Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, prosím o radu. Devítiměsíční dcera měla před třemi týdny virózu a celou noc zvracela. Podle dr. měla další tři dny dietu (sunar, mrkev s rýží). Teď už jí normálně přesnídávky i kaše, ale odmítá k obědu jakoukoliv zeleninu s masem. Zkoušela jsem různé varianty, ale dostanu do ní maximálně dvě lžičky, pak je schopná se začít dávit až pozvracet. Nefunguje ani zelenina v kaši
Zatím to trvá sice „jen tři týdny“, ale mám strach, aby jí to ve stravě nechybělo. Pokud máte někdo podobnou zkušenost, budu ráda za každou radu. Moc díky.
Myshak
moje mamka mi rikla, ze nas nikdy nenutila do jidla a jedly jsme vsechno. zkus nabidnout,ale kdyz odmitne, nenutit, hlavne jestli ti sni to maso. nucenim si ziskas jeste vetsi odpor k jidlu. a nesnedla by uz ty hotovy Hami jidla,jak tam je namixovany vsechny?? aspon nejak by to v sobe mela.
A zkoušela si jí to samé nabídnout večer?
Dej jí k obědu něco, co bude zaručeně jíst. Pak to zkus v jinou dobu.
Taky by možná bylo fajn jí to teď např. 2 dny vůbec nenabízet… V jejím věku můžeš taky vyzkoušet kousky vařené zeleniny do ručičky např. místo jablíčka. Pak si připrav tenké volské oko, udělej ho z obou stran, nebo rovnou jen ze žloutku omeletku, nakrájej na plátky, a zase jí zkus nabídnout do ručičky, pokud už Ti něco ručičkou jí…
Budeš klidnější, že nějaké živiny má.
Jestli kojíš, tak věz, že vše, co potřebuje, si doplní z Tvého mlíčka, takže jí klidně nech jíst jen to, co má ráda, a zbytek se časem snad zase chytne ![]()
A zkoušela si jí to samé nabídnout večer?
Dej jí k obědu něco, co bude zaručeně jíst. Pak to zkus v jinou dobu.
Taky by možná bylo fajn jí to teď např. 2 dny vůbec nenabízet… V jejím věku můžeš taky vyzkoušet kousky vařené zeleniny do ručičky např. místo jablíčka. Pak si připrav tenké volské oko, udělej ho z obou stran, nebo rovnou jen ze žloutku omeletku, nakrájej na plátky, a zase jí zkus nabídnout do ručičky, pokud už Ti něco ručičkou jí…
Budeš klidnější, že nějaké živiny má.
Jestli kojíš, tak věz, že vše, co potřebuje, si doplní z Tvého mlíčka, takže jí klidně nech jíst jen to, co má ráda, a zbytek se časem snad zase chytne ![]()
Bohužel nekojím. Zeleninu s masem mixuju, kousky vubec nechce. Ani hotové příkrmy. Zkoušela jsem i pár dní vynechat, místo oběda dostala jen sunar, ale pak to bylo to samé. Rohlík nebo sušenku si v ruce žmoulá, moc toho sice nesní, ale zkusím to takhle s tou zeleninkou. Uvidíme, doufám, že je to jen přechodné období. Moc díky za rady.
Myshak: jako bys mluvila o mém synovi..
My jsme byli s virózou hospitalizováni, byl 24 hod na infuzi kvůli dehydrataci.
Zeleninu naprosto odmítá, jí jen přesnídávky a teď jsem zpátky zařadila i bílý jogurt.
V nemocnici to byla dost hrůza, musela jsem opět plně kojit, nic jiného nechtěl.
My navíc nemůžeme lepek a jablka ![]()
Vím, že hodně maminek radilo lžičku ze zeleninou namáčet tročku v přesnídávce. U nás nefunguje, tak nevím, to jsem Ti moc neporadila, co ![]()
A nemá vymlácenou střevní flóru, to po nemocích bývá. Sára je teď nemocná, bere ATB a k tomu jí dávám sirup, který tu flóru preventivně chrání, poptej se doktorky.