Riziková práce a neschopenka

676
12.9.08 14:20

Riziková práce a neschopenka

Ahoj holky, mám takový problém, pracuju v infekčním prostředí (laborantka v nemocnici). Jsem v 10. tt a protože jsem na začátku těhotenství měla angínu, moje praktická doktorka mi dala neschopenku, pak jsem k ní šla na kontrolu a řekla jsem jí, že jsem těhotná a ona mi okamžitě prodloužila neschopenku, ale nechala diagnózu angína a řekla mi, že mám od svého gynekologa přinést papír, aby mi mohla změnit diagnózu a zase prodloužit neschopenku. Nemám sice žádné problémy, ale vzhledem k mojí práci (jsem neustále ve styku s krví), jsem si myslela, že to nebude problém, že mi gynekolog papír napíše. Jenže jsem za ním dneska byla a on prohlásil, že on rozhodně žádný papír pro obvoďačku psát nebude, že mě mají v práci přeřadit (mám prý třeba dělat uklízečku), jenže já nějak nechápu, kam by mě asi tak měli přeřadit, když jediné neinfekční prostředí v nemocnici je kancelář a tam mě s mým vzděláním (laborantka) těžko dají. Navíc byl dotor hodně nepříjemný, jeho poznámka, že kdybych aspoň jednou potratila, tak by mi tu neschopenku napsat mohl, mě fakt dostala a neměla jsem daleko k pláči. Tak teď nevím, co mám vlastně dělat, dát výpověď, protože miminko fakt ohrozit nechci??? Máte některá podobné zkušenosti a jak byste to řešili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3593
12.9.08 14:39

Ahojki, mám podobnou zkušenost,,,,, já sice pracuji v knihovně, ale tahala jsem těžké svazky ze skladu na studovny apod., otěhotněla jsem v 32 letech, ač jsem neměla žádné problémy, chtěla jsem jít v 5. měsíci na neschopenku, protože v práci mě neměli kam přeřadit, podobně jako Tebe. gyndařka taky dělala fóry, že přece kvůli tomu, že v práci mi nechtějí vyjít vstříc, tak na mě nebudou všichni ostatní lidi platit /nemocenské dávky/,,,,, na tyhle kecy jsem vyloženě alergická už pár let, s těma u mně nikdo neuspěje...... v dobrém jsem jí řekla, že prostě nemůžu jinak, a ať mi teda napíše neschopenku nebo mi dá moji kartu, že si zkusím najít lékaře, který to pochopí. Ale vůbec ne ve zlém, prostě normálně jsme se takhle bavily...... no nakonec to teda napsala. Být Tebou, zkusím za ním zajít ještě jednou, klidně se mu tam i rozbreč, řekla bych Ti, abys mu taky „pohrozila“ odchodem ale dneska už je to trošku risk, že nového Dr. nenajdeš, nebo se domluvit s obvoďačkou, narovinu jí říct, že on dělá problémy, co Ti poradí… zkus to takhle, ale výpověď opravdu radši ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
12.9.08 14:40

Na Tvém místě bych změnila lékaře, pokud mu nemůžeš zcela důvěřovat a to dle vyprávění nemůžeš a není schopen udělat pro Tvé zdárné těhotenství maximum. Určitě bych na nic nečekala a začala hledat někoho schopného, dle Tvého gusta. Už i to, že jsi měla v prvním trimestru angínu bych považovala za riziko. Já ke vší smůle ty potraty za sebou mám, ale na druhou stranu mám lékařku, která opravdu dělá vždy maximum, aby těhotenství dopadlo dobře. Ale měla jsem také při prvním nezdařeném těhotenství doktorku, se kterou jsem nebyla spokojena, tudíž v dalším těhotenství okolo 12.tt jsem ji změnila a teď maximální spokojenost, takže tohle doporučuji udělat i Tobě, pokud možno ještě dnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
12.9.08 17:29

Tak mě naopak doktor neschopenku v podstatě vnutil,nejdříve pro hrozící potrat,pak mě bylo furt zle,a ted když jsem chtěla nastoupit do práce,tak mě nedoporučil jízdu autem atd., prostě mi řekl,at se nikam nehrnu a odpočívám :)
Co vím,některé holky měli problém s gynekologem,tak měli neschopenku normálně od obvodního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
12.9.08 18:06

Ahojky, tak tohle je jednoduche…obvoďákovy stačí papír, který potvrzuje těhotenství (těhu průkazka). Pokud nemáš chápavého gyndaře, tak bych ho změnila, dneska to není problém. Já jsem na nemocenské cca od 10tt, prvě protože my bylo děsně zle (zvracení a to my psal praktik, gyndař se o to nezajímal) no a pak jsem bývala tak vyčerpaná, že jsem ve svém stavu nezvládla každý den jezdit do práce 25km (autem-musela jsem řídit) do vedlejšího města a dělat k tomu docela hodně stresovou práci. Na neschopence u gynekologa jsem až poslední tři týdny.
Kdyžtak praktikovy vysvětli, že gyndař nespolupracuje a že máš strach, většina praktiků je solidních a napíše ti nemocenskou na něco (nevolnosti nebo tak, dobré jsou deprese nebo nervové vyčerpání - tam se nikdo neptá ani když si delší dobu na nemocenské a kontroly též moc nechodí).

