Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mela jsem oba porody vyvolavane. Ackoliv jsem u obou tehotenstvi mela tehotenskou cholestazu, ktera byla ale dobre zalecena, u obou jsem si o to vyvolani pred terminem rekla sama (vzdy hned po ukoncenem 38.tt) Uz jsem na konci nemohla, necitila jsem se dobre, bala jsem se velke vahy mimina, nemelo to souvislost s tou cholestazou. Domluvila jsem se s dr., ke ktere jsem chodila do poradny, kdy ma sluzbu a kdy to „spachame“. Nastup v terminu na 7 hod., domluveny dopredu epidural, vzdy rovnou na porod. box, pridelena v pohode PA. Prvni porod za 7hodin hotovo, druhy za 6h. Vse na pohodu, bez komplikaci, deti uplne bez komplikaci. Vylozene porod rizeny hodne i leky. Vim, ze to mozna zni moc neprirozene, ale pro me bylo dulezite, abych se citila psychicky v pohode a mne tato domluvena formy naprosto vyhovovala. Zadne silene bolesti, zadne plane poplachy…
Anonym z duvodu zdrav. informaci, jinak smazat, dekuji.
A proč tě vyvolávali? Nevěříš sobě/dítěti? Nemáš pohyb? Bojíš se? Faktorů, proč se vyvolává je velmi mnoho ale těch opravdu důležitých toliko není… Často prostě jen, není' čas…
Každý vyvolávaný porod jsem měla jiný. Někdy trvá, než se porod rozeběhne, u mě dva dny. To byl třetí porod. Při ostatních porodech jsem porodila po první tabletě.
Držím ![]()
Mela jsem oba porody vyvolavane a druhy byl oproti prvnimu velmi rychly, tableta v 10, v 11:40 slabe ms bolesti, ve 12:00 uz jsem se temer nebyla schopna presunout na porodni pokoj, ve 14:30 dcera v naruci.
Prvni byl, ze se to cca den nerozjidelo, poradne se rozjel nejak po pulnoci a syn byl na svete v 7:30.
Mela jsem mezi porody cca 2 roky, takze dr rikali ze to je i tim, ze kdyby byval byl vetsi odstup, slo by to zrejme pomaleji ![]()
Já jsem první porod měla vyvolávaný asi tři dny po termínu, měla jsem těhotenskou cukrovku, dobře kompenzovanou. Otevřená na tři prsty, domluvená předběžně na epidurálu. Tabletu jsem dostala v 8 hodin, porodila jsem v 16.31, dcera měla 3,49 kg. Bolesti tak poslední hodinu. Epidurál se nestihl. U syna jsem byla na prohlídce týden před termínem, ale báli se velkýho břicha, že bude synátor velký, tak mi nabídli vyvolání. Porodní cesty připravený stejně jako u dcery, rodila mě stejná doktorka. Tak jsem kývla na vyvolání. Tabletu jsem dostala v 11 hod, porodila jsem v 16.29, kluk měl 3,90 kg, takže ještěže tak. Kdybych ho nosila ještě týden, tak už ho normálně asi ven nedostanu
A opět bez epidurálu. Bolesti nějak pravidelný tak od půl druhý, po klistýru se trošku rozjely, ale ty velký, častý kontrakce zase tak tu hodinku před porodem, krásně jsem si je vyhopsala na míči, doporučuju ![]()
Měla jsem vyvolávané všechny 3.
Všechny zavřená.
První 12h od tablety, druhý 4 a třičtvrtě hodiny od tablety a třetí tři a třičtvrtě hodiny od tablety. U posledního mně praskla i voda. Prakticky příšerně bolavá byla akorát poslední půlhodina.
U těch předchozích si nepamatuju, jak dlouho trvala ta nejhorší část.
Všechny porody vaginální a bez komplikací.
Nedávno jsem se bavila se známým ze u nich oba vyvolavany. První skoro dva dny a druhy necelá hodina od tablety. Oboje kvůli prenaseni. Kamarádka 2 hodiny po první tablete. Já přirozený za 6h po pravidelných kontrakcich z toho 3 poslední peklo.
@xsaleen píše:
A proč tě vyvolávali? Nevěříš sobě/dítěti? Nemáš pohyb? Bojíš se? Faktorů, proč se vyvolává je velmi mnoho ale těch opravdu důležitých toliko není… Často prostě jen, není' čas…
nene, prvni dítko 41+6 a druhému se taky nechce, u nás se nastupuje 10 dnů po termínu na vyvolání. já bych radši aby to šlo samo, ale prostě se těm dětem ode mě nechce.
@Anonymní píše:
Ahoj, pro ty kdo měli více porodů vyvolávaných: máte nějajé srovnání? mě první vyvolávali 3 dny, pak 15 hod v ukrutných bolestech. teď mě to nejspíš čeká znovu, trochu se chlácholím, že podruhé snad tablety zaberou lépe… máte někdo zkušenost?
Já sem ten případ, být ve středověku, zdechnu někde… první syn,10 dni po termínu, vysokej tlak, a já zavřená na deset západu, vyvolávali dva dny na oxytocinu a můžu říct, že na druhý sem plánovala císař z té hrůzy co byla u prvního, u druhého jsem tedy šla nakonec do jiné porodnice tady v Brně, měla ségry známou porodní asistentku, ráno se odvezla s věcmi na vyvolavacku i s kufrem a za 8 hodin byl venku…oba kluci skoro 4 kila já 55 kg…takže záleží taky na šikovnosti porodnice…tam kde sem byla já podruhé tak mě nenechali trpět tak dlouho a rozhodně to nenechávali vše na přírodě jak v první… ![]()
Kamarádce od pátku od rána vyvolávali, na noc zavedli tyčinky na roztažení čípku, pak tablety… no měla hrozné bolesti až do soboty do 4, kdy jí píchli vodu, malá byla hned venku, ale jak to šlo rychle, tak ji hodně poranila. Jinak mimčo bylo opravdu malinké - 2400 g a 48 cm. Malá se prý už nevyživovala z placenty.
Ahoj, pro ty kdo měli více porodů vyvolávaných: máte nějajé srovnání? mě první vyvolávali 3 dny, pak 15 hod v ukrutných bolestech. teď mě to nejspíš čeká znovu, trochu se chlácholím, že podruhé snad tablety zaberou lépe… máte někdo zkušenost?