Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
mate nekdo zkusenost s jednodennim/vikendovym predporodnim kurzem? Muzete nejaky doporucit? Anebo nechystate se v nejblizsi dobe (do mesice, max dvou
) na nejaky nebo nevite o nejakem, ktery by se nejblizsi dobe konal?
Nejvic by me zajimaly vychodni Cechy, Pardubice, Hradec Kralove… ale kdyztak i Praha, Brno ![]()
Ja jsem zatim nasla tenhle v Nechanicich . Myslite, ze 2. az 3. 10. je dobre datum, kdyz mam termin na konci rijna
?
Ahojky, zkušenst nemám a dle méo názoru je t zcela zbytečné. Myslím, že porod je tak přirozená věc, že žena v té chvíli ví co má dělat a hlavně jsou tam doktoři nebo PA, kteří jí eventuelně navedou. Mně osobně by to bylo navíc uplně na houby. Od počátku pravidelných kontrakcí byla malá na světě za 2,5 hodiny a teda na nějaký kurz bych v tu chvíli ani nevzpoměla. Nejvíc mi pomohla mamka,která se mnou u porodu byla, dýchala jsem s ní, protože já jaksi dýchat zapomínala a řikala mi co mam dělat a bylo to super. Moc jí za to děkuju. I PA byla skvělá a doktor říkali přesně co a jak, kdy tlačit, kdy ne, kdy zavřít oči. Myslim, že kurzy jsou tak akorát tahání prachů z lidí.A porodu se neboj. Na konci je nádherný dáreček. ![]()
Hm, to ale neni vseobecne uznavany nazor, ze je to zbytecne, myslim
(i kdyz tobe samozrejme diky, ze jsi napsala svou zkusenost!
) Problem je, ze ja maminku u porodu mit nebudu, a co kdyz narazim zrovna na spatnou PA/doktora
Proste bych o tom rada neco vedela sama, nerada bych pak byla zaskocena (a i pritel by mohl neco vedet, aby mohl pomahat).
Jinak na tech kurzech se probitaji krome porodu i zalezitosti jako sestinedeli, kojeni, pece o novorozence… vim, neco z toho mi snad ukazou v porodnici (ale nerada bych na to spolehala, kdo vi, na koho tam narazim…) a urcite se da najit spousta informaci na netu… ale uprimne, rada bych, aby i pritel o tom neco vedel, a ten travit vecery a vikendy vyhledavanim techto informaci (na rozdil ode me) rozhodne nebude
ale na kurz by se mnou sel… tak i treba proto ![]()
Já na kurz chodila.Informačně nic moc.Vzala jsem si z toho jen, že nesmím tlačit dokud mi to neodmávnou.Nakonec porod končil sekcí, takže z kurzu jsem nevyužila nic.Spíš jsem tam šla, abych se dostala mezi lidi
.
Ahoj, taky jsem při první těhotenství chtěla jít na nějaké kurzy, při porodu jsem ale na nějaké myšlenky o dýchání neměla. Kdo nerodil, těžko pochopí. Manžel v jednu chvíli před PA nadhodil, jak bych měla zrovna dýchat a ona, že je to jedno, hlavně zhluboka, ať má malý dost kyslíku. Nebyla jsem, tak objektivně neposoudím, ale můj názor je, že jsou kurzy docela zbytečný.
Tak jak vidíš, tak ty kurzy jsou vážně celkem na nic. Při porodu je totiž tolik adrenalinu a nervozity, že prostě nic nevíš co ti říkali, navíc je to prostě přirozený. To ty peníze investuj raději lépe, ale pokud myslíš, že ti to pomůže, tak do toho jdi ![]()
Tenhle kuz mohu vřele doporučit! Byla jsem na něm a bylo to moc fajn. nejen o porodu ale učili jsme se správně manipulovat s miminkem (rodiče dělají spoustu chyb, které se negativně projevují na psychomotorickém vývoji dítěte), péči o dítě, kojení atd. V porodnici neměl nikdo čas nám něco ukazovat, učit, vysvětlovat. V rychlosti ukázali první koupání a pak jsme si musely poradit samy. S kojením obdobné - první přiložení, vychrlily na nás nějaké informace, které člověk hned zapomněl. když přišly obvyklé problémy s kojením, vytáhla jsem papíry z kurzu (dostaly jsme tištěné materiály) a poradila jsem si sama. Kdyby bylo nejhůř, měla jsem lektorku na telefonu a doma i na emailu (ale to jsem nakonec nepotřebovala - nicméně bylo fajn vědět, že ta možnost je). Atmosféra byla uvolněná a intimní - bylo nás pět párů.