Jinak z toho co vím, tak kamoška dělá v labinách a říkala, že holky nastupují přímo na nemocenskou, že v laboratořích se nějaké „přemýstění“ neřeší. Stejně když to oznámíš v práci, tak do labin nesmíš.

Jinak výpověď rozhodně nedávej!!! Nemáš důvod, ze zákona jsi chráněna a prostě máš nárok na to nárok. Kdyžtak zajdi v práci za šefem a pobav se o tom s nim. Myslím, že je možnost, že řekne že práci nemá a máš zůstat doma (jdou ti veškeré zaměstnanecké výhody a plat a pokud by ti nešel nebo klesl plat tak ti ho česká správa sociálního zabezpečení doplatí). Vím, že se člověk nechce někde hádat a když na něj huknou, tak se radši stáhne, ale v tomhle případě se opravdu nedej. Stát nám toho relativně moc nedá, ale co se týče těhotenství a rizikového prostředí, tak jsou těhulky velmi dobře chráněny.

A kdyby nebyla řeč ani s doktorkou ani se šefem, tak rovnou na ČSSZ!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
siloenka
12.9.08 19:26

No to je teda doktor!..achjo. Já bych ho být tebou měnila.
Já jsem taky měla rizikovou práci (vychovatelka s mentálně postiženými lidmi) doktor nejdřív,že mi neschopenku napíše až za tři týdny (no,dalo by se to pochopit,byla jsem v 8tt) ale já se mu tam normálně rozbrečela, do práce jsem se jít už opravdu bála (klienti byli někdy agresivní,několikrát mě napadli ..teda před těhu,navíc mi bylo hrozně zle,takže jsem je musela občas nechávat bez dozoru…atd) Taky mě nebylo kam přeřadit. Doktor to pochopil a napsal :D …já bych teda neriskovala!
přeju,ať vše vyřeší,tak,jak si přeješ :wink:

• Citovat
  • Upravit
3379
12.9.08 19:46

Tak to bych tedy s takovým gynekologem vyběhla. Opravdu si najdi někoho jiného, někoho, kdo Tě nebude stresovat. A hlavně nedávej v práci výpověď.

Na ty neschopenky také opatrně, protože zaměstnavatelé jsou také dost vyčůraní. Já pracuji,jako řidička tramvaje,což je také rizikové pro těhotnou a jako těhotná na tramce jezdit nemohu. Tak jsem chtěla přeřadit na jinou pozici. Můj nadřízený mě neustále nutil jít na neschopenku. Tak jsem mu vysvětlila, že jsem těhotná, nikoli NEMOCNÁ a že na neschopenku rozhodně nepůjdu. (i když můj gynekolog mi ji automaticky nabízel). Neschopenka by pro mě znamenala cca o 5-6tis čistého nižší příjem, což si tedy opravdu nemohu dovolit (hypotéka).
No a vyřešilo se to tak, že mě nechali doma za plat vypočítaný průměrem, takže mám o něco víc, nežli za normálního pracovního procesu a vykazují mi to, jako - překážka na straně zaměstnavatele (tzn., že mě nemůže firma zaměstnat, jelikož není pro mě náhradní místo).
Některé firmy by těhule nejradši daly na neschopenku, aby s nimi neměly žádné starosti a měly je z krku. Na tohle pozor a nenechat se odpálkovat . :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
12.9.08 20:32

Ahoj,
já si myslím, že ti obvoďačka něco vymyslí a možná postačí těhotenská průkazka.
Nechápu tvého gynekologa, proč ti nemůže dát nemocenskou. Já jsem neměla žádné problémy v těhu ani nemám ryzikové zaměstnání a moje doktorka mi nemocenskou při každé kontrole nutila. Byla jsem z toho na nervy.
Hlavně se tím nestresuj, doktorka ti to určitě zařidí. Uživej si těhu a kašli na blbého doktora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
13.9.08 14:40

Ahoj, já jsem byla doma pro zhoršené astma. Alergoložka mi napsala návrh pro obvodní lékařku která mi vypsala neschopenku právě s diagnozou zhoršené astma vzhledem ke graviditě. Sice jsem první měsíc neměla vycházky ale obvodní doktorka mi řekla, že mi neschopenka přejde na gynekologii kam ji také poslala. Gynekoložka mi napsala vycházky a normálně jsem docházela k ní i pro lístek na peníze. Doma jsem byla od 7tt do konce těhotenství a pořád z diagnozou na astma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí