Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky co jste otěhotněli po Clostíku? Podařilo se vám jedno nebo více dětí? Dr. říká že je to velmi pravděpodobné. První dítě bylo také po něm. Teď chceme druhé, ale ráda bych zase jen jedno. Dvojčata si předtavit neumím. Prý hrozí i trojčata.
Tak bych chtěla vědět jestli je to opravdu tak hrozné jak straší doktor?
Já jsem při jeho užívání neotěhotněla vůbec, až asi za 5 měsíců a mimčo JENOM jedno
. V mém okolí ho bralo celkem dost holčin a všichni mají po jednom.
Druhé dítě jsme počali s Closťákem hned první měsíc užívání (toho Clost…). Jenom jedno… ![]()
Ahojky.
Já se taky přidávám k holkám. Brala jsem Clostilbegyt asi 3/4 roku, pak mi bylo blbě a tak jsem ho v říjnu vy:,–(ila, a v prosinci jsem otěhotněla a máme taky jen jednoho raubýře.
![]()
Jéééé, Adri - ahoooj!
Já jsem teď stimulovala Clostíkem poprvé a měla jsem vlevo 2 skoro stejné folíky cca 21,5mm a vpravo jeden menší!
Teoreticky bych mohla mít dvojčátka, ale jaká je praxe a jestli se nám to podařilo to opravdu netuším!!!
Kdyžtak ti napíšu ve ČT jak dopadnu na kontrole!
Holky , vy jste braly Clostík od své gyndr. a snažili jste se přirozeně???
Jé ahoj Veru, už se zase potkáváme. ![]()
Určitě napiš jak dopadneš. Věřím že dobře.
Jestli chápu správně tvou otázku, tak je to tak že asi cca 3 měsíce můžeš brát clostík aby jsi měla ovu a pak se na 3 měsíce vy:,–(í(není to zdravé brát ho déle), ale hormony stále na ty 3 měsíce ještě fungují tak že máš mít ovu a pak se zase celá věc opakuje. Takže v druhé fázi můžeš otěhotnět přirozeně.
Jinak já při synovi měla 3 folikuly k otěhotnění a naštěstí dopadlo jen jedno.
Při braní clomifenu, by žena měla být sledována zhruba v půlce cyklu pod UZV. Zde lékař velice dobře uvidí, kolik (a zda) folikulů jaké velikosti jsou na vaječníku „nachystány“. Může to být jeden i více. Pokud by ti lékař sdělil, že máš např. tři zralé folikuly (nemusí ovšem všechny obsahovat zralá vajíčka, což se ovšem už zjistit pod UZV nedá), je jen na tobě, jak s tím naložíš. Riziko vícečetného těhotenství tu při třech folikulech bude samozřejmě větší. A ty můžeš ten měsíc vynechat další léčbu nebo se chránit, aby nedošlo v tomto cyklu k otěhotnění, to už je jen na tobě.
Z vlastní zkušenosti: měla jsem dva folikuly, podstoupila IUI, zázrakem se zadařilo a mimi je tam jedno
. Naopak moje švagrová měla také dva folikuly a má teď dvojčata
.
Obecně je šnace na vícečetné těhotensvtí při braní clomifenu vyčíslena asi 10%.
Aha, takže tak je to s Clostíkem!
Já s ním ještě nemám žádné zkušenosti tak jsem z toho taková nějaká neinformovaná! Teď ho mám první měsíc!
Poslouchej a Clostík ti napíše i tůj gyndr. a nemusíš chodit do CARu?
Víš, já jsem totiž úplně zdravá, mám i ovu, mám pravidelnou MS, ale nějak teď nemůžu otěhotnět tak jsem to začala řešit CARem!
Malý je ze 3 folíků - to je super, to bych mohla mít naději!!! ![]()
Suvik - švagrovka byla taky na IUI???
My máme vícerčátka v rodině a to z obou dvou stran (moje prababička měla asi 3× dvojčata a manželova babi je ze dvojčat a tchýně má trojčata, ale ty jsou z IVF tak to se nepúočítá, ale i tak to myslím stačí
)!
