Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky,je tu taky některá prvorodička,která se bojí porodu?Já jsem těhotná poprvé a už za 7týdnů přivedu na svět svoje první miminko,holčičku Janičku,moc se na ní s přítelem těšíme,ale jak se blíží termín porodu,tak se mě zmocňuje velký strach z neznáma,bojím se bolesti při porodu a taky samozřejmě jak to všechno kolem miminka zvládnu.Mám ještě malýho pejska,už vidím,jak bude strašně žárlit,než si zvykne na nový přírůsteček do rodiny.Holky,k čemu byste přirovnaly bolest z porodu,dá se to vydržet i bez léků a tak?Do nemocnice,kam jdu rodit,tak ani epidurál nedávají(ale já bych stejně z něj měla strach z vedlejších účinků).Holky,co je na porodu nejhorší?Ta první doba,kdy nemůžete ani tlačit?Moc ráda si o tom s někým popovídám,už mě opravdu svírá úzkost a chvílema je mi do breku,že to nezvládnu,ale na druhou stranu si říkám,že to přece zvládlo spousta ženských(i má ségra,má 3měsíčního chlapečka)tak když jsem chtěla tak strašně moc miminko,musím něco vydržet,že jo a ten uzlíček štěstí za to určitě stojí,nemám pravdu? ![]()
Jany, neboj, zvládneš to. Porod je tak přirozená věc jako jezení, spaní. Porod bolí, nebudu řikat, že ne, ale přirovnat se to nedá, asi jako hooooodně silné menstruační bolesti, ale při porodu na tu bolest ani nemyslíš. Aspon já ne, soustředila jsem se na miminko a na to, že už jí budu za chvilku držet v ruce. Já epidurál neměla a přežila jsem to. Malá by to nezvládla a an jsem ho nestihla. Ale můžu ti odpřísáhnout, že jak jsem malou dostala do ruky už jsem nevěděla jak mě porod bolel a to ti přísahám na co chceš. Pro mě byl porod krásný, takový závěr a přitom nový začátek všeho. Držím palečky abys to zvládla a hlavně se neboj, to je nejhorší.
No srovnat to s ničím nejde. Je to prostě úplně jiná bolest. Mně přišla nejhorší ta první doba, trvalo to dlouho a člověk nemohl nic. Tlačení bylo v pohodě, konečně jsem něco mohla dělat a mimčo bylo za chvíli na světě. Přežít se to dá
Mně taky pomáhalo si říkat, že to zvládly i jiné - třeba nějaké konkrétní ženy, o kterých si zrovna moc nemyslím - když ony, tak přece musím i já ![]()
A péči o mimčo zvládneš určitě v pohodě, mám takový pocit, že ten, kdo se obává, potom zvládá OK. Kdo si to moc maluje, bývá spíš vykolejený.
Klííd..strach z porodu je uplně normální…já ho měla jak u prvního,tak u druhýho:))
Bez léků proti bolesti jsem to vydržela u obou,ale zase jsem nerodila nijak šíleně dlouho..prvního necelých 7 hodin, druhýho 9hodin…
Bolesti bych přirovnala k menstruačním,akorát o dost silnější..A nejhorší mi vždycky přišly ty poslední kontrakce než jsem mohla tlačit..u druhého tedy i trochu to tlačení..
