsíc s dvěma příjmy a bez rozpaků přivede do tohoto a dluhů dítě, když je jasné, že ženin příjem na mateřské a rodičovské značně klesne.
Kecy o hladu jsou úplně mimo. Žijeme v maximálně komerční době orientované především na výkon a je otázka, zda někdo chce přivést na svět několik dětí, když není schopen zabezpečit ani jedno. A zabezpečit není luxusu a věcech zbytených, zabezpečit je třeba o tom, že nemusím zakládat diskuse, že mám 1.500 na měsíc na vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2451
23.6.13 08:22

Jedna vec, rozhodne nepatrim mezi tzv. „zvracene humanisty“ (tj. nepropaguju citlivy pristup ke kazdemu a za kazdou cenu). Nerozbrecim se u reportaze o lidech, kteri si vlastnim pricinenim a nezodpovednosti zpusobuji potize a pak od ostatnich ocekavaji pochopeni :roll:
Nicmene neda mi to, abych nedrzela basu s temi, jejichz zivoty neprijemne zasahla okolnost, kterou ani pri sebelepsi intuici proste predvidat nemohli. Nekdy se dejou hnusy a bezpravi a k tem slepa byt neumim a ani nechci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.13 09:48
@Lada84 píše:
Jedna vec, rozhodne nepatrim mezi tzv. „zvracene humanisty“ (tj. nepropaguju citlivy pristup ke kazdemu a za kazdou cenu). Nerozbrecim se u reportaze o lidech, kteri si vlastnim pricinenim a nezodpovednosti zpusobuji potize a pak od ostatnich ocekavaji pochopeni :roll:
Nicmene neda mi to, abych nedrzela basu s temi, jejichz zivoty neprijemne zasahla okolnost, kterou ani pri sebelepsi intuici proste predvidat nemohli. Nekdy se dejou hnusy a bezpravi a k tem slepa byt neumim a ani nechci :nevim:

Nemohli předvídat? :mrgreen: Promiň, ale tolik dětí, to s sebou prostě nese jistá rizika, znásobené náklady, atd. Podle mého tady prostě platí jednoduchá matematika. Hodně dětí - nezaměstnatelná matka - velké náklady - atd, atd, atd - čili když na to nemám, nepořídím si jich tolik. :oops:

A co se týče toho, že si žijem jak prasata v žitě… :think: No, já mám kolem sebe spíš hodně rodin (většinou i s jedním/dvěma dětmi), co se mají hodně co otáčet, aby se uživili a aby dětem dali aspoň jídlo, čisté slušné bydlení, vzdělání a slušné oblečení. :think: A to fakt nežiju někde v ghettu :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat