Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Uf to je dotazu ![]()
k tomu prvnimu, mame to same, obcas rve tak straslive, ze si ho musim vzit k sobe a spime az do rana, ale je to zridka, vetsinou spi celou noc a vstava v sest, bohuzel definitivne
, ja myslim, ze jak to neni pravidelny, tak to „nebezpecny“ neni- jen bacha na obdobi, kdy to zacalo byt vic dni po sobe, to bych uz asi zakrocila a do postele nebrala.
jezdite jeste v korbe? tak ji dej na pasy do sportaku do zvyseneho lehu, at trochu vidi, jestli uz i stoji, tak jsou dobre taky ksiry a stani v kocarku, to se jim libi. ja nejsem teda tolik uzkoprsa ohledne posazovani - tolik to nehrotim, mezi hracky jako hroudu dite teda neprdnu dokud nesedi, ale jezdi ve sportaku a ji v jidelni zidlicce.
Spis to moc nepodporuj. Ale uz si brzo sedne sama…syn je ted to same.
opruzeniny neporradim nic extra - mazat, vetrat, pripadne se zamyslet nad skladbou stravy ![]()
nocnik nema cenu hrotit nejak brzo, dceru jsem zkusila posadit po roce, rev jak blezen v roce a pul uz do nocniku neco delala, ale nedokazala to ovladat, pak zas bylo dlouhe obdobi odmitani a odplenkovala se az v dvou a pul letech - ale komplet i na noc a celkem rychle, jen musela pochopit co se po ni chce. U druheho syna to tak brzo zkouset nebudu, akorat to byl zbytecnej stres
Prakticky bych napsala totez co Suik.
Jen doplnim k tem opruzeninam zkus Infadolan, ten by mel i hojit a mazat opravdu do kazde plinky. Koupit ovesnou koupel - treba v DM, nechat ji v tom 20 minut vycvachtat, to zabere okamzite.
Pokud se ti uz snazi posazovat, tak bych to nehrotila. Ja jsem malou v teto dobe davala do jidelni zidle a i bych rekla, ze ji tim rychleji docvaklo, ze si ma sednout. Ale teda bylo to fakt uz na spadnuti.
Nocnik zatim nemam zkusenost, ale zkusila jsem mou desetimesicni parkrat dat a vubec netusila, ktera bije. Zatim si ani neuvedomuje, ze cura.
Jenže já si ji k sobě na to ranní jídlo a dospání beru pravidelně právě. A večer jsem zatím nezažila, že by si vymrčela naši postel.. ![]()
Právě, že jezdí už ve sporťáku a když ji to dám na to trochu vyvýšený, tak se mi stejně zvedá do kolmého sedu (pokud není připoutaná, když je tak se vzteká, protože si samozřejmě sednout nemůže), jenže ona se zvedne i z úplného lehu.
Zatím se sama nepostaví, jsme ve fázi kliku s prdelkou nahoru ![]()
@petulatko
Já ji nechci do toho nočníku tlačit, jen má po sobě narozeniny, mikuláše i vánoce, tak sháním praktické dárky, ale něco, aby nám tu zas 2 roky ještě neleželo ![]()
Odpovím k jedničce. Malá spala od narození v postýlce normálně. Kolem 6.měsíce nastal zlom a vyžadovala mě i v noci. ![]()
Opruzeniny: úplně vyhodit vlhčené ubrousky (nebo používat max. při úklidu domácnosti - mně se osvědčily na špinavou digestoř
) a UMÝVAT VODOU! Bude po opruzeninách.
Nočník: Pokud se ještě sama neposadí, je zbytečné se tím trápit.
1. s malou jsme spala od narození, před patnáctým měsícem začala vyžadovat svojí postel.. Moc dlouho jí to nevydrželo, teď jí bude 19m a už je zase věčně u mě.. Neumím odpovědět, záleží na dítěti ![]()
2. myslíš, jestli je to nezdravé? Nebo nebezpečné? Moc nerozumím, malá byla pevná, takže jsem jí od půl roka vozila v golfkách přizvednutou. Sedla si krátce po půl roce, k mé ulevě
Takže jsem jí tak vozila opravdu chvilku..
3. můžou to být i zuby, některé děti se oprudí.. Jiné plíny? Jinak doporučuji Pityol, sice se na něm píše, že se nemá pro děti, ale sama dr. řekla, že občas můžu, je to fakt zázrak, stačí pár máznutí.