Neboj se,přesně jak říkáš,zvládlo to už spoustu ženských a ty to zvládneš taky ![]()
Ahoj jsme taky prvorodička-nemůžu napsat,že mám strach z porodu,ale spíš obavu jak to všechno bude probíhat,jestli porod bude ok,jestli Honzík bude zdravej,co se všechno změnní ve vztahu,jestli se budu umět postarat o malýho, domácnost o pejsky -mám dva,jak to bude až tu bude malej na co budu mít čas na co ne,já teda počítám s tou horší variantou-raději-že nebudu mít čas na nic
abych pak nebyla sklamaná.Jak zvládnu šestinedělí a tak… Ale zase na drhou stranu se na malýho mooooc těším,hodně s emi zdá jak malýho chovám jak jedu na procházku s kočárem a říkám si co všechno s ním budu moc dělat…Já mám tea strašnej strach ze 6 nedělí- to co o šesinedělí slyším je pro mě někdy do st strašidelný ![]()
Proč se bát něčeho, co ani nevíš, jak bolí??? ![]()
Nenech si říkat, jaká je to bolest, ona ji každá totiž popíše jinak, ale ve skutečnosti ty to samé můžeš pocítit úplně jinak… ![]()
Za mě - porod bolel tak zvláštně, silné ms bolesti, ale, při prvním i do zad… Pomáhalo chodit, pohupovat na míči. Nepříjemná byla prro mě doba, kdy nemůžeš tlačit, ale nutí tě to. Ta trvá však pár kontrakcí a i to se dá vydržet… Samotné tlačení je už spíše o fyzičce, tam už to pak nebolí, mě tedy ne…
Tlačit jako když chceš jít na velkou. Neboj, ono ti nikudy nic jiného neuteče ![]()
Nástřih nevím - neměla jsem ani jednou… Ale prý je to při kontrakci a tak není cítit…
Šití - u prvního pár stehů, ale ne hráz, jen nějaké vnitřní, to nebolelo vůbec…
Zvládneš to! Neboj se bolesti… Porod je v hlavě
Jamile se blokneš tam, tak se to všechn stíží…
Přeji krásnou zdravou holčičku ![]()
No, nejhorší byl konec 1. doby porodní. Já jsem měla velmi krátký porod (prvorodička), od první kontrakce (u které jsem ale ještě vůbec netušila, že se jedná o porod) to trvalo jen 4 a půl hodiny
.
Přeju ti, abys měla krásný porod!
AHOJKY
NEPŘEMÝŠLEJ NAD TÍM A HLAVNĚ ZŮSTAŇ V POHODĚ.. STRAŠNĚ MOC MĚ PŘED PORODEM UKLIDNILA A HODILA DO POHODY HOLČINA OD NÁS Z DISKUSE (DÍKY JACKIE
) KTERÁ RODILA DVA TÝDNY PŘEDEMNOU..TAKY POPRVÉ.. FAKT TO PROŽÍVEJ V POHODĚ,POSLOUCHEJ CO TI RADÍ SESTŘIČKY A DOKTOR,NEMYSLI NA BOLEST..PROSTĚ TO BER JAKO NORMÁLNÍ VĚC A MYSLI NA TO MALÉ..
RODILA JSEM BEZ EPI A FAKT SE TO ZVLÁDNOUT DÁ..I KDYŽ SI NĚKDY ŘÍKÁŠ „UŽ NÉÉÉ“
..BOLÍ TO,TO JÓ..ALE PROSTĚ TO K TOMU PATŘÍ A NENÍ TO NEZVLÁDNUTELNÁ BOLEST..JAK PŘÍJDE..TAK ZAS ODEJDE..
PRVNÍ DOBA JE NEJDELŠÍ..NEŽ SE OTEVŘEŠ..JAK MŮŽEŠ TLAČIT..JDE TO RYCHLE..A PAK BOLEST Z NIČEHO NIC PŘESTANE A MIMÍS JE VENKU
![]()
Naprosto tě chápu,taky jsem měla strach,ale neboj určitě to zvládneš.Ta bolest,to se fakt těžko přirovnává,on to má každý jinak.Ale když pak budeš držet miminko v ruce,na všechno zapomeneš.Držím palce.
Strach z porodu je normalni - ja se pred prvnim take hrozne bala neznameno - proste jsme nevedela do ceho jdu ac jsme precetla hodne denicku o porodu, tak proste tohle se neda popsat a navic kazdy porod je jiny.
No a kdyz jsme cekala druhe - tak jsme ke konci take mela strach - sicej sme vedela do ceho jdu, ale stejne - to je proste prirozene.
No a pece o miminko - to se neboj - v porodnici Ti hodne vysvetli a pak to prijde samo uvidis. Ja se toho take bala. Vlastne jsme predtim ani male miminko nikdy nechovala - tedy jednou, ale to mi bylo asi 12 let - tak jsme se ho pomalu bala vzit i do naruci a vse prislo neboj to zvladnes.
No a popsat porod je moc tezke - kazdy je jiny a kazdy to priziva jinak. Kdyz jsme pred porodem lezela v nemocnici - tak tam jedna holka vypravela, ze nejhorsi jsou krizove bolesti - tak jsme se jich bala a je je nemela ![]()
No a treba to fakt bude rychle. Ja mela prvni tehotenstvi dost problemove a tak jsme si rikala, ze urcite i porod si „pekne uziji“ navic maly byl KP. No a nakonec to byla priserna rychlovka (ani ne tri hodiny od prasknuti plodove vody a 1,5 hodiny od prvni silne kontrakce) a kdyz to prislo, tak to proste bylo takove prirozene a na strach uz fakt nebyl cas.
