Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
já vím, že si asi možná řeknete, že dělám z komára velblouda, ale potřebuji se s někým poradit, tak se obracím tady na vás.. ![]()
Náš Luky byl v úterý očkován proti dětské obrně a večer jednou zvracel a měl průjem - v noci mu teplota vyskočila na 38,9…dala jsem mu paralenové čípky a ráno zavolala dr., jestli to může být po tom očkování - prý to vypadá spíš na virózu, ale čas že ukáže…
Ve středu během dopoledne Luky nechtěl jíst, ale po obědě už se začalo všechno vracet do normálu - dostal sice jenom dietku, ale dlabal a pil…tak už jsem měla radost, že je všechno ok..
Mezitím se ukázalo, že synovec, s kterým se Luky o víkendu viděl má taky průjmy a zvrací.. ![]()
Jenže včera ráno dostal sunar jako obvykle a celý ho vyzvracel…já hloupá mu dala ještě čaj a ten mi nadvakrát vyblinkal znovu a měl i průjem - paní doktorka mi řekla, že jestli nepřestane zvracet, musí do nemocnice, aby se neodvodnil…zatím dávat ledový čaj s glukopurem po lžičkách…
Samozřejmě, že odpoledne zvracel znovu dvakrát, takže jsme večer volali dr. domů, kam s ním - řekla jet do Motola - tam nám řekli, že Lukášek je odvodněný a protože je to infekční, musí na 24h na kapačku na Bulovku…na Bulovce si nás nenechali, dali mu jen čípek proti zvracení a doporučili „Kulíška“ na rehydrataci s tím, že pokud by nepil a zvracel, musíme do poledne dorazit zpátky.
Teď už to vypadá nadějně - malej pití udrží, vypil už po malých dávkách během noci a dne přes půl litru, dokonce i snědl pár lžiček rozmixované mrkve s bramborem, ale zato pořád spí - vzbudí se jen na pití a je zase v limbu - myslíte, že to je normální - nezanedbala jsem něco?
Říkám si, že si asi musí odpočinout, ale stejně mě tak v skrytu hlodá červík pochybnosti, jestli nespí nějak moc a není to divné…to jsem asi blázen, že…
Jenže nemůžu si pomoct - je to první takový „větší“ zdravotní problém, takže se o něj moc bojím…
Díky vám všem za názor a omlouvám se za ten strašný román… ![]()
Andrea
Já jsem ještě nikdy neslyšela, že by byla nějaká blbá reakce na očkování obrny, takže to nejspíš byla ta viroza. A to je potom v poho, že spinká aspoň nabere sílu. A ani nemusí moc jíst hlavně že pije. Je to nepříjemný, když je miminku špatně a nemůžeš mu pomoct. Odpočiň si taky a zítra se určitě probudíte do hezčího rána. Dobrou noc a žádné teplotky ![]()
Ahoj Andreo,
tuhle virózu jsme před měsícem prodělali celá rodina, začal s tím ten nejmladší
Neudržel ani čaj, odmítal i pití, pak dostal i průjem. Měla jsem taky strach z odvodnění tak jsme do něj tekutiny rvali násilím. Během 3 dnů zhublul z 10 kg na 8,5 kg. Byl hrozně zesláblý takže taky pořád spal. Buď ráda, že spinká, aspoň trochu nabere sílu, když už ne z jídla. Ten 4. den už začal dobrovolně i jíst a rychle se zotavoval. Mlíko jsem mu dala ale až po 5 dnech a tu dietu opravdu dodržela.
Pak totéž postihlo i mě a musím říct, že tak blbě mi už hodně dlouho nebylo, ty 3 dny jsem se doplazila sotva na WC, o vše se musel starat manžel, který byl o 12 hodin napřed tudíž jakž takž schopný (zvracení se mu vyhnulo tak nebyl tak vyřízený).
A po 14 dnech jsme si s manželem střihli druhé kolo, bylo to naštěstí jen jednodenní záležitost a dětem se vyhnula. Ale kamarádce a její holčičce se to vrátilo oběma ![]()
Tak hodně trpělivosti a ať to broučka co nejdřív přejde!