Takže si popřeju hodně zdaru a psychicky se připravím na čtvrteční kontrolu
![]()
Ne, švagrová otěhotněla po klasickém styku. Předtím jí píchli Pregnyl, aby folíci praskly a proběhla ovulace.
Clomifen ti může na:,–(it i tvůj gynekolog. Měl by tě ale sledovat (ty KO na UZV), někteří to nedělají, to si pohlídej. Ale ty chodíš do CAR, ne? Tam to hlídají vždycky.
Teď jsem si všimla i tvé historie. Ty jsi měla ty předchozí IUI dělaný v nativním cyklu? A folíci teda byli jo? Většinou se při IUI stimuluje clomifenem, popř. i gonadotropiny, když není odezva apod.
Suvi - aha, u mě to nikdo nikdy neřešil a hned jsem šla do CARu!
1.IUI jsem stimulovala injekcema Manopuru a to jsem měla 3 folíky, otěhotněla jsem, ale měla jsem nízké HCG v krvi a pak se „mimi“ neudrželo!
2.IUI jsem stimulovala zdvojenou dávku inkekcí Menogonu a to jsem měla 1 folikul, ale manžel měl poprvé špatný SPG takže nic!
3.IUI jsem řekla dr. že už žádné injekce nechci a že jsem vyčetla, že dávají Clostilbegyt a že ho chci - no a to jsem měla úplně nejlepší reakci!!! Vlevo 2 veliké cca 21,5 mm a vpravo 16 mm - SPG jsme měli těžce nadprůměrný a teď čekáme na výsledek!
Už aby to bylo - jsem zvědavá jak jsme dopadli a kdyby jsem byla těhu tak bych ´byla ten nejšťastnější člověk pod sluncem
![]()
Budu ti moc držet palce, aby to vyšlo! ![]()
Většinou je postup opačný, nejdřív clomifen, pak vyšší hormony. Menopur obsahuje hormony podobné těm, které se uvolňují z mozku. Clomifen působí tak, že mozku svým účinkem hlásí, že je v těle málo estrogenu (hormony produkované vaječníky) a ten, aby se hladina dostala na normál, začne ve vyšší míře sám vylučovat ty „vyšší mozkové hormony“ (hormony hypofýzy). Tyhle hormony (luteinizační a folikulostimulační) mají na starosti růst a dozrávání folikulů ve vaječnících. Prostě mozek jakoby chemicky oblbneš
. Tomu se říká negativní zpětná vazba. Pokud ale mozek nereaguje, pak se neztrácí čas s clomifenem a rovnou se podají ty „vyšší mozkové“ hormony.
Přeju hodně štěstí!!! ![]()
Aha, takže jestli to chápu správně, tak po tom Clostilbegitu zvýšíš hormony, aby fungovaly jak měli? Je 100% jisté že ty folikuly po pregnylu prasknou a dojde k ovulaci? Protože pak nechápu, když jsou tedy hormony zvýšeny, k ovu dojde, inseminace proběhne, spermiogram je O.k., kde je tedy problem že se nedaří?
100% není nic! Ani po Pregnylu nemusíš mít OVU - mám kamarádku a ta ani po Pregnylu prostě neovuluje!
Já taky nechápu proč se nám nedaří! Navíc já mám normální MS, folikuly se mi tvoří i normálně a OVU mám taky tak mě zajímalo proč to nejde! Na to mi nikdy nikdo neodpověděl - všechny výsledky máme OK!
Když jsem začala chodit do CARu tak jsem si myslela, že ti tam chtějí pomoc, ale prd prd - je to jen na rýžování peněz viz. moje stimulace!
Za injekce jsem dávala přes 1 500,– a Clostík mě teď vyšel na 35,– a mám daleko lepší reakci a všechno. U nás ti v naturálním cyklu neudělají nic, vždy musíš stimulovat i když ti všechno funguje tak jak má!