Neboj vse zvladnes - moc drzim palce ![]()
Holky,děkuju za podporu ![]()
Je hodně důležitý,že na miminko se s přítelem strašně těšíme,strašně moc,je to moc moc chtěné miminko,věřím,že to všechno zvládnu,jednoduchý to určitě nebude,když vidím u ségry,jak jí dává její 3měsíční Honzíček zabrat,jak často pláče,že se ségra ani pořádně nenají,tak jsem zvědavá,jak to budu zvládat já,ale jsem strašně ráda,že mám hrozně milujícího partnera,který by pro mě udělal první poslední,je to taky jeho první miminko,tak pevně věřím,že mi bude pomáhat,já myslím že ano,už teď vidím,jak mi pomáhá s venčením pejska,i když je to můj pejsek,tak se střídáme a jednou s ním jdu ven já,podruhé zas on a vůbec mu to nevadí,tak věřím,že i s miminkem mi bude pomáhat.Hrozně bych ho chtěla mít u porodu,aby mě psychicky podržel a aby viděl svoje miminko,už vidím,jak budeme oba brečet,až to naše štěstíčko poprvé uvidíme
![]()
Ahojky, tak já jsem po porodu dnes přesně 13 dní, byla jsem prvorodička a přežila jsem. Rodila jsem 13 hodin a lhát ti nebudu. Porod je bolest, kontrakce jsou opravdu podobné velkým menstr. bolestem a samotný porod je pak otázkou nejvýš hodiny (teda u mě to přesně hodina byla), ale jak píšou ostatní holky. Budeš myslet na to, že už za pár okamžiků budeš mít v náručí tu malinkou osůbku a všechno se ti bude zdát lepší, mě např. těch 13 hodin i celkem rychle uteklo. Dneska jsem s tou naší princeznou doma a na všechno okolo porodu jsem celkem rychle zapoměla. Vlastně už na porodním pokoji za hodinu jsem nevěděla jak to bolelo, protože jsem si chovala malou. Takže se vůbec neboj a věř že i bez epidurálu a podobných věcí se to dá zvládnout. Já jsem velikánský posera a proto věř, že to zvládneš s přehledem:-). Moc ti držíme s Eminkou pěstičky a ať je maličká zdravá a krásná:-) ![]()
Epidural jsme nemela - jednak by se nestihl a ani jsme ho nechtela.
Prvni dobu porodni jsem defacto nezazila ani u jednoho - u prvniho praskla plodova voda a jelaj sme do porodnice tam rkeli, ze jsme na 10 cm a slo se na sal. no a u druheho me zacalo pravidelne pobolivat bricho, ale nic velkeho tak po zkusenosti s prvnim porodem jsem radsi jela do porodnice a tam zase rekli 10 cm a slo se na to. Takze to moc nemohu posoudit.
A opravdu az Ti mimi daji do ruky uvidis, ze budes ta nejstastnejsi a na vse okamzite zapomenes.
Musim rici, ze po druhem porodu jsem rikala, ze bych hned brala dalsi (ale manzel uz nechce) - no je fakt, ze nekteri na me koukali dost divne. Porad na to vzpominam a je to pro me fakt nejkrasnejsi zazitek
Opravdu bych to chtela prozit jeste jednou - i kdyz priznavam, ze to boli, ale je to proste neco uzasneho a nepopsatelneho.
ahoj já jsem taky prvorodička, termín mám za týden ,ale vypadá to prej spíš, že to bude dýl. Taky si pořád říkam, když to zvládli jiný tak to zvládnu taky. Bojim se ,ale nevim čeho možná je lepší nevědět. Jinak mam pořád tolik práce, že na to nemam ani čas myslet. Počitam , že to bude bolet. uvidime jak moc. jediný co mě trochu uklidňuje je to, že tam se mnou bude přítel a , že nám narodí krásnej zdravej chlapeček.
Šlo to dovnitř a ven to taky musí
.
Zvládl to každej.
Epidurál je skvělej,hodně pomuže a vedlejších učinku bych se nebála.Nikdy jsem o žádném než bolení hlavy neslyšela a strašně to pomuže.Moc držim palce