Katka
Andrejko,
samozřejmě malého dál pořádně sleduj, ale opravdu si taky myslím,že je to „jen“ ta střevní viróza, která se tady potvora všude toulá ![]()
My jsme ji chytli před měsícem od kamarádčiny holčičky (nevěděla, že je nemocná), takhle blinkat jsem naši holčičku ještě neviděla a taky jsem byla vyděšená. Přidal se k tomu průjem a naprosto odmítala jakékoli jídlo, chvílema nechtěla dokonce ani čaj. Od paní dr. jsme dostali předepsaný Hylac na upravení střev a dodržovaly jsme dietku - rýže, banán (staví průjem), jablko (prý je výborné ho nastrouhat i se slupkou a nechat lehce zhnědnout) apod. Nejhůř dopadl manža, ten to chytil za dva dny od Adélky a byl vyřízenej
, fakt sotva chodil. Já jsem se holedbala, jak jsem odolná a měla jsem to natošup po něm, ale moje doba pobytu na WC už byla docela krátká … ![]()
Tak držím palečky, ať je brzy líp, až se střívka vyčistí, bude to OK, uvidíš!
Pa
Taky jsme to měli, jako přes kopírák. Jen s tím rozdílem, že malá odmítala pít, takže jsme ji museli nalévat násilím. Taky pořád spala. Trvalo to min. 5 dní, už jsem o ni měla strach. A jakmile skončila ona, dostali jsme to my dva s manželem, úplně zároveň. Ještě že jsme se nesrazili na záchodě. Je to určitě hooodně infekční, v našem okolí to chytli úplně všichni.
ahoj,
my jsme si to samé prožili před třemi týdny. Hrůza. Průjem, zvracení, horečka, byl už dehydrovaný tak si nás na Bulovce nechali. Náš mrňousek (10m) zhubl o 1,5kg - za 5dnů! Nám doporučili od HIPP ORS 2000 - prý líp chutná než kulíšek. Malýmu jsme dávali Santax S a dodržovali přísnou dietu a hlavně pít, pít, pít. Nutrilon jsme mu dali až skoro po týdnu a místo do vody jsem ho dělala do rýžovýho odvaru (doporučení dr). Taky je dobrá přesnídávka od HIPP jablka s borůvkami - borůvky staví, tak jsem k dopolední svačině dávala půlku přesnídávky a nastavila jí strouhaným jablkem.
Ať se brzy uzdravíte.
pa pa
pajuska
Ahojky,
moc vám všem děkuji za povzbuzující odpovědi, opravdu mi strašně pomohly - už od pondělka je Lukáškovi mnohem líp - byla to ale fakt hrůůza - ještě jednou jsme skončili na pohotovosti a málem zase v Motole, kde by nás prý nakonec nechali, protože průjem už Lukášek neměl, ale zato stále nejedl a byl slabý jako moucha - hrozný pohled ![]()
V neděli večer začal trošku jíst a od té doby by nás „sežral“
…ale dávkujeme mu jídlo stále ještě opatrně a přidáváme pomalinku, aby si bříško zvyklo.. ![]()
Na to, že by se to vrátilo snad nechci ani pomyslet…samozřejmě, že manžel to chytil taky, takže skončil se čtyřicetistupňovou horečkou v posteli a ode dneška jsem na řadě já, ale naštěstí to vypadá na mnohem mírnější průběh..teď si jen dávám dohromady, s kým jsem se poslední dobou viděla, aby to nakonec nechytili taky…
Tak ještě jednou moc díky a hlavně zdravé broučky.. ![]()
Andrea
Ahoj holky, jdu pro radu. Můj manžel tu teď měl děti z prvního manželství a starší se mi jen tak mimochodem zmínil, že on dnes nic nejedl, že měl průjem
Já mám z těhle věcí hrůzu a depky… Máme roční miminko, o které mám strach. Prý měl průjem ráno a pak nic, za to prý pořádný… Zdál se mi teď v pohodě, ale vzhledem k tomu, že tu teď řádí střevní viroza, tak mám strach. Co myslíte, je to viroza či ne, pokud jen jednou a pak zřejmě v pohodě… A jakou máme „šanci“ že to dostane i malá… Má mamka mi říkala, že by se nehnul ze záchodu a že by to na něm bylo vidět ![]()
Dík Šárka