4. můžeš od doby co sama sedí, ale to u nás byl půlrok.. Kolem roka se občas zadařilo, pak se začala koukat co dělá, občas si to uvědomovala. Kolem 15tého měsíce už si parkrát řekla, pak nemoc, takže teď nic moc, ale v létě (bude jí 22m) hodlám odplenkovat ![]()
K tomu spaní si myslím, že to co děláte vy bere jako ranní rituál a nebude kvůli tomu vyžadovat celonoční spaní v posteli…
k nočníku - v roce ho samozřejmě koupit můžeš a i pak se pokusit posazovat, jen bych počítala s tím, že delší dobu to bude jen o tom, že ty ji budeš vysazovat, ne že si sama bude říkat nebo chodit na nočník, ale třeba budete mít štěstí…
jo, a k těm opruzeninám, někdy se opruzují i od zubů, nerostou jí teď nějaké?
Ahoj, na opruzeniny je dobrý Elasti-Q Baby. Na kůži po rozetření udělá ochranný film, který chrání před močí a stolicí. Díky zdravotnímu postižení máme doma problém s opruzeninymi a tuhle mast jako jedinnou dlouhodobě používáme a je fakt dobrá. Třeba Sudocrem, si také chválí, ale třeba mého syna pálí. Co se týká sezení…jak je Tvoje holčička stará? Nočník…já syna opravdu posadila na nočník až okolo roku a 3/4,do té doby nechtěl a strašně hulákal, prohybal se a já hold nepatřím mezi matky, co drží své děti násilím na nočníku.
K těm opruzeninám, taky se nám to vůbec nestávalo ale když ji pak lezlo více zubů najednou a měla k tomu průjem tak se taky oprudila a koupila jsem na to imazol, ten je přímo na vytvořenou opruzeninu a pomohlo nám to ![]()
na nočník jsem začala skoušet v deseti měsících a jen ráno po probuzení, docela se i dařilo ale teď je dceři 15 měsíců a už mi ho skoro měsíc bojkotuje. Je čas ![]()
U toho sezení, když se přitáhne sama tak bych ji nechala ![]()
Moje dcera se na jakýkoliv pravidelný zvyk, třeba dávání do postele hodně rychle zvykla, takže je pak zase těžší odnaučovat ale já se totálně nevyspala když jsem jí tam měla takže putovala zase hodně rychle do své. Záleží co vám vyhovuje ![]()
1, to už si podle mě vymrčovat nezačne
2, sedět nechávat, až si sedne sama, do té doby nemá dost posílenou páteř
3, na opruzeniny IMAZOL krémpasta
4, na nočník, až bude sama sedět ![]()
Ahoj holky mám pár dotazů či kontrolních otázek
1). Dcera je zvyklá spávat ve své postýlce, většinou usíná sama bez nějakého většího divadla. Poprvé ji kolem 6-7h ranní a to si ji beru k sobě do postele, nakrmím a ona si ještě schrupne do 8 či 9h. Když má třeba nějaké bolení, tak nemám problém si ji vzít k sobě na celou noc (i když ted už se to stává málo, protože šíleně kope a roztahuje se). Ale dělám to, jen že jsem zatím nezaznamenala, že by si vymrčovala, že chce spát s námi. Je na to ještě malá, přijde to později až?
2). Právě se nám rozlezla v obou směrech, šteluje se na sezení z lezení, ale furt ji to nejde, za to v kočárku se posadí sama, protože si pomůže. Jak moc je riskantní ji nechávat?
3). Nikdy jsme neměli problém s opruzeninami, vyrážkami, prostě ničím zatím. Většinou kakala 1 max 2krát denně. Ted poslední dva dny, se pořádně nevykaká, za to každou půl hodinu vyměňuji plínu, protože tam má prdnutý nebo maximální malý bobek. K tomu má, ale úplně červený zadeček
zkusili jsme Nivea na opruzeniny, bepanthenol, ted zkoušim sudocream… vím, že opruzeniny, jsou celkem časté, ale už tam z toho má jakoby boláky. A mám strach, aby ji něco netrápilo, ale žádnou novou potravinu jsme nezaváděli, co by ji mohla dělat problém
Nevíte co by to mohlo mít za příčinu?
4). A ještě bych se chtěla zeptat od kdy je všeobecně dobré zkoušet dítě dávat na nočník. Vím, že na to musí být sama připravena, ale kdy můžou být takový ty první pokusy jestli už připravená je. A jsou nějaké dobré rady do začátku?
Děkuji Všem, kteří budou